Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ



Καταρροϊκός πυρετός προβάτων (νόσος κυανής γλώσσας)

Από τον Ιούνιο  τρέχοντος έτους, μόλις έγινε γνωστή η εμφάνιση της νόσου του καταρροϊκού πυρετού προβάτων (νόσος κυανής γλώσσας) στην περιοχή της  Πελοποννήσου, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων απέστειλε έγγραφο προς τους Δήμους για ενημέρωση των κτηνοτρόφων και για υποχρεωτική δήλωση εκ μέρους τους πιθανών περιστατικών.

Τον  Ιούλιο, μετά από αιμοληψία από κοπάδια της περιοχής από τους 2 κτηνιάτρους της ΔΑΟΚΝ.  επιβεβαιώθηκαν θετικά κρούσματα στη  περιοχή της Τροιζηνίας.
Αμέσως ενεργοποιήθηκε  το τοπικό Κέντρο Καταρροϊκού Πυρετού
Ορίστηκε η περιοχή  ως Ζώνη Ασφαλείας για τον καταρροϊκό πυρετό.
Τον Σεπτέμβριο, οι κτηνίατροι της υπηρεσίας μας προέβησαν σε αυτοψία και αιμοληψία σε πρόβατα κτηνοτροφικών μονάδων στον Γαλατά Τροιζηνίας διαπιστώνοντας συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού  σε τρείς εκτροφές. Στις δύο υπήρξαν και θάνατοι ζώων.
Το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο 2 κτηνίατροι για ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα δεν βοηθά την γενικότερη κατάσταση.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο καταρροϊκός πυρετός μπορεί να αποτελέσει απειλή στο μέλλον για το ζωικό κεφάλαιο του συνόλου της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων , η αντιπεριφέρεια προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες διαρκούς ενημέρωσης των κτηνοτρόφων και πρόληψης.
Επίσης προτεραιότητα της αποτελεί η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης με κτηνιάτρους (σήμερα οι υπηρετούντες για το σύνολο των νήσων είναι μόλις 2), καθώς και επίλυση λοιπών προβλημάτων για τους κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (π.χ. η έλλειψη σφαγείου στα Κύθηρα όπου εκτρέφεται σημαντικός αριθμός βοοειδών), κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου