Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Τελευταία δήλωση Δημήτρη Κατσικάρη για τον Βιολογικό Καθαρισμό Πόρου



Ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Απαντώντας στη δεύτερη ανακοίνωσή μου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Τάκης Χατζηπέρος, αναφέρει τα εξής:
«Με κάθε καλή πρόθεση και προαίρεση θέλω να δηλώσω ότι η αντιπαράθεση με Δελτίου Τύπου πιστεύω ότι δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος επίλυσης τόσο σοβαρών προβλημάτων.
Η μελέτη δεν έχει περιέλθει σε γνώση μου γιατί λόγω της ανεπάρκειας και των ελλείψεων της δεν αναλαμβάνει κανένας από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Νήσων να την υπογράψει και να την προωθήσει αρμοδίως.

Όσον αφορά δε τα περί ηθικής και δεοντολογίας θέλω να δηλώσω ότι δεν μπορεί να είναι ¨α λα καρτ¨ την στιγμή κατά την οποία στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, που είναι ο μήνας Αύγουστος , ένα ολόκληρο νησί και οι επισκέπτες τους υποφέρουν από τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη κακοσμία που είναι διάχυτη καθόλο το μήκος του αγωγού.
Εάν ήμουν στην θέση του κ. Κατσικάρη θα φρόντιζα αμέσως, εφόσον έχω στα χέρια μου μια άρτια και ολοκληρωμένη μελέτη, να προβώ σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχτούν όλα τα ανωτέρω και να μην περιμένω την αλλαγή της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής.
Η πόρτα μου είναι ανοικτή για όλους και ιδιαίτερα για τον κ. Κατσικάρη για να μας δώσει τα φώτα του και την εμπειρία του ώστε να λύσουμε το ακανθώδες αυτό πρόβλημα , εφόσον το επιθυμεί.»

Παρατηρώ τα εξής, με την σαφή πρόθεση να μην επανέλθω:
1. Ειλικρινά, δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση, αλλά καλοπροαίρετη παράθεση απόψεων.
2. Αν η μελέτη των κεντρικών τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής που εστάλη στη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Νήσων, είναι ελλιπής και ανεπαρκής, εάν… οι παραλήπτες ΟΦΕΙΛΟΥΝ, έχουν χρέος και καθήκον υπηρεσιακό, να πάνε στο επόμενο βήμα: Να αναλάβουν οι ίδιοι ή οι συντάκτες αυτής, ή όλοι μαζί συνεργαζόμενοι, την διόρθωσή της, με βάση την πλούσια εμπειρία τους και τις παρατηρήσεις του Δήμου Πόρου ή οποιουδήποτε κρίνουν ότι μπορεί να συνεισφέρει.
Το μόνο δικαίωμα που δεν έχουν, είναι να την αφήσουν ως έχει! Να πάει δηλαδή… στράφι μια ολόκληρη δουλειά μηνών. Πιστεύω ότι τα τεχνικά στελέχη της Περιφέρειας, έχουν ΧΡΕΟΣ και ΕΥΘΥΝΗ να το πράξουν αυτό και σίγουρα εν συνόλω ΜΠΟΡΟΥΝ, γιατί είναι άξια και ικανά στελέχη. Και πάντως, όταν έφτασε η μελέτη, εμένα μου δήλωσαν ρητά ότι την ελέγχουν και θα την προωθήσουν το συντομότερο δυνατόν! (Εάν άλλαξε κάτι από τότε, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω).
3. Σχετικά με την ηθική και τη δεοντολογία: Ο κάθε δημόσιος λειτουργός κατά την άσκηση των καθηκόντων του, έχει προφανώς τη δική του θέση και, πάντως, σε καμιά περίπτωση μέσα σε ένα μήνα, -Αύγουστο μάλιστα- κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν θα είχε τα περιθώρια να αναστρέψει μια χρονίζουσα κατάσταση όπως αυτή του Βιολογικού Πόρου!
Εν πάση περιπτώσει όμως -αφού ο καθένας έχει τη γνώμη του και αφήνει το αποτύπωμά του- εγώ πίστευα και πιστεύω ότι λίγες μέρες πριν την δημοκρατική «αλλαγή φρουράς» σε Περιφέρεια και Δήμο δεν είχα δικαίωμα να πάρω οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Και αν την έπαιρνα αυτή την πρωτοβουλία, δικαίως, κατά τη γνώμη μου, θα χαρακτηριζόταν από κάποιους προσχηματική, υποκριτική, παλαιοκομματική και επικοινωνιακού χαρακτήρα. Μπορεί να είναι λάθος θέση. Ας το κρίνουν και αυτό οι ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες…
4. Σε ότι αφορά τις «ανοιχτές πόρτες» για συνεργασία: Νομίζω, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου -από 26 Μαϊου έως 31 Αυγούστου- απέδειξα με τη συμπεριφορά μου πώς εννοώ τη συνεργασία για να πάνε μπροστά τα νησιά μας και οι μικρές μας πατρίδες - έχοντας πάντα ορθάνοιχτη την πόρτα του γραφείου μου στον παλιό μου φίλο και σύντροφο Τάκη Χατζηπέρο. Άρα δεν θα μπορούσα ποτέ να αρνηθώ την οποιαδήποτε συνεργασία, με βάση τη μικρή μου εμπειρία στην Περιφέρεια Αττικής.
5. Τέλος, οφείλω γενικότερα να σημειώσω, ότι οι λειτουργίες ύδρευσης και αποχέτευσης, είναι καθαρά αρμοδιότητα των Δήμων και οι Περιφέρειες στηρίζουν και συνεπικουρούν αν χρειαστεί -δεν έχουν την ευθύνη.
Το κυριότερο όμως, είναι ότι αυτές οι λειτουργίες είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και ότι πέρασαν δύο χρόνια και… ακόμα περιμένω τα στοιχεία για την «ανταποδοτικότητα»  που ζήτησα επισήμως από το Δήμο Πόρου, για να έχουμε και μια τάξη μεγέθους για το τι πραγματικά στοιχίζει η κάθε λειτουργία στον δημότη - χρήστη και τι πληρώνουν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι…
6. Είμαι σίγουρος ότι η νέα δημοτική αρχή Πόρου θα πορευθεί με διαφορετικές αρχές και αξίες και θα πράξει όσα δικαίως ζητούσε (και ζητούσαμε) -αλλά ποτέ δεν έγιναν-  ώστε να μην είναι πλέον οι πολίτες στο σκοτάδι.
7. Καλή επιτυχία λοιπόν και καλή τύχη στο μείζον αυτό θέμα για τον Πόρο, και πάντα στη διάθεση όλων για τον κοινό σκοπό, ώστε να πάρει ο Πόρος τη θέση που του αξίζει στο σύγχρονο χάρτη των νησιών και των ανοιχτών οριζόντων». -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου