Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Η «σχεδία», ο Ζήκος και το τρέξιμο!



Μια παρέα 100 ανθρώπων ετοιμάζεται να τρέξει τον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας (Κυριακή 9 Νοεμβρίου), διεκδικώντας μια ζωή διαφορετική, για τους εαυτούς τους αλλά και για τον άλλο άνθρωπο. Τρεις μέρες νωρίτερα (Πέμπτη 6 Νοεμβρίου), στον ιστορικό «Ακροβάτη» –εκεί όπου είχε γυριστεί η θρυλική ταινία «Μπακαλόγατος»– θα γίνει το καθιερωμένο «πάρτι με μακαρόνια» της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια», που θα συνδυαστεί με την υποδοχή της αποστολής της Εθνικής Αστέγων που μόλις επέστρεψε από τη Χιλή και το 12ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.

 «Αν θες να τρέξεις, τρέξε ένα μίλι. Αν θες να ζήσεις μια ζωή διαφορετική, τρέξε ένα Μαραθώνιο!» Η ρήση ανήκει στο θρύλο του στίβου Εμίλ Ζάτοπεκ. Τον τσεχοσλοβάκο αθλητή των μεγάλων αποστάσεων που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, το 1952, κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια.
Αυτήν ακριβώς τη «διαφορετική ζωή» θα προσπαθήσουν να ζήσουν τα μέλη της ομάδας ειδικών αποστολών της «σχεδίας», που την Κυριακή 9 Νοεμβρίου θα βρεθούν στο σημείο της εκκίνησης άλλοι του αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, άλλοι στο αγώνισμα των 10 χιλιομέτρων και άλλοι στο αγώνισμα των 5 χιλιομέτρων.

«Διαφορετική ζωή», όμως, όχι μόνο για τους εαυτούς τους, αλλά και για εκείνους που δοκιμάζονται περισσότερο από κάποιους άλλους τις μέρες αυτές.
Άλλωστε, αυτός ήταν ο λόγος που συστάθηκε το 2007 η «ομάδα ειδικών αποστολών» της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» – και σήμερα πλέον και της «σχεδίας»: Η συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του Ιδρύματος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων (Homeless World Cup Foundation), κομμάτι της οποίας είναι και η «δική μας» εθνική ποδοσφαιρική ομάδα Αστέγων. Ο αθλητισμός για τον άνθρωπο.
Τότε, εκείνη η πρώτη παρέα αποτελείτο από τέσσερα άτομα. Το Μάιο του 2007, πήραν κυριολεκτικά τα βουνά της Αλοννήσου. Εκεί όπου τότε πραγματοποιούνταν ένας δύσκολος μαραθώνιος αγώνας. Τερμάτησαν και οι τέσσερις, συγκεντρώνοντας στην πορεία ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ.
Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για τις δέκα φτωχότερες χώρες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων της Κοπεγχάγης, αλλά δεν είχαν χρήματα ούτε για τα εισιτήρια. Το Αφγανιστάν, η Ινδία, το Καμερούν, η Κένυα ήταν κάποιες από αυτές.
Από τότε, η ελληνική ομάδα «ειδικών αποστολών» το καθιέρωσε. Κάθε χρόνο, τρέχει στο Μαραθώνιο της Αθήνας και όχι μόνο, και το ποσό που συγκεντρώνεται από τις όποιες προσφορές φίλων πάει απευθείας για την ενίσχυση της ελληνικής ομάδας αστέγων.
Η παρέα πλέον έχει μεγαλώσει. Από τα τέσσερα άτομα του 2007, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου κοντά στα 100 άτομα θα τρέξουν με τη… φανέλα (με ένα εξαιρετικό σκίτσο, προσφορά του σκιτσογράφου Δημήτρη Κορδαλή) της «ομάδας ειδικών αποστολών». Διασκέδαση και προσφορά μαζί.
Πάρτι με μακαρόνια
Θα προηγηθεί το καθιερωμένο πλέον «πάρτι με μακαρόνια» («pasta party») της «σχεδίας» και της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια».
Παγκοσμίως και παραδοσιακά, τα pasta party πραγματοποιούνται παραμονές Μαραθωνίων για την κατανάλωση υδατανθράκων που θα δώσουν την απαραίτητη ενέργεια και θα σπρώξουν τους αθλητές προς τη γραμμή του τερματισμού. Γι’ αυτό  γίνεται και το δικό μας πάρτι με μακαρόνια, αλλά όχι μόνο. Είναι μια καλή ευκαιρία να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και πλάνα αγωνιστικά, να έρθουμε ακόμη πιο κοντά.
Εκεί θα είναι και τα παιδιά της Εθνικής Αστέγων που μόλις επέστρεψαν από τη Χιλή και το 12ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Θα μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες τους και θα μας πουν πώς ένιωθαν όταν χόρευαν αγκαλιά με παιδιά απ’ όλο τον πλανήτη, να τραγουδούν «Vamos! Vamos, Grecia», στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ενάντια στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό.
Το φετινό 8ο πάρτι με μακαρόνια της «σχεδίας» θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό καφέ-εστιατόριο «Ακροβάτης», στο Μεταξουργείο (Μαιζώνος και Ψαρρών 26), την Πέμπτη 6 Νοέμβρη (9:00 μ.μ.).
Για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ο χώρος που είχε γυριστεί η θρυλική ελληνική ταινία «Μπακαλόγατος» που όλοι σχεδόν ξέρουμε με από την ερμηνεία και τις φοβερές ατάκες του Κώστα Χατζηχρήστου ως «Ζήκου».
Το κόστος συμμετοχής είναι 10€ και περιλαμβάνει μακαρόνια, σαλάτα, κρασί και αναψυκτικά (μπίρα και άλλα αλκοολούχα χρεώνονται έξτρα, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του καταστήματος που μας φιλοξενεί). Περιλαμβάνει, επίσης, όμορφη διάθεση, υπέροχες συντροφιές και κληρώσεις με ταπεινά δώρα.
Για κρατήσεις θέσεων, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με το περιοδικό είτε τηλεφωνικά (2130231220) είτε μέσω email (info@shedia.gr).

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Περιοδικό Δρόμου "σχεδία"
Φράγκων 24, 546 25 Θεσσαλονίκη
Φαβιέρου 24-26, 104 38 Αθήνα
Τ: 2313 013605, 213 0231220
f: shedia.streetaper
tw: _shedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου