Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40 ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΔΗΚΚΙ - Σοσιαλιστική Αριστερά
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η  επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940  προκαλεί όλους τους δημοκράτες και πατριώτες, να αναλογιστούν τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτελέσθηκε η μεγάλη νίκη  πάνω στον ιταλικό φασισμό.  Να αναλογιστούν το  πολεμικό  «θαύμα» που στηρίχθηκε στην  αποφασιστικότητα,  στον ηρωϊσμό και στην αυτοθυσία του λαού .
Στην ιστορία  ουδέποτε υπήρξε περίοδος με ένα τόσο δυσμενή συσχετισμό  δυνάμεων εις βάρος της πατρίδας μας. Και όμως, ενώ όλα «τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», ο ελληνικός λαός τόλμησε. Η νίκη ήταν μεγάλη, ήταν πρωτίστως νίκη του ελληνικού φρονήματος, ήταν νίκη που αναπτέρωσε το ηθικό όλων των ευρωπαϊκών λαών.

Σήμερα η Πατρίδα μας βρίσκεται  ακόμη για μια φορά αντιμέτωπη με ένα νέο «μαύρο μέτωπο», που είναι το μέτωπο του νεοφιλελευθερισμού, και νεοϊμπεριαλισμού,  των τοκογλύφων και  ατζέντηδων που προωθούν την  αποικιοποίησή της. Η εθνική ανεξαρτησία μας  έχει γίνει εικονική, ο λαός διαρκώς υφίσταται  βαριά και δόλια χτυπήματα από τους νέους δυνάστες.
Η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της κυπριακής δημοκρατίας από την Τουρκία που ζούμε τις τελευταίες μέρες ανοίγει μια νέα σελίδα γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας μας.
Η ζώνη Κύπρος-Αιγαίο-Θράκη αποτελεί ενιαίο πολιτισμικά, ιστορικά και γεωστρατηγικά  χώρο, και επομένως η επίθεση κατά της Kυπριακής δημοκρατίας αποτελεί και επίθεση κατά της Ελλάδας . Η κυβέρνηση της εθνικής υποτέλειας και της νεοφιλελεύθερης καταλήστευσης του λαού πρέπει το ταχύτερο δυνατό να απομακρυνθεί.
Σήμερα ο αγώνας για την ελευθερία πρωτίστως  «θέλει αρετήν και τόλμην».  Θέλει να ξεπεράσουμε τους δισταγμούς, τις ταλαντεύσεις, τους συμβιβασμούς, τις λογικές της υποτέλειας και της ψωροκώσταινας. Θέλει να επανεξετάσουμε άφοβα, σε βάθος και σε πλάτος, τις  σχέσεις μας με τις άλλες  κρατικές συλλογικότητες, με την ευρωζώνη και την «υπαρκτή» Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται να ακολουθήσουμε μια ενεργή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες συμμαχιών με χώρες οι οποίες σέβονται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα.
Με αυτό το πνεύμα, υπηρετώντας αταλάντευτα την ενότητα των αριστερών, πατριωτικών και  δημοκρατικών  δυνάμεων, μπορούμε και πάλι να κάνουμε κάτι όπως το θαύμα του 40. Μπορούμε να γίνουμε – όπως τότε- αφετηρία ανάτασης, έμπνευσης   και νέων  αγώνων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου