Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ομιλία της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου για τον προϋπολογισμό του έτους 2015



Το θέμα του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2015 συζητήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αφού παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους η νέα Διοίκηση αρνήθηκε να υπογράψει τον αρχικό προϋπολογισμό, παρουσίασε στο Σώμα τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής, τονίζοντας ότι ο παρών προϋπολογισμός εκφράζει τη στροφή της νέας Διοίκησης και αποτυπώνει ένα πρώτο δείγμα γραφής «ενδεικτικό του δικού μας προσανατολισμού, της ανάπτυξης δηλαδή με κοινωνικό πρόσημο και περιβαλλοντική εγρήγορση, μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Επιλέξαμε να δράσουμε πολιτικά υπεύθυνα, οικονομικά αξιόπιστα, κοινωνικά ευαίσθητα».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα έργο σε εξέλιξη και ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι η πρώτη του φάση, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε δημόσια ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού «σεβόμενοι τα προτάγματα του προγράμματός μας, του προγράμματος που υπερψήφισαν οι πολίτες. Δεσμευόμαστε να αναμορφώσουμε ριζικά και δραστικά αυτό το κείμενο προϋπολογισμού, πιστοί σε όσα έκαναν τη διαφορά σε σχέση με το χθες, το οποίο εξέφραζε η προηγούμενη διοίκηση».
Η κ. Δούρου πρόσθεσε ότι μια από τις βασικές προτεραιότητές της Περιφέρειας είναι η επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και γι’ αυτό το λόγο «ο Προϋπολογισμός ενισχύθηκε με 13.1 εκατομμύρια, αντί για 1.9 της αρχικής εκδοχής του – και αυτό είναι μόνο η αρχή», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε «στην έμφαση στις πολιτικές ανάπτυξης κατά της κρίσης, στη στήριξη της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ατμομηχανής της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην ενίσχυση της ενδογενούς παραγωγής, στην προστασία του περιβάλλοντος με την ενίσχυση των υποδομών και στη μέριμνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των πολιτών».
Τέλος, η κ. Δούρου τόνισε ότι οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν «πρώτες κινήσεις που θα έχουν απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα. Έπονται όμως και άλλες. Με στόχο την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Ωστόσο αυτή η προσπάθεια θα πετύχει με μία προϋπόθεση. Την ενεργητική συνδρομή, συμπαράσταση και συνεργασία των ίδιων των πολιτών. Απέναντί μας ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός. Καραδοκούν Λαιστρυγόνες. Μικρά και μεγάλα συμφέροντα, υπέρμαχοι του στάτους κβο. Σύμμαχός μας και ισχυρό μας χαρτί είσαστε εσείς, οι πολίτες. Η καλύτερη ασπίδα προστασίας. Το ισχυρότερο στήριγμα».
Ακολουθεί η πλήρης ομιλία της Περιφερειάρχη Αττικής για τον Προϋπολογισμό
«Κυρίες και κύριοι,
Συζητάμε σήμερα για τον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους. Συζητάμε όμως για ένα κείμενο που ενώ κανονικά θα έπρεπε να αποτυπώνει τους προσανατολισμούς και τη φιλοσοφία της νέας περιφερειακής αρχής, αυτό καταγράφει απλώς μια πρώτη προσπάθεια αναμόρφωσης ενός αρχικού κειμένου.
Ενός κειμένου της προηγούμενης διοίκησης, το οποίο μάλιστα κληθήκαμε, σχεδόν άρον – άρον, να υπογράψουμε, τέσσερα μόλις εικοσιτετράωρα από την ανάληψη της ευθύνης διοίκησης της Περιφέρειας.
Κυρίες και κύριοι,
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αρνηθήκαμε να υπογράψουμε το κείμενο του προϋπολογισμού.
Θεωρώντας ότι αν το πράτταμε, θα ήμασταν εκτεθειμένοι απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν. Και επίσης θα ήμασταν εκτεθειμένοι στη συνείδησή μας, καθώς επρόκειτο για ένα κείμενο που δεν μας εξέφραζε.
Ένα κείμενο που αποτύπωνε κατευθύνσεις και προοπτικές μίας διοίκησης την οποία οι πολίτες με την ψήφο τους απέρριψαν. Πώς μπορούσαμε να βάλουμε την υπογραφή μας σε ένα κείμενο που παρέπεμπε σε πρακτικές και απόψεις που οι πολίτες καταδίκασαν;
Κυρίες και κύριοι,
Για εμάς η μη υπογραφή του προϋπολογισμού της προηγούμενης διοίκησης, ήταν θέμα αρχής.
Ήταν θέμα πολιτικού ήθους. Ήταν θέμα στοιχειώδους ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Αττικής. Τους πολίτες, στους οποίους εν έτει 2014 θα πρέπει κάποιοι να εξηγήσουν, να απολογηθούν, γιατί η διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας λειτουργεί ακόμη σε επίπεδο… μπακάλικου, χωρίς να διαθέτει δηλαδή διπλογραφικό σύστημα!
Έπρεπε λοιπόν να χαράξουμε μια κόκκινη γραμμή.
Και απέναντι λοιπόν στους πολίτες της Αττικής, να κάνουμε μια νέα αρχή.
Μια αρχή σε στέρεες βάσεις. Για αυτό και δεν υπογράψαμε την αρχική εκδοχή του προϋπολογισμού.
Γιατί ήταν ένα κείμενο που παρέπεμπε στο χθες. Ένα κείμενο που παρέπεμπε σε έργα βιτρίνας, σε πελατειακές σχέσεις και σε μια μορφή ανάπτυξης αποκλειστικά με μπετόν κι άσφαλτο.
Ένα κείμενο, αποκαλυπτικό μεν του μέχρι σήμερα τρόπου λειτουργίας της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, απαγορευτικό ωστόσο για τις απαιτήσεις του σήμερα και του αύριο.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός του αποθέματος των περίπου 300 εκατομμυρίων που άφησε πίσω της  η προηγούμενη διοίκηση. Ένα απόθεμα, που ορθά, ήδη από την προεκλογική περίοδο, είχαμε χαρακτηρίσει απόθεμα απραξίας. Μιας απραξίας που επιβεβαιώθηκε από τον αρχικό προϋπολογισμό. Μιας απαράδεκτης απραξίας σε συγκυρία ανθρωπιστικής κρίσης. Μιας απραξίας που μοναδικό στόχο είχε την εξυπηρέτηση του νέου εθνικού οράματος, του πρωτογενούς πλεονάσματος των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου, σε βάρος των πολιτών και των αναγκών τους.
Έτσι, με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνονταν οι δήθεν αμιγώς αυτοδιοικητικοί την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής.
Ε, λοιπόν κυρίες και κύριοι,
Εμείς είπαμε «όχι». Είπαμε «όχι» στην άρον – άρον υπογραφή. Και δεν υπογράψαμε.
Γιατί ο προϋπολογισμός συνιστά κορυφαία πολιτική πράξη. Αποτελεί την πυξίδα κάθε Οργανισμού.
Και εμείς δεν είχαμε σκοπό να πορευθούμε σε δύσκολους καιρούς με «πειραγμένη» πυξίδα.
Γιατί αυτό ήταν ο προϋπολογισμός της προηγούμενης διοίκησης. Μια «πειραγμένη» πυξίδα, που θα μας οδηγούσε σε ξέρα.
Δεν υπογράψαμε.
Και επιλέξαμε την οδό της αξιοπρέπειας και της τήρησης των δεσμεύσεών μας. Την οδό της πολιτικής ηθικής. Επιλέξαμε να αναμορφώσουμε, μέσα σε πολύ στενό χρονικό πλαίσιο, τις βασικές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού.
Επιλέξαμε να αφαιρέσουμε ό,τι μπορούσε να αφαιρεθεί, ό,τι δεν αφορούσε σε σύμβαση ή προγραμματική σύμβαση,
Επιλέξαμε να αλλάξουμε ό,τι επιδεχόταν αλλαγής,
Επιλέγουμε να προσθέσουμε ό,τι ήταν δυνατόν, έτσι ώστε να αποτυπώσουμε ένα πρώτο δείγμα γραφής, ενδεικτικό του δικού μας προσανατολισμού, της ανάπτυξης δηλαδή με κοινωνικό πρόσημο και περιβαλλοντική εγρήγορση, μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Επιλέξαμε να δράσουμε πολιτικά υπεύθυνα, οικονομικά αξιόπιστα, κοινωνικά ευαίσθητα.
Κυρίες και κύριοι,
Ο προϋπολογισμός που έχετε μπροστά σας είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Γιατί αυτή είναι η πρώτη του φάση.
Δεσμευόμαστε δημόσια να τον αναμορφώσουμε, σεβόμενοι τα προτάγματα του προγράμματός μας, του προγράμματος που υπερψήφισαν οι πολίτες.
Δεσμευόμαστε να αναμορφώσουμε ριζικά και δραστικά αυτό το κείμενο προϋπολογισμού, πιστοί σε όσα έκαναν τη διαφορά σε σχέση με το χθες, το οποίο εξέφραζε η προηγούμενη διοίκηση.
Πιστοί σε μια νέα αναπτυξιακή πολιτική, με εφαρμογή πολιτικών, όχι της φιλανθρωπίας των ψίχουλων. Αλλά πολιτικών που δεν θα προσθέτουν νέους άνεργους, νέους άστεγους, νέους φτωχούς στις ουρές των συσσιτίων.
Πιστοί σε μια πολιτική δραστικής αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης – ας μην ξεχνάμε ότι η Αττική έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας.
Πιστοί στην απόφασή μας να αλλάξουμε τα πράγματα. Να έλθουμε σε ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα όπως και όπου εκφράζονται.
Πιστοί στην απόφασή μας να αλλάξουμε βασικές πολιτικές όπως τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το δείξαμε με την αποστολή της σχετικής επιστολής προς τους δημάρχους της Αττικής.
Πιστοί στη βούλησή μας να προστατεύσουμε τη δημόσια περιουσία. Το δείξαμε με την παρέμβασή μας στο Ελεγκτικό Συνέδριο στην υπόθεση του Ελληνικού.
Κυρίες και κύριοι,
Μπορεί ο παρών προϋπολογισμός να έχει μεταβατικό χαρακτήρα, ωστόσο σηματοδοτεί μια στροφή.
Μια ριζική στροφή προς μια άλλη αντίληψη λειτουργίας της Περιφέρειας – οικονομικής και αποτελεσματικής, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Με σεβασμό στα χρήματα των πολιτών.
Μια ριζική στροφή προς μια άλλου είδους ανάπτυξη: με οικονομική αποτελεσματικότητα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπέρ μιας υγιούς επιχειρηματικότητας. Μια ανάπτυξη με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο.
Κυρίες και κύριοι,
Αυτή τη στροφή στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας την υλοποιούμε ακόμη και με αυτόν τον μεταβατικό προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα, και βεβαίως σε αδρές γραμμές, η στροφή αυτή συνίσταται:
Στην επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με 13.1 εκατομμύρια, αντί για 1.9 της αρχικής εκδοχής του προϋπολογισμού – και αυτό είναι μόνο η αρχή,
Στην έμφαση στις πολιτικές ανάπτυξης κατά της κρίσης,
Στη στήριξη της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ατμομηχανής της παραγωγικής ανασυγκρότησης,
Στην ενίσχυση της ενδογενούς παραγωγής,
Στην προστασία του περιβάλλοντος με την ενίσχυση των υποδομών,
Στη μέριμνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των πολιτών, μέσα από την προώθηση μέτρων για την, τραγικά επίκαιρη τούτες τις μέρες, οδική ασφάλεια.
Κυρίες και κύριοι,
Αυτές είναι οι πρώτες κινήσεις που θα έχουν απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα.
Έπονται και άλλες. Συγκεκριμένες. Με στόχο την υλοποίηση των δεσμεύσεων.
Ωστόσο αυτή η προσπάθεια θα πετύχει με μία προϋπόθεση.
Τη ενεργητική συνδρομή, συμπαράσταση και συνεργασία των ίδιων των πολιτών.
Απέναντί μας ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός. Καραδοκούν Λαιστρυγόνες. Μικρά και μεγάλα συμφέροντα, υπέρμαχοι του στάτους κβο. Όλοι όσοι τρέφονται και συντηρούνται από την ακινησία και την απραξία.
Σύμμαχός μας και ισχυρό μας χαρτί είσαστε εσείς, οι πολίτες.
Η καλύτερη ασπίδα προστασίας. Το ισχυρότερο στήριγμα. Μαζί θα υλοποιήσουμε όχι μόνο αυτόν τον προϋπολογισμό.
Αλλά όλες τις δεσμεύσεις μας. Για να έχουμε την ζωή που μας αξίζει. Για την Αττική. Τους ανθρώπους και το περιβάλλον της. Για το σήμερα και το αύριο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου