Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Η Περιφέρεια Αττικής θα ανοίξει στους πολίτες



 Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε συνέντευξή της στην «Αυγή της Κυριακής», στις 31 Αυγούστου, με τίτλο «Η Περιφέρεια Αττικής θα ανοίξει στους πολίτες», τόνισε μεταξύ άλλων:
·                «Με δημοκρατία, διάλογο, συμμετοχή, ανοικτές διαδικασίες, η Περιφέρεια Αττικής θα πάρει τον δρόμο της εξωστρέφειας. Θα ανοίξει στους πολίτες που μέχρι σήμερα αγνοούσαν την ύπαρξη και τον ρόλο τους εξαιτίας της πολιτικής της απερχόμενης αρχής».
·                «Η πολιτική συγκυρία με μια κυβέρνηση που εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, σε συνδυασμό με το νομοθετικό πλαίσιο του Καλλικράτη, δημιουργούν πολύ αρνητικά δεδομένα».

·                «Χρειάζεται κοινή και συντονισμένη δράση περιφερειών, δήμων, πολιτών στην κατεύθυνση, καταρχήν, της διεκδίκησης των πόρων από την κεντρική εξουσία και κυρίως εκείνων που παρανόμως παρακρατά και δεν αποδίδει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από κει και πέρα, υφίστανται δυνατότητες πόρων στο εσωτερικό της Περιφέρειας, πέρα βέβαια από τους ευρωπαϊκούς».
·                «Μόνο αν αλλάξει ριζικά το νομοθετικό πλαίσιο, θα μπορέσουν και οι θεσμοί της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης να λειτουργήσουν πραγματικά εναρμονισμένοι με τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών, ανταποκρινόμενοι έτσι στις ανάγκες μιας σύγχρονης αυτοδιοικητικής δομής με τους πολίτες στο επίκεντρο – κινητήριους μοχλούς και βάση κάθε ενέργειας».

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Κυριακάτικη kontranews», στις 31 Αυγούστου, με τίτλο «Είμαστε απέναντι στις επιλογές των δανειστών και των κέντρων εξουσίας», η Ρένα Δούρου υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
·                «Η πρόκληση δεν είναι προσωπική αλλά συλλογική. Και δεν αφορά ένα κόμμα ή έναν πολιτικό χώρο αποκλειστικά αλλά ευρύτερα, το σύνολο των πολιτών και την κοινή προσπάθεια να αλλάξουμε τον τρόπο άσκησης πολιτικής, για να αλλάξουμε εντέλει και τη σπουδαιότερη περιφέρεια της χώρας».
·                «Μια Περιφέρεια που στηρίζεται στους πολίτες, που δεν φοβάται τη διαφάνεια και το διάλογο, διαθέτει όλα τα "εφόδια" απέναντι στην κεντρική εξουσία. Απέναντι σε κεντρικές επιλογές που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών αλλά σε εκείνες των δανειστών και των κέντρων εξουσίας που αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως παντοτινά υποζύγια».
·                «Οι πόρτες της Περιφέρειας Αττικής θα είναι κλειστές για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν την Αυτοδιοίκηση ως πεδίο εφαρμογής πολιτικών απαξίωσής της».
·                «Οι απολύσεις δεν αποτελούν πολιτική της "Δύναμης Ζωής" αλλά του ελληνικών κυβερνήσεων που επιδεικνύουν ιδιαίτερο «ζήλο» στην εφαρμογή των μνημονιακών «συνταγών»».

Τέλος, σε άρθρο της στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» του Σαββάτου 30 Αυγούστου, με τίτλο «Περιφέρεια Αττικής: εφαλτήριο και εργαστήρι», η περιφερειάρχης Αττικής, σημείωσε μεταξύ άλλων:
·                «Η ανοικτή, εξωστρεφής και διάφανη λειτουργία του, θα καταστήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο «καθρέφτη» της συνολικής λειτουργίας των μηχανισμών της Περιφέρειας, προκειμένου να καταγράψουν τα προβλήματα και να προωθήσουν την αντιμετώπισή τους, όχι «εν κενώ» ή παρασκηνιακά, αλλά δημόσια και συλλογικά».
·                «Η νέα Περιφερειακή αρχή δεν ανέλαβε την άσκηση εξουσίας αλλά ανέλαβε την ευθύνη. Την ευθύνη να αλλάξουμε, όλοι μαζί, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, με τις δικές του δυνάμεις, τις ζωές όλων μας στην Αττική».
·                «Η νέα Περιφερειακή Αρχή θα δοκιμαστεί κατά την εφαρμογή ακριβώς του νέου δημοκρατικού προτύπου διακυβέρνησης, κατά τη σύγκρουσή της με τα οργανωμένα μεγάλα και μικρά συμφέροντα που έχουν τα πάντα να κερδίσουν από τη διατήρηση του σημερινού status quo».
·                «Η Αττική δεν αποτελεί απομονωμένη νησίδα αλλά κομμάτι των Περιφερειών της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα: περικοπή των δημοσίων δαπανών για ζωτικές ανάγκες, κυριαρχία των χρηματοπιστωτικών αγορών σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής».


Για περισσότερες πληροφορίες:
Twitter: @renadourou
Το Γραφείο Τύπου, 31/8/14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου