Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Αναμένοντας μιαν ορκωμοσία…



Γράφει η Β. Ψυλλάκη 
 Και ξάφνου, μία εβδομάδα πριν ορκιστεί η νέα δημοτική αρχή και 15 ημέρες πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της, περίεργες φήμες αρχίζουν να διατρέχουν το νησί απ΄ άκρη σ΄ άκρη, φήμες που θέλουν τη νέα δήμαρχο να μην αξιοποιεί τελικά κανένα εκ των προσώπων που τη στήριξαν στο δεύτερο γύρο το Μάιο.
Αναφέρομαι βέβαια στους 4 πρώην δημάρχους, οι οποίοι ανέβηκαν μαζί της στην εξέδρα, δίνοντας το μήνυμα της ενότητας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική επικράτηση του συνδυασμού της κ. Νάννου. Οι προθέσεις της νέας δημάρχου ωστόσο γίνονται σύντομα εμφανείς, αφού μετά τους πανηγυρισμούς ένας  ένας οι πρ. δήμαρχοι απομακρύνονται με τακτ, ενώ μέλη και φίλοι της νέας δημοτικής αρχής διακηρύσσουν δεξιά κι αριστερά την ανάγκη «απαγκίστρωσης από το παρελθόν».
Ωστόσο, αμέσως μετά τις εκλογές, ακούγεται ότι νέος γενικός  γραμματέας του Δήμου θα είναι ο Σπύρος Σοφράς, γεγονός που επιβεβαιώνεται από στενούς συνεργάτες και των δύο πλευρών,

άλλωστε η κοινή εμφάνιση Νάννου – Σοφρά σε όλες τις εκδηλώσεις, το πρώτο τουλάχιστον διάστημα, από μόνη της μαρτυρεί τη συνεργασία αυτή. Πριν λίγες ημέρες, πάλι άτομα εκ του στενού κύκλου της κ. Νάννου αρχίζουν δημοσίως να κρατούν αποστάσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ, κατά περίεργο τρόπο, το ίδιο διάστημα αντίστοιχα άρθρα και σχόλια ‘πετάγονται’ και στο διαδίκτυο.
Τι συμβαίνει τελικά; Η νέα δήμαρχος αποφάσισε να κάνει το ‘τόλμημα’, πιθανόν πιεζόμενη και από στενούς συνεργάτες της,  αφήνοντας στην ουσία εκτός δήμου και τους 4 πολιτικούς που τη στήριξαν; Και τους 4; Γιατί μπορεί να μην αξιοποιήσει κανέναν σε έμμισθη θέση, αλλά ρόλο με κάποιον τρόπο και σχέση έμμεση με το δήμο θα έχουν κάποιοι εξ αυτών;  Κι αν τελικά δεν αξιοποιηθεί ο Σπ. Σοφράς, πράγμα για το οποίο όπως λέγεται έχουν δοθεί τα χέρια, ποιοι είναι οι λόγοι; Και ποια η σχέση της νεοεκλεγείσης δημοτικής αρχής με την απελθούσα;  Οι ένθεν και ένθεν αβρότητες στο δημοτικό συμβούλιο που ακολούθησε την εκλογική αναμέτρηση έδωσαν τροφή σε έτερες φημολογίες περί συνεργασίας, που εκ των πραγμάτων καθιστά αδύνατη την αξιοποίηση οποιωνδήποτε εκ του σκληρού «αντιτσαβαρικού μετώπου» συμπεριλαμβανομένων των 4.
Και τελικά, μπορεί μια δημοτική αρχή, η οποία εκλέχτηκε με τη στήριξη πολιτικών προσώπων μη υποψηφίων, και μάλιστα πρ. δημάρχων,  να πορευτεί στη συνέχεια χωρίς την παρουσία αυτών των προσώπων; Η εμπειρία σε άλλους δήμους – βλ. Κερατσίνι, Πειραιάς, Ρέντης, κ.ά. -  απέδειξε  ότι οι παλιοί πολιτικοί,  με την εμπειρία τους, έχουν βοηθήσει το νέο δήμαρχο να αποφύγει τρικλοποδιές. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οπουδήποτε όλοι έχουν τις ίδιες προθέσεις. Από την άλλη, κάθε δημοτική αρχή - και κυρίως οι δημοτικές αρχές που βαδίζουν ανασφαλείς, χωρίς σαφές όραμα, στη βάση της διατήρησης ισορροπιών -  διατρέχει τον κίνδυνο του να γίνει φοβική απέναντι σε όλους και σε όλα (κι όχι μόνο απέναντι σε πρ. δημάρχους),  κυρίως απέναντι σε όσους μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά αλλά  από την άλλη έχουν το μειονέκτημα της  …γνώμης κι, ως εκ τούτου, δεν τους θέλουμε στα πόδια μας!
Όταν πάντως αποφασίσεις να τραβήξεις τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, πρέπει να γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αυτό έγινε περισσότερο εμφανές τα τελευταία χρόνια, όταν ο απερχόμενος δήμαρχος αποφάσισε να πάρει το δικό του δρόμο – δεν κρίνουμε το δρόμο εδώ, το έχουμε κάνει πολλές φορές – δημιουργώντας αυτομάτως ισχυρά μέτωπα.  Από την άλλη, αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο, αυτή είναι ίσως επικοινωνιακά η πλέον ενδεδειγμένη εποχή, τώρα που βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, τώρα που υπάρχουν πέντε ολόκληρα χρόνια μπροστά να απορροφήσουν τους κραδασμούς. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αφορά τη νέα δήμαρχο. Εκείνη θα ζυγίσει, θα κρίνει, θα πράξει και θα κριθεί.
Β. Ψυλλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου