Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

PERIVOS: Αλλαγή χαρακτήρα και πώληση ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου Kυνόσουρας

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις που αφορούν στο θέμα του ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας. Πιο συγκεκριμένα παρατηρούμε με αγωνία την προσπάθεια μετατροπής της θεσμοθετημένης ζώνης Α και Β σε αμιγώς ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με σκοπό την πώλησή του μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Είναι γνωστό ότι με την Υπουργική Απόφαση 3270/17-10-2001 ΦΕΚ 1459/26-10-2001 θεσμοθετούνται Ζώνες Α και Β στην Κυνόσουρα γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα απόλυτης προστασίας αφού στη ζώνη Α απαγορεύεται η οποιαδήποτε μορφή δόμησης ενώ στη Β υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί. Και στις δυο όμως περιπτώσεις δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων.
Όμως η κεντρική εξουσία, τόσο μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας που κατείχε την ιδιοκτησία, όσο και μέσω του ΟΛΠ στον οποίο είχε παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης από την Κτηματική Υπηρεσία (13/12/2012), αντί να προβεί σε ενέργειες που συνάδουν με το χαρακτήρα της περιοχής και θα την αναδείκνυαν περιβαλλοντικά, πολιτιστικά αλλά και κοινωνικά, διαπιστώνουμε με έκπληξη και πέρα από κάθε λογική ότι πράττει ακριβώς το αντίθετο.
Συγκεκριμένα :
Και οι δύο φορείς μεταβιβάζουν τα αντίστοιχα δικαιώματα τους στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 68 2/3/2013) δίνει τη δυνατότητα μετατροπής της Κυνόσουρας σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ορίζοντας μάλιστα και το συντελεστή δόμησης και κάλυψης.
Τέλος έχει ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ Α.Ε συμπεριλαμβανομένης και της Κυνόσουρας (φάση προσέλκυσης ενδιαφέροντος)
Ο ΠΕΡΙΒΟΣ θεωρεί απαράδεκτη μια τέτοια αντιμετώπιση τόσο για λόγους:
· ηθικούς (εκποίηση ενός χώρου ιστορικής αξίας παγκοσμίου ενδιαφέροντος)
· επικοινωνιακούς (διεθνής κατακραυγή, αφερεγγυότητα της χώρας έναντι των πολιτών της και των νόμων της)
· περιβαλλοντικούς (η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι έντονα ρυπογόνα και οχλούσα και μάλιστα κοντά σε κατοικημένες περιοχές )
· κοινωνικούς και οικονομικούς γιατί μπορεί μεν να δημιουργεί κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά παράλληλα καταδικάζει την περιοχή σε πλήρη αδυναμία οποιασδήποτε άλλης μορφής ανάπτυξης, η οποία θα επέφερε σαφώς περισσότερα οφέλη στους κατοίκους.
Θεωρούμε ότι μια τέτοια ενέργεια πρέπει να αποτραπεί άμεσα και η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Παράλληλα ο ΠΕΡΙΒΟΣ θα εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να σταματήσει αυτή την πορεία, πιστεύοντας πως η εξέλιξη των γεγονότων θα τον δικαιώσει πανηγυρικά, παράλληλα όμως κινδυνεύει να δεχθεί πλήγμα το γόητρο της χώρας από την πιθανή πράξης ενός τέτοιου ατοπήματος εκποίησης.
Η Γραμματέας
Κανάκη Μαίρη
Ο Πρόεδρος
Μάρκος Ακύλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου