Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της αναθηματικής στήλης προς τιμήν του προσφυγικού Ελληνισμού




Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της αναθηματικής στήλης προς τιμήν των Μικρασιατών προσφύγων που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά το 1922 και απομένει η διαμόρφωση από τον ΟΛΠ του χώρου των 6 στρεμμάτων του «Πάρκου Μικρασιατικού Πολιτισμού»  κοντά στις Ηετιώνειες Πύλες για την τελική τοποθέτησή της.
Η δημιουργία του «Πάρκου Μικρασιατικού Πολιτισμού» και της αναθηματικής στήλης αποτελεί μια πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανου Χρήστου η οποία άμεσα αγκαλιάστηκε από τον ΟΛΠ και τον Πρόεδρό του  Ανωμερίτη Γιώργο, με εισήγηση του οποίου παραχωρήθηκε ο χώρος των 6 στρεμμάτων και χρηματοδοτήθηκε η όλη προσπάθεια.
Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου έγινε γιατί σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα ιστορικά ντοκουμέντα εκεί δημιουργήθηκαν οι πρώτοι καταυλισμοί προσφύγων που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου παρενέβη η ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων προτείνοντας  νέα θέση τοποθέτησης της αναθηματικής στήλης και αλλαγή των υλικών επίστρωσης του χώρου με στόχο την εξασφάλιση της αυτοτέλειας και της αυτονομίας τόσο του αρχαίου όσο και του σύγχρονου μνημείου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε σε μεγάλη καθυστέρηση τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και αυτή τη στιγμή αναμένεται η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο των τελικών σχεδίων.

          Με αφορμή την ολοκλήρωση της αναθηματικής στήλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Πληροφορήθηκα ότι ο γλύπτης που είχε αναλάβει τη φιλοτέχνηση της αναθηματικής στήλης προς τιμήν των Μικρασιατών προσφύγων ολοκλήρωσε το έργο του και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί ένας μεγάλος στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά έστω και με δυσκολίες βαίνει προς ολοκλήρωση.
 Έχοντας ο ίδιος μικρασιατικές ρίζες ενστερνίστηκα το όνειρο και το όραμα χιλιάδων Μικρασιατών  και αγωνίστηκα, σε συνεργασία με τα Μικρασιατικά σωματεία της περιοχής και όχι μόνο, να γίνει  πραγματικότητα η δημιουργία ενός μνημείου τιμής και μνήμης για τον Ελληνισμό που με βία ξεριζώθηκε από τη Μικρά Ασία.
          Είμαι βέβαιος ότι χάρις στην ευαισθησία, την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα δράσης του προέδρου του ΟΛΠ κ. Γιώργου Ανωμερίτη θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα που αφορούν τη διαμόρφωση του «Πάρκου Μικρασιατικού Πολιτισμού» και πολύ σύντομα θα τοποθετηθεί το μνημείο, αποδίδοντας την πρέπουσα  τιμή  στη μνήμη των  συμπατριωτών  μας που έφτασαν πρόσφυγες στην Ελλάδα αλλά κυρίως σε  αυτούς που πότισαν με το αίμα τους τα μαρτυρικά χώματα της Μικράς Ασίας και του Πόντου».


                                                                   Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου