Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Απολογισμός λειτουργίας Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης έτους 2013.



Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, τον Ιανουάριο του 2011, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου έθεσε ως μία εκ των βασικότερων προτεραιοτήτων του τη συνέχιση της λειτουργίας  του  Δικτύου  Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη οδό Ζωσιμάδων 44, το οποίο είναι μια αγκαλιά και ένα αποκούμπι στην καρδιά του Πειραιά για  κάθε πολίτη που χρήζει βοήθειας κι αναζητάει τον έμπρακτο σεβασμό στην ανθρώπινη υπόστασή του.
Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος εισηγήθηκε γραπτώς στον αρμόδιο Υπουργό την ενίσχυση της αρμοδιότητας των Περιφερειών για άσκηση κοινωνικής πολιτικής,  εισήγηση που έγινε δεκτή και ενσωματώθηκε στο Ν. 4071/2012.


Από το Φεβρουάριο του 2011, αξιοποιώντας τις διατάξεις του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» που πρόβλεπαν τη δυνατότητα  συνέχισης της λειτουργίας των αστικών μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων των πρώην Νομαρχιών, με προσωπικές προφορικές και γραπτές παρεμβάσεις κατάφερε να πείσει την κεντρική διοίκηση της Περιφέρειας  για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του Δικτύου. Για να φτάσει σε αυτή την απόφαση χρειάστηκαν τρεις εισηγήσεις του και αντίστοιχες αποφάσεις  της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δυστυχώς οι διαδικασίες πλήρους ενεργοποίησης με διορισμό συμβουλίου δεν έχουν ολοκληρωθεί και η λειτουργία του εξασφαλίστηκε μέσω της άτυπης συνεργασίας με τη ΜΚΟ PRAKSIS αλλά και με την εθελοντική υποστήριξη και τις χορηγίες πολιτών και επιχειρήσεων του ευρύτερου Πειραιά.

Έτσι το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνέχισε να  προσφέρει αυτά τα τρεισήμισι χρόνια υπηρεσίες καθαριότητας, ανάπαυσης  και συμβουλευτικής στήριξης στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με στόχο την ανακούφισή τους από την δύσκολη καθημερινότητα ώστε είτε να επανενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο είτε να συνεχίζουν να πορεύονται σε αυτό με υπηρηφάνεια και αυτοσεβασμό.
 Ο ετήσιος απολογισμός του 2013 αποδεικνύει με παραστατικό τρόπο, τη σπουδαιότητα του Δικτύου στην κοινωνική προσφορά και στην ψυχολογική ανάταση των συνανθρώπων μας που χρήζουν βοήθειας.
Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2013  προσφέρθηκε υγειονομική περίθαλψη, ρουχισμός και διατροφή σε άστεγους συμπολίτες μας  οι οποίοι προσήλθαν 10.391 φορές στο Δίκτυο, δηλαδή σε μηνιαία βάση είχαμε κατά μέσο όρο πάνω από 850 προσελεύσεις αστέγων και ανήμπορων συμπολιτών μας.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου η κοινωνική υπηρεσία πραγματοποίησε 905 ατομικές συνεντεύξεις με αιτήματα που αφορούσαν κυρίως θέματα πρόνοιας και στέγασης ενώ το ιατρείο πραγματοποίησε 514 κλινικές πράξεις.
Το ίδιο διάστημα  πραγματοποιήθηκαν  5.780 μπάνια, δόθηκαν 5.539 καθαρά ρούχα και από την  εθελόντρια κομμώτρια εξυπηρετήθηκαν 196 άτομα. Επίσης προσφέρθηκαν 11.109 καφέδες και 718 γεύματα.
          

            Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου ανέφερε χαρακτηριστικά:

          « Ο ανηφορικός δρόμος που βαδίσαμε τρεισήμισι χρόνια για τη  λειτουργία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποτελεί την ελάχιστη συμβολή της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά  απέναντι στους συμπολίτες μας που βιώνουν το σκληρό πρόσωπο της ζωής.
Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω την ΜΚΟ PRAKSIS, τους υπόλοιπους εθελοντές αλλά και τις επιχειρήσεις που βοήθησαν  να γίνει πραγματικότητα αυτή η προσπάθειά μας.

Οι αυξητικές τάσεις προσέλευσης των συνανθρώπων μας στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως αποτυπώνονται στον απολογισμό του 2013, φανερώνουν την ανάγκη των πολιτών για προστασία, στήριξη και φροντίδα. Εκτιμώντας λοιπόν ότι τα ποσοστά των αστέγων και ανήμπορων συμπολιτών μας θα αυξηθούν κι άλλο καθίσταται αναγκαία και επιτακτική η κινητοποίηση και συνεργασία όλων, Κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, Εθελοντικών Οργανώσεων και ενεργών πολιτών αφενός για την χάραξη και  άσκηση κοινωνικής πολιτικής που θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αφετέρου για τη  λήψη άμεσων μέτρων  ανακούφισης και στήριξης των συμπολιτών μας που βιώνουν το σκληρό πρόσωπο της κρίσης.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε τρεισήμισι χρόνια για την ενεργοποίηση και λειτουργία του Δικτύου  καταδεικνύουν περίτρανα ότι το κεντρικό συγκεντρωτικό καθεστώς των νεοπαγών περιφερειακών αυτοδιοικήσεων πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκεντρωθεί εσωτερικά και ουσιαστικά ο θεσμός της αιρετής περιφέρειας.
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ως κατ΄ εξοχήν θεσμός άμεσης επαφής με τους πολίτες, έχει ανάγκη από δομές, δράσεις και πρωτοβουλίες κοινωνικής πολιτικής, οι οποίες αφενός θα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και  αφετέρου θα μπορούν να δημιουργήσουν κατάλληλες υποδομές ουσιαστικής και ρεαλιστικής αντιμετώπισης των έντονων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες της.
Είμαι βέβαιος ότι και η νέα διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά θα συνεχίσει την προσπάθεια, θα βελτιώσει τη λειτουργία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα συνεχίσει να δέχεται κάθε πολίτη που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, προσδοκώντας ως  μόνο αντάλλαγμα ένα χαμόγελό του».


Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου