Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας και Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Οι «πληγές» που δε λένε να κλείσουν…

Σήμερα, 5 Ιουνίου 2014 γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σε όλο τον πλανήτη. Για το σκοπό αυτό, σε διάφορα μέρη της χώρας μας διοργανώνονται εθελοντικοί καθαρισμοί παραλιών και δασών, πεζοπορίες, ποδηλατοδρομίες και πολλές άλλες περιβαλλοντικές δράσεις για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας που εσκεμμένα τις περισσότερες φορές κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη, της χώρας, του νησιού και τελικά της ίδιας της γειτονιάς μας.
Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας «μετράει» σήμερα τις μεγάλες πληγές του νησιού που εξακολουθούν να υπάρχουν και τις περισσότερες φορές μάλιστα να γιγαντώνουν ανεξέλεγκτα αντί να επουλώνονται, όπως θα έπρεπε ίσως σε μια πιο ευαισθητοποιημένη για τα περιβαλλοντικά προβλήματα χώρα.



  1. Λατομεία : Καμιά αποκατάσταση δεν έχει γίνει εδώ και καιρό, ενώ ακόμη και σφραγισμένα λατομεία (Λατομείο Θέσει Γούβα- Μπατσί) λειτουργούν κανονικά…
  2. Ο Αρχαιολογικός και Ιστορικός χώρος που πραγματοποιήθηκε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, βάζοντας τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την ιστορία σε δεύτερη μοίρα…
  3. Τίποτα δεν άλλαξε στη διαχείριση απορριμμάτων στο νησί. Η ανακύκλωση λειτουργεί περιστασιακά και η κομποστοποίηση παραμένει στο μηδέν.
  4. Η παράνομη υλοτομία παρέμεινε ανεξέλεγκτη στα δάση του νησιού όλο το χειμώνα και για άλλη μια χρονιά τα πρανή δεν καθαρίστηκαν ακόμη, οπότε ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος.
  5. Το ΓΠΣ δεν έχει προχωρήσει βήμα, δίνοντας έτσι χώρο στην κάθε λογής αυθαιρεσία και παρανομία…
  6. Το κυκλοφοριακό, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παραμένει άλυτο και ταλαιπωρεί μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού…
  7. Υδατοκαλλιέργειες καταλαμβάνουν τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, εκείνες που θα αποτελούσαν πόλο έλξης επισκεπτών σε οποιοδήποτε άλλο νησί αυτής της χώρας.
  8. Η Αποχέτευση δεν λειτουργεί, παραμένουν προαιρετικές οι συνδέσεις σε αυτή, χωρίς καμιά οικονομική διευκόλυνση υπέρ του πολίτη…
  9. Η Ρεβυθούσα ετοιμάζει 3η δεξαμενή και το φυσικό αέριο στο νησί είναι μάλλον σενάριο επιστημονικής φαντασίας…

Η παραπάνω λίστα, δυστυχώς, δεν φαίνεται να τελειώνει. Δεν τελειώνουν, όμως, και οι αγώνες, οι προσπάθειες και το ενδιαφέρον του ομίλου μας που δεν έχει σταματήσει να οραματίζεται μια Σαλαμίνα με σεβασμό στο περιβάλλον, φυσικό και ανθρώπινο, μια Σαλαμίνα με τελείως διαφορετική «ανάπτυξη» από αυτή που κάθε τοπική ηγεσία ανά καιρούς ετοίμαζε για το νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου