Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

Δέσμευση αρνιών προέλευσης Ρουμανίας
Οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των κτηνιατρικών υγειονομικών ελέγχων ενόψει των εορτών του Πάσχα, σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική κρεαταγορά του Ρέντη, εντόπισαν και δέσμευσαν 30 ολόκληρα νωπά αρνιά προέλευσης Ρουμανίας συνολικού καθαρού βάρους 284 κιλών.

Συγκεκριμένα, στις 16-04-2014 κατά τον διενεργηθέντα επιτόπιο αστυκτηνιατρικό έλεγχο σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου κρεάτων στην κεντρική κρεαταγορά του Ρέντη, οι ελεγκτές κτηνίατροι εντόπισαν και δέσμευσαν στους ψυκτικούς θαλάμους της επιχείρησης, 30 ολόκληρα σφάγια αρνιών προέλευσης Ρουμανίας συνολικού καθαρού βάρους 284 κιλών. Τα συγκεκριμένα σφάγια έφεραν ελλιπείς και ασαφείς σφραγίδες καταλληλότητας υγειονομικού κτηνιατρικού ελέγχου ως προς τον κωδικό του σφαγείου και τη χώρα προέλευσής τους κατά παράβαση της ισχύουσας Εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας.
Οι έλεγχοι από τους ελεγκτές τροφίμων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του Πειραιά, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε όλα τα σημεία παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας τροφίμων, ειδικότερα εκείνων που παραδοσιακά αυτές τις ημέρες παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου με αφορμή τους ελέγχους έκανε τη σχετική δήλωση: «Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά δεν σταματούν τους εντατικούς ελέγχους προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές ειδικά αυτή την περίοδο που είναι αυξημένη η κίνηση στην αγορά του κρεάτων και ειδικότερα των αρνιών. Τα φαινόμενα εισαγωγής ακατάλληλων τροφίμων από χώρες του εξωτερικού θα αντιμετωπίζονται απαρέγκλιτα και θα εφαρμόζονται οι διατάξεις όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία».


Απαγόρευση εισαγωγής φορτίου πάπρικας σε σκόνη


Οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά, στο πλαίσιο των διερευνητικών και στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν στου χώρους των τελωνείων του Πειραιά, προχώρησαν στη δέσμευση και απαγόρευση εισαγωγής στη χώρα μας φορτίου πάπρικας σε σκόνη προέλευσης Κίνας συνολικού βάρους 11 τόνων.
Συγκεκριμένα, κατά τον διενεργηθέντα επιτόπιο έλεγχο στο χώρο του Ε΄ τελωνείου του Πειραιά, μετά τη λήψη και αποστολή δειγμάτων στο ινστιτούτο τεχνολογίας γεωργικών προϊόντων και στο εθνικό εργαστήριο αναφοράς σαλμονελών, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού σαλμονέλα.
Μετά τα παραπάνω, το προϊόν κρίθηκε μη ασφαλές, επιβλαβές για την υγεία, ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, απαγορεύτηκε η εισαγωγή του στη χώρα μας και θα καταστραφεί ή θα επιστραφεί εντός 60 ημερών στη χώρα προέλευσής του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά συνεχίζουν να πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους σε όλα τα τελωνεία του Πειραιά, προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές και περιορίσουν τα φαινόμενα εισαγωγής ακατάλληλων τροφίμων από το εξωτερικό».

                                                                          Από το Γραφείο Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου