Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Σχεδιασμός και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών




Με αντικείμενο τη λήψη αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων προερχόμενων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, στο Κεντρικό κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά επί της οδού Ακτή Ποσειδώνος 14-16, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας σε κοινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά με την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους στην προγραμματισμένη συνεδρίαση και τόνισε ότι ο σχεδιασμός, η πρόληψη, η ετοιμότητα και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων Φορέων είναι καθοριστικός προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές καταστροφές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την ανθρώπινη ζωή. Εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι όλοι οι συμμετέχοντες του Σ.Ο.Π.Π θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αποφυγή προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο φυσικό φαινόμενο μέσω ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνεργασίας.

Στην συνεδρίαση μίλησε η προϊσταμένη του τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης – Πρόληψης, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κα. Χρύσα Γκουντρομίχου η οποία έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Περιφερειακών Ενοτήτητων Πειραιά και Νήσων και των Δήμων χωρικής ευθύνης τους, σε εκδήλωση ενδεχόμενης σεισμικής δραστηριότητας καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
Για το πρώτο θέμα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση:
·        Στην ολοκλήρωση της διενέργειας του προσεισμικού – πρωτοβάθμιου ελέγχου δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης κτιρίων.
·        Στον προσδιορισμό ή επανέλεγχο υπαίθριων χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού μετά από σεισμό καθώς και ικανών χώρων για υποδοχή και διαβίωση των πληγέντων.
·        Στην καταγραφή όλων των επιχειρησιακών ετοίμων πόρων (ανθρώπινο δυναμικό και μέσα) με την κατάρτιση και τήρηση καταλόγου Πολιτικής Προστασίας ανά Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα.
·        Στο σχεδιασμό και στην οργάνωση επιχειρησιακών ασκήσεων επί χάρτου ή πεδίου για Σεισμό, με τις οποίες επιτυγχάνεται η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, έλεγχος υφιστάμενων σχεδίων έκτακτης ανάγκης, εκπαίδευση εμπλεκομένων κ.α
·        Στο σχεδιασμό και στις διαδικασίες που αφορούν μεταβατική στέγαση των πληγέντων (άμεση και προσωρινή στέγαση) ανάλογα με τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του πληθυσμού.
Για την αντιμετώπιση πυρκαγιών τέθηκαν δύο σημαντικοί παράμετροι:
·        Η ανάγκη προστασίας του δασικού πλούτου, μέσω της εφαρμογής των αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών από πιθανές φυσικές καταστροφές.
·        Η επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών με άμεσο αποτέλεσμα πρόκλησης έντονων μορφών εκδήλωσης των καιρικών φαινομένων.
Επισημάνθηκε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά δεν υπάρχουν εκτεταμένα δάση αλλά αρκετά άλση, πάρκα και μικρές δασικές εκτάσεις όπως στην περιοχή της Χωράφας, την δασική έκταση του όρους Αιγάλεω κ.α όπου χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και πρόληψης.
Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου καθορίζεται για φέτος από την 01/05/2014 μέχρι 31/10/2014.
Οι κύριοι άξονες των τοποθετήσεων αφορούσαν:
·        Το πρόγραμμα εκτέλεσης έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις προς διευκόλυνση του έργου καταστολής.
·        Το πρόγραμμα μείωσης του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και προστασίας από επερχόμενη πυρκαγιά με απομάκρυνση μέρους ή συνόλου της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας.
·        Την ενημέρωση του κοινού για την λήψη μέτρων προστασίας από τους κινδύνους.
·        Την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάσικές εκτάσεις σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος πυργαγιάς θεωρείται υψηλός.
·        Την μέγιστη σημασία συμμετοχής εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας σε δράσεις επιτήρησης δασών.
·        Την αποφυγή λειτουργίας χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμάτων και χωματερών.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ο κ. Καρπέλης Π. από το Ο.Α.Σ.Π., ο Διοικητής Π.Υ κ. Σαξιώνης Β. και ο Υποδιοικητής Π.Υ κ.Γερακάρης Γ., Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμου Πειραιά κ. Αλαμαράς Π., ο Διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμου Πειραιά κ. Παναγιώτου Σ., ο Διοικητής του 3ου Πυροσβεστικού Σταθμου Πειραιά κ. Καρακίτσος Γ., ο κ. Τριάντης Π. από τον 4ου Πυροσβεστικού Σταθμου Πειραιά, ο κ. Λιάτσος Κ. από το Δασαρχείο Πειραιά, ο κ. Κολοβός Θεόδωρος από την Δ/νση Δασών Πειραιά, από την Δ/νση Πολιτικής Προστασίας ο κ. Πράσινος Α., από το Νοσοκομείο Νίκαιας ο κ. Διάκος Γ., από το Νοσοκομείο Τζάνειο ο κ. Γρηγοριάδης Γ., από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο κ. Στέλλιου Δ., από το Γραφείο Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Έργων η κα. Ζαγορά Γ., ο Αντιδήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λάλος Ι, από τον Δήμο Σαλαμίνας ο κ. Μπέρης Θ., από τον Δήμο Αγκιστρίου ο κ. Λογοθέτης Α., από τον Δήμο Περάματος κα Κόλλια Σ., από το Δήμο Πόρου κ. Συξερής Δ., από τον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη η κα Γκακίδου Μ., ο κ. Γιαμαλάκης Α. και κα Παπανικολοπούλου Χρ., από ΠΕΣΥΔΑΠ o κ. Κατσαντώνης Γ., ο κ. Καρύδης Π. και Μέγας Ι. από ΕΠΑ Αττικής, από τον ΟΛΠ ο κ. Μπόλης Δ., από την Β/θμια Εκπαίδευση η κα Γιαννίρη Σ. και κ.Δόγανης Ν., από την ΔΕΣΦΑ ο κ. Ιωαννίδης Σ. και Μανώλης Ε., από την ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Ζουρνάς Γ. και κ. Θάνος Θ., από ΟΤΕ ο κ. Διαμαντάκος Εμμ., από τις Δυνάμεις Εθελοντών Σαλαμίνας ο κ. Φρίμας Η., Δέντές Α., Γαβρίλης Γ, από τον Όμιλο «Φίλοι του Δάσους» ο κ. Παπαλεξάνδρου Α., από ΔΚΕΣΟ ο κ. Καρουμτής Ν., από την ΕΔΟΚ Εθελ. Διασωστική Ομάδα Κρίσεων ο κ. Γεννηδουνιάς Γ., από τον Ερυθρό Σταυρό η κα. Τετράδη-Καρδάση Β. καθώς και υπάλληλοι των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

                                                                                           Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου