Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Απαγόρευση εισαγωγής φορτίου ανανά και φυστικιού



Οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος  Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, στο πλαίσιο των συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν καθημερινά στους χώρους των τελωνείων του Πειραιά, μετά από αίτηση επιχείρησης και μετά τον επιτόπιο ποιοτικό έλεγχο προχώρησαν στη δέσμευση και απαγόρευση εισαγωγής φορτίου με νωπό ανανά, προέλευσης Κόστα Ρίκα συνολικού βάρους 18 τόνων. Επιπρόσθετα  έγινε δέσμευση και απαγόρευση εισαγωγής στην χώρα μας 19 τόνων αραχίδας (αράπικου φυστικιού) χωρίς κέλυφος, προέλευσης Κίνας.

Πιο αναλυτικά στις 24-1-2014, κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο στο χώρο του Ε΄ τελωνείου Πειραιά, οι ελεγκτές δέσμευσαν και απαγόρευσαν την εισαγωγή 1500 χαρτοκιβωτίων με νωπό ανανά, συνολικού βάρους 18 τόνων, προέλευσης Κόστα Ρίκα. Όπως διαπιστώθηκε, το συγκεκριμένο προϊόν δεν πληρούσε τις ελάχιστες ποιοτικές  προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας, διότι παρουσίαζε υπερώριμους καρπούς, προσβεβλημένους από μετασυλλεκτικές σήψεις και μυκητιάσεις. Στην δεύτερη περίπτωση βρέθηκαν 760 σάκοι αράπικου φυστικιού, συνολικού βάρους 19 τόνων, όπου διαπιστώθηκε η παρουσία αφλατοξινών σε συγκεντρώσεις υψηλότερες των ανωτέρων επιτρεπόμενων ορίων.
Μετά τα παραπάνω, η περαιτέρω τύχη των παραπάνω φορτίων, θα κριθεί με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, δηλαδή ή θα καταστραφεί εντός των επόμενων ημερών ή θα επιστραφεί εντός 60 ημερών στη χώρα αποστολής του.
Οι συστηματικοί και στοχευμένοι έλεγχοι από τους ποιοτικούς ελεγκτές τροφίμων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, συνεχίζονται.
                                                                Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου