Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Υποθηκεύοντας το μέλλον για το… ταμείο!




Σε άλλο ένα πρώτου μεγέθους πολιτικό ατόπημα έπεσε και πάλι ο κ. Τσαβαρής στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο. Ένα ατόπημα με εξαιρετικά μεγάλες επιπτώσεις για το μέλλον του νησιού, με πρόσχημα την διεκδίκηση εσόδων για τον δήμο (ένα πρόσχημα συνηθισμένο πλέον εκ μέρους του τωρινού δημάρχου, που και πάλι αποδεικνύεται κίβδηλο).
Στο συγκεκριμένο λοιπόν δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Τσαβαρής έφερε ως θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως, την χρηματοδότηση μελέτης που θα πραγματοποιήσει το ΠΑΚΟΕ για την ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων στη Σαλαμίνα, ύψους 15.000 ευρώ.

Ο τωρινός δήμαρχος, ανέφερε ότι σε συνομιλία του με το ΠΑΚΟΕ, έλαβε στα χέρια του τα στοιχεία της φετινής έρευνας του που ως πόρισμα κατέληγε ότι τα νερά της Σαλαμίνας είναι ακατάλληλα για κολύμβηση. Κατόπιν αυτού, ο κ. Τσαβαρής σκοπεύει κατά δήλωσή του να παραλάβει την μελέτη του ΠΑΚΟΕ που θα χρηματοδοτήσει ο δήμος προκειμένου, όπως είπε, να την καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ώστε να την καταστήσει αμάχητη) και να διεκδικήσει από την ΕΥΔΑΠ τέλη και αποζημιώσεις για την λειτουργία της Ψυττάλειας, η οποία φαίνεται ως ο μεγαλύτερος επιβαρυντικός παράγοντας, προκειμένου ο δήμος Σαλαμίνας να αποκτήσει έσοδα.
Τα παραπάνω συνιστούν ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά ατοπήματα της δημαρχιακής αυτής περιόδου, ένα λάθος με ολέθριες επιπτώσεις για την ανάπτυξη του νησιού μας.
Εάν τελικά προχωρήσει αυτή η διαδικασία όπως την περιγράφει ο κ. Τσαβαρής, θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που δήμαρχος νησιού δέχεται εκ των προτέρων ότι το νησί που διοικεί είναι ακατάλληλο για κολύμβηση – βασισμένος μάλιστα σε αποτελέσματα μετρήσεων εξαιρετικά αμφισβητήσιμων: εδώ και χρόνια το ΠΑΚΟΕ πραγματοποιεί μετρήσεις καταλήγοντας στην ακαταλληλότητα των νερών της Σαλαμίνας την ίδια στιγμή που οι μετρήσεις των κρατικών φορέων κατέληγαν σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα!
Και μάλιστα για ένα νησί, που όταν είχε οργανωμένη δημοτική παραλία, είχε τιμηθεί πανευρωπαϊκά με γαλάζια σημαία. Μάλιστα, η ομιχλώδης ευρωπαϊκή διαδικασία που περιέγραψε ο κ. Τσαβαρής, εάν φυσικά είναι έτσι και δεν πρόκειται για άλλο ένα φανταστικό σενάριο όπως τόσα άλλα, το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα που θα έχει είναι ένας πανευρωπαϊκών διαστάσεων χαρακτηρισμός του συνόλου της Σαλαμίνας σαν μολυσμένης και ακατάλληλης περιοχής.
·         Γιατί άραγε ο κ. Τσαβαρής δεν ζητά αρμοδίως από την Περιφέρεια μια έρευνα για το ζήτημα;
·         Γιατί άραγε ο κ.Τσαβαρής δεν συγκροτεί μια ομάδα στον δήμο, σε συνεργασία με περιβαλλοντολόγους, προκειμένου να συλλέξει δείγματα από όλες τις παραλίες του νησιού (όχι 6 σημεία δίπλα σε ταβέρνες) και να προχωρήσει σε ανάλυση τους στον αρμόδιο φορέα προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματικότητα και ακολούθως να πράξει τα δέοντα;
Πως τολμά ο κ. Τσαβαρής, λοιπόν, από την μία μεριά να μιλά για τουριστική ανάπτυξη την ίδια στιγμή που θεωρεί ως θέσφατο μια αμφίβολης επιστημονικής αξίας μελέτη με ακριβώς αντίθετα στοιχεία; Εκτός αν θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει τουρισμός και τουριστική ανάπτυξη σε έναν τόπο ακατάλληλο για κολύμβηση!
Πως μπορεί ο κ. Τσαβαρής να παραδέχεται ανερυθρίαστος ότι ο μόνος σκοπός για όλα αυτά δεν είναι άλλος από τον προσπορισμό εσόδων από τέλη και πρόστιμα προς την ΕΥΔΑΠ;
Δεν είναι άραγε το αυτονόητο στην περίπτωση που υπάρχει το πρόβλημα που περιέγραψε, η άμεση απαίτηση εκ μέρους του δήμου για αποκατάσταση της ποιότητας του θαλασσινού νερού από τους μολυσματικούς φορείς;
Και, φυσικά, μια ματιά στις μετρήσεις που έχει ανακοινώσει το ΠΑΚΟΕ, δείχνει σε όλους ότι η επίρριψη ευθυνών στην ΕΥΔΑΠ δεν είναι απόλυτα κατοχυρωμένη και ως εκ τούτου τα έσοδα που προσδοκά ο κ. Τσαβαρής θα έρθουν μετά από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες (ενώ οι επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού θα είναι άμεσες)…
Πρόκειται για πολιτική υποθήκευσης του μέλλοντος της Σαλαμίνας με το κοντόφθαλμο κριτήριο των αναμενόμενων εσόδων. Για άλλη μια φορά φαίνεται καθαρά η ανευθυνότητα και η αδυναμία πολιτικής σκέψης της σημερινής δημοτικής αρχής. Μιας αρχής που θα μείνει στην ιστορία του τόπου με τα μελανότερα χρώματα.
Αυτά λοιπόν τολμούν οι κύριοι της σημερινής πλειοψηφίας και αυτά προσπαθούν να πετύχουν. Καιρός πια να προχωρήσουν - μακριά από τον δήμο της Σαλαμίνας και το μέλλον του νησιού μας…
Με εκτίμηση
το γραφείο τύπου του συνδυασμού
“ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ” Σαλαμίνας δημ. συνδυασμός
υπ. δημάρχου Σπύρου ΣΟΦΡΑ
τηλ. συνεννόησης 2155000947 & 6932215569

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΟΙ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΝ Ο ΣΟΦΡΑΣ ΤΡΑΒΑΕΙ ΑΣΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΙΚΙ

Αρχειοθήκη ιστολογίου