Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Πρόσκληση για ενεργοποίηση και συστράτευση των φορέων του Πειραιά για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία.



Την άμεση ενεργοποίηση και την παρέμβασή τους   προς κάθε αρμόδιο  για την επίτευξη του στόχου της βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών στο λιμάνι του Πειραιά ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου,  με επιστολές  του  από 21-11-2013 προς το Δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλειο Μιχαλολιάκο, τους προέδρους του Δικηγορικού και Ιατρικού Συλλόγου κ.κ. Μανουσάκη Στέλιο και Ανεμοδουρά Βαρβάρα και τους Οικολόγους – Πράσινους Πειραιά.
Στις επιστολές γίνεται συνοπτική αναφορά στις μέχρι σήμερα ενέργειες και πρωτοβουλίες  της αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη του  προβλήματος  της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λιμανιού και την αφύπνιση και ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο  την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας από τις  πολύ υψηλές συγκεντρώσεις επιβλαβών για την υγεία μας αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Ειδική  αναφορά  γίνεται  στις παρεμβάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και τους προέδρους των Εφοπλιστικών Ενώσεων, για την  άμεση  εφαρμογή των προβλεπόμενων από την ισχύουσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία μέτρων για την ποιότητα των καυσίμων, τη συντήρηση των μηχανών, τον συχνό εκκαπνισμό των φουγάρων τους και τη σωστή προθέρμανση των μηχανών τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι εκπομπές ρύπων καθώς και στην μηνυτήρια αναφορά που έχει κατατεθεί από τον  Ιανουάριο του 2012 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, για περιπτώσεις εξόφθαλμης και αυταπόδεικτης ρύπανσης από τα ελλιμενισμένα πλοία.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου τόνισε:
«Από τις αρχές του 2011, με την ανάληψη των καθηκόντων μας στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά προσπαθήσαμε, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, να αναδείξουμε  το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λιμανιού. Δυστυχώς μέχρι σήμερα και  παρά τις παρεμβάσεις μας προς το Λιμεναρχείο δεν έχουμε δει να λαμβάνεται κανένα μέτρο.
Για το λόγο αυτό και επειδή  η ατμοσφαιρική ρύπανση από την κάπνα των φουγάρων των πλοίων  αφορά το σύνολο του  πληθυσμού των παραλιμένιων   περιοχών ζήτησα την ενεργοποίηση  και συστράτευση του Δήμου Πειραιά, των Επιστημονικών Συλλόγων της Περιοχής αλλά  και κάθε άλλου φορέα  και των  ενεργών πολιτών, προκειμένου να αφυπνίσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Λιμεναρχείου και του ΥΠΕΚΑ και να βελτιώσουμε τις περιβαλλοντικές συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά. Ευελπιστώ στη άμεση ανταπόκρισή τους και είμαι βέβαιος ότι οι συντονισμένες ενέργειές μας θα φέρουν σύντομα απτά αποτελέσματα για τους ταξιδιώτες του λιμανιού, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των παραλιμένιων  περιοχών ».

                                                          Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου