Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΣΦΗΝΑΚΙΑ


Γράφει: Ο Χρήστος Θεοχάρης


·         Γεια σας αδέλφια μου επαναστάτες. Να πούμε καλό χειμώνα; Ή ακόμα έχουμε καιρό; Κι αυτό το καλοκαίρι δεν έχετε παράπονο ε; Η δημοτική αρχή φρόντισε για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αυτού του νησιού και δη την πολιτιστική αναβάθμιση. Ο πολιτισμός που μας πρόσφεραν ήταν το κάτι άλλο: Από Γωγώ Τσαμπά μέχρι γιορτή κρασιού, σ΄ ένα νησί που δεν υπάρχει έστω ένα αμπέλι - έστω ίχνος , από σουβλάκια στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (που οι υπεύθυνοι του Δήμου μετονόμασαν σε “Πλατεία Flamingo” μέχρι γιορτή σαρδέλας. Και φυσικά τα πανηγύρια σε έξαρση, υπό το ‘άγρυπνο’ βλέμμα των υπευθύνων, γεμάτα παράνομα σουβλακοταβερνεία εις βάρος για άλλη μια φορά της τοπικής αγοράς

·         Γεια σας αδέλφια μου επαναστάτες, άνεργοι, νεόπτωχοι αλλά αμετανόητοι! Πάει κι αυτό το καλοκαίρι, πέρασε, κι όλοι μας προβληματιζόμαστε πώς θα τη βγάλουμε το χειμώνα και τι μας περιμένει ακόμα.
·         Το είδαμε κι αυτό από τους σημερινούς διοικούντες το Δήμο Σαλαμίνας. Τον αύλιο χώρο του δημαρχείου να μετατρέπεται σε κάτι σαν πολεμικό μουσείο και να τοποθετούνται κανόνια δεξιά – αριστερά στις στήλες εισόδου και μαρμάρινες πλάκες για τους Σαλαμίνιους ήρωες του 1826 - ΄27, λες και χάθηκε ξαφνικά το Μνημείο Ηρώων στην Παραλία, που θα μπορούσε να τοποθετηθεί ένα άγαλμα εις μνήμην των ηρώων και όχι αυτό που έγινε αρπακολατζίδικα για δημιουργία εντυπώσεων. Ξέχασαν οι απόστρατοι συμβουλάτορες του δημάρχου ότι το δημαρχείο μιας πόλης δεν είναι διοικητήριο ναυτικής βάσης!
·         Προεκλογικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων κι είναι φανερό πλέον πως ο σημερινός δήμαρχος έχει χάσει, εκτός από την ψυχραιμία του και τον ύπνο του, καθώς βλέπει να χάνεται το έδαφος κάτω απ΄ τα πόδια του. Βλέπεις, τις υποσχέσεις σε νοήμονες μπορείς να τις δίνεις μόνο μια φορά κι αν δεν πραγματοποιήσεις όσα έχεις πει, τότε όλοι σου γυρίζουν την πλάτη.
·         Τα σχολεία χωρίς τηλέφωνα; Αληθεύει ότι δεν πληρώθηκαν από το Δήμο; Σχολεία άβαφτα στο κέντρο του νησιού, που όταν βρέχει τρέχουν τα νερά μέσα; Και η δημοτική αρχή συνεχίζει τα πανηγύρια και τις παρελάσεις με μοναδικό σκοπό την προσωπική και μόνο προβολή του δημάρχου.   
·         Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν και τα λιβανιστήρια. Δεν θα μπορούσαν να λείψουν κι από τη Σαλαμίνα μας. Αρκεί αν ξεφυλλίσεις ένα – δυο έντυπα που κυκλοφορούν και θα διαπιστώσεις το άκρατο λιβάνισμα εις τον κύριον, τον ένα και μοναδικό, το μέγα στρατηλάτη. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει κάποιοι, δυστυχώς γι΄ αυτούς,  είναι πως ο κόσμος δεν τρώει ούτε παραμύθια ούτε κουτόχορτο.
·         Σε σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών, μπαζών και εξωοικιακών έχει μετατραπεί από το Δήμο ο χώρος πίσω από το Κλειστό «Ν. Γραμματικός». Και ερωτούμε: Γιατί τέτοια απαξίωση, γιατί τόση υποβάθμιση της περιοχής αυτής, αγαπημένε μας δήμαρχε;
·         Είσαι μαζί μας; Ναι, τότε πολύ ωραία και καλά. Αλλά πρόσεξε, μην παραπάρεις αέρα, γιατί τότε χειροπέδες και στην ψειρού!
·         Οι δρόμοι ολόκληρου του νησιού βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, η καθημερινότητα του Σαλαμίνιου γίνεται καθημερινά δυσκολότερη και κάποιοι που είχαν υποσχεθεί λαγούς με πετραχήλια σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα.
·         Όλα νομίζαμε ότι τα είδαμε σ΄ αυτό το δύσμοιρο νησί τη δημοτική περίοδο που διανύουμε. Μεταξύ αυτών είδαμε και όλα, μα όλα ανεξαιρέτως, τα δελτία Τύπου να συνοδεύονται από φωτογραφία του δημάρχου και φυσικά να υπογράφονται από τον ίδιο. Αλλά μάλλον ακόμη δεν είχαμε δει τίποτα. Γνωστός και αγαπητός στο πανελλήνιο καλλιτέχνης δίνει συναυλία στο ‘καταραμένο’ αλλά τελικά ευλογημένο έργο Μακρή, το Ευριπίδειο, και συμβαίνει το πρωτοφανές οι αφίσες και τα πανό να αναγράφουν, εκτός των άλλων, και το όνομα του προέδρου του συλλόγου που, πάντα με την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου, διοργανώνει τη συναυλία. Τυχαίο ότι ο εν λόγω πρόεδρος θα είναι υποψήφιος με το συνδυασμό του σημερινού δημάρχου στις ερχόμενες εκλογές.  Δε νομίζω.
·         Το ψωμί πια πρέπει να το κόβουμε με τα χέρια, τα φρούτα να τα τρώμε με τις φλούδες, το κρέας, το τυρί, το σαλαμάκι και όλα τα συναφή να ζητάμε από το μαγαζί που τα αγοράζουμε να μας τα κόβουν, γιατί μαχαίρια πλέον στα σπίτια μας τέλος! Αλλιώς ίσως και να μας συλλάβουν για τρομοκράτες!
·         Οι μεταγραφές για όσους έχουν μείνει ελεύθεροι κάπου εδώ τελειώνουν. Έρχεται όμως και η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου κι εκεί θα δούμε πολλές εκπλήξεις. Βλέπετε, το Πρωτάθλημα τελειώνει στις 18 Μαΐου 2014 κι ο πόλεμος αυτή τη φορά θα είναι σκληρός και ανελέητος.
·         Μέχρι την επόμενη έκδοση της εφημερίδας μας, σας φιλώ σταυρωτά. Μπορούμε πάντως έως τότε  να τα λέμε καθημερινά από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των «Ανατροπών», το site, το blog και το facebook.   

Αρχειοθήκη ιστολογίου