Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

«Πάρκου Μικρασιατικού Ελληνισμού»



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ                                
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 

Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική καταστροφή ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου έκανε την παρακάτω δήλωση: «Συμπληρώνονται εφέτος ενενήντα ένα χρόνια από τη μεγαλύτερη συμφορά του ελληνισμού κατά τη μακραίωνη ιστορία του, τη μικρασιατική καταστροφή. Μια καταστροφή που έχει σημαδέψει ανεξίτηλα τον ελλαδικό χώρο αφού οδήγησε στον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τις εστίες τους. Οι εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας που ακολούθησε την ήττα του Ελληνικού Στρατού και απόδοσης τιμής στους σφαγιασθέντες και ξεριζωμένους Μικρασιάτες πρόσφυγες, πρέπει να αποτελούν αφορμή για προβληματισμό και εξαγωγή διδαγμάτων με στόχο την αποφυγή καταστάσεων όπως ο εθνικός διχασμός εκείνης της περιόδου που οδήγησε στην καταστροφή.

Στην Περιφέρεια Αττικής - Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά τιμούμε έμπρακτα τους εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων που ξεριζωμένοι έφτασαν κυρίως στον Πειραιά και τη συμβολή και τη συνεισφορά τους στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτική, οικονομική επιχειρηματική και κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και γενικότερα στην ανάπτυξη και πρόοδο της Ελλάδας.

Έτσι σε συνεργασία με τον ΟΛΠ  και τον Πρόεδρο του Γιώργο Ανωμερίτη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο κατασκευής του  «Πάρκου Μικρασιατικού Ελληνισμού» και της τοποθέτησης αναθηματικής στήλης προς τιμήν των προσφύγων, σε  χώρο 6 στρεμμάτων κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Ηετιώνειων Πυλών. Ταυτόχρονα έχουμε προτείνει και εργαζόμαστε για την κατασκευή στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ακτής, «Μουσείου Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού» στο  χώρο της Πέτρινης Αποθήκης.  Η δημιουργία του μουσείου θα καλύψει ένας μεγάλο κενό και ένα πάγιο αίτημα των Μικρασιατών και των Ποντίων και θα δώσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης και έκθεσης στο κοινό μεγάλου αριθμού κειμηλίων και ιστορικών αντικειμένων που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα με μικρή προβολή σε συλλογές συλλόγων και ιδιωτών».





                                                                   Από το Γραφείο Τύπου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου