Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Καζάνι που βράζει τα σχολεία



Καζάνι έτοιμο να σκάσει ο χώρος της Παιδείας με το άνοιγμα της νέας σχολικής χρονιάς. Το χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν οι καθηγητές των Λυκείων, μετά το απαράδεκτο νομοσχέδιο που οδηγεί σε σταδιακή κατάργηση τη δημόσια επαγγελματική παιδεία- με την κατάργηση πάνω από 50 ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και την διαθεσιμότητα - απόλυση 2.500 εκπαιδευτικών.
Από σήμερα ξεκινούν κινητοποιήσεις και οι δάσκαλοι στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, διαμαρτυρόμενοι για τα κενά στα σχολεία, την απαξίωση θεσμών όπως το ολοήμερο και οι τάξεις ένταξης, την περικοπή κονδυλίων για τη λειτουργία και συντήρηση των σχολείων, την απομάκρυνση των σχολικών φυλάκων, τη θολή κατάσταση σ΄ ό,τι αφορά τους καθαριστές και τους σχολικούς τροχονόμους, την περικοπή μισθών και συντάξεων και άλλα πολλά.

Τις δύο προηγούμενες ημέρες καθηγητές, μαθητές και γονείς της Β΄θμιας εκπαίδευσης  συγκεντρώθηκαν έξω από τα σχολεία αλλά και στην κεντρική διασταύρωση της Σαλαμίνας (ΙΚΑ) μοιράζοντας σε περαστικούς και οδηγούς ενημερωτικά φυλλάδια. Το απόγευμα της Δευτέρας γονείς από όλα τα Δημοτικά της Σαλαμίνας συγκεντρώθηκαν στο 4ο Δημοτικό, όπου μέλη του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Σαλαμίνας τους ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, κυρίως με την έλλειψη διδακτικού προσωπικού και την κατάργηση κεκτημένων δομών που έχουν λειτουργήσει επί δεκαετίες, εξυπηρετώντας γονείς και υποβοηθώντας παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
Χθες το απόγευμα, με πρωτοβουλία των καθηγητών αυτή τη φορά και με τη συμμετοχή της Ένωσης Γονέων και πολλών σχολικών συλλόγων, είχαμε νέα συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ Σαλαμίνας, με στόχο να κινητοποιηθούν οι ίδιοι οι γονείς σ΄ ό,τι αφορά τα ζητήματα που αγγίζουν τα παιδιά τους. Κυρίως τονίστηκε ότι  το νομοσχέδιο για τα Επ. Λύκεια είναι μόνο η αρχή. Οι αλλαγές που προωθούνται στον τρόπο εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση θα μετατρέψουν το Λύκειο σε ένα είδος τριετούς βασανιστικής περιόδου Πανελληνίων  Εξετάσεων και θα αποστραγγίξουν οικονομικά τους γονείς.
Η μόνη λύση φαίνεται ότι είναι οι κινητοποιήσεις, στις οποίες όλοι συμφώνησαν, πλην όμως δεν επάρθη καμία συγκεκριμένη απόφαση. Αναμένομεν.         

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παύλος Φύσσας, 34 χρονών νεκρός. Μαχαιρώθηκε από χέρι φασίστα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου