Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

«Άπατη» η βάρκα της «Πρωτοβουλίας»



Γράφει η Βίκυ Ψυλλάκη - Θεοχάρη.
«Άπατη» φαίνεται πως πάει η βάρκα – και όχι σκάφος τελικά – του συνδυασμού «Πρωτοβουλία Πολιτών Σαλαμίνας» που τόσο αισιόδοξα μπήκε στα τοπικά ύδατα πριν λίγα χρόνια. Ένας συνδυασμός που, για όσους γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, φαινόταν  από τα σπάργανά του ότι είχε το χαρακτήρα «διάττοντα αστέρα», ο οποίος,  μ΄ ένα αταίριαστο παζλ προσώπων και φιλοσοφιών διοίκησης, χωρίς ρεαλιστικές προτάσεις και χρησιμοποιώντας παλιές συνδικαλιστικές συνταγές επεχείρησε – και τα κατάφερε – να πάρει τη δημοτική αρχή.  
Κι από κει και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Τα δύσκολα  όχι μόνο για τη βάρκα της «Πρωτοβουλίας» όσο για το νησί, που βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια  στο επίκεντρο σωρείας  επικίνδυνων ακροβατισμών και αντιλαϊκών αποφάσεων. Θυμίζουμε μόνο: Λατομείο Αγγέλου, Τούρλα, αποχέτευση Σαλαμίνας, αποχέτευση Αμπελακίων, Δημοτικό Σχολείο Σεληνίων, φέρρυ – μπόουτ, παραχώρηση παραλιών…. Λίγα μόνο από τα θέματα που απασχόλησαν επί ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο και αποτέλεσαν μεγάλα σημεία τριβής μεταξύ των συμβούλων ακόμη και της πλειοψηφίας.

Κι ενώ το φετινό καλοκαίρι φαινόταν  να κυλά χωρίς τις μεγάλες αντιπαραθέσεις του περσινού – θα υπέθετε κανείς πως οι τόνοι θα έπεφταν ενόψει και της επικείμενης προεκλογικής περιόδου που ανεπίσημα έχει ήδη αρχίσει – η συνεδρίαση της  29. Ιουλίου με πρώτο θέμα την παραχώρηση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ χωρίς αντάλλαγμα ξανάνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Ένα θέμα που συζητήθηκε μέχρι τις 5 το πρωί και αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον αντιδήμαρχο Έργων και αναπληρωτή δήμαρχο Β. Αστράκο και τον τ. πρόεδρο του Δ.Σ. Ν. Κόγια.
Το σκαφάκι της «Πρωτοβουλίας» – σκαφάκι τελικά, κι όχι γιοτ όπως ήθελαν κάποιοι να το παρουσιάζουν προεκλογικά – φάνηκε από την αρχή της πλεύσης του ότι μπάζει …νερά. Μέσα στον πρώτο κιόλας χρόνο χάνει τη στήριξη του τ. δημάρχου Αμπελακίων Μ. Τραυλού, ο οποίος διαχωρίζει δημόσια τη θέση του από τις επιλογές του δημάρχου. Στη συνέχεια, το καλοκαίρι του ΄12,  έχουμε τη διαγραφή Μπίλια αλλά και την αποχώρηση από το συνδυασμό και ανεξαρτητοποίηση του προέδρου της Τοπ. Κοινότητας Αιαντείου Γ. Μπούτση, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου εξαπολύει δριμύ κατηγορώ στη δημοτική αρχή. Ακολουθούν οι ανεξαρτητοποιήσεις της Ν. Σταματίου στα Σελήνια και της τ. προέδρου της Δημ. Κοινότητας Σαλαμίνας Κ. Αγγουράκη, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα έχουμε και την αποστασιοποίηση άλλων συνεργατών του, μελών της Πρωτοβουλίας (Μαστροκόλιας, Μούλτου).
Οι τριβές με τον αναπληρωτή δήμαρχο Β. Αστράκο είχαν ξεκινήσει καιρό. Όλοι θυμόμαστε εκείνη την περιπετειώδη ημέρα που οργίασαν οι φήμες περί παραίτησης του, φήμες που μόνο αργά το βράδυ ήρθε να καταλαγιάσει ένα πρόχειρο δελτίο διάψευσης από το γραφείο δημάρχου με υπογραφή Αστράκου, χωρίς καν να αναφέρεται ο τίτλος του. Παρά τη στάση του ίδιου του κ. Αστράκου, που επέλεξε να σιωπήσει στη συνέχεια, οι συχνοί καβγάδες μέσα στο δημαρχείο με στενούς συνεργάτες του δημάρχου ήταν στην ημερήσια διάταξη. Τους λόγους εξήγησε  στο τελευταίο Δ.Σ. ο Β. Αστράκος, όταν πια αποφάσισε να μιλήσει για όλα. Όταν μίλησε για ομάδες μέσα στο δήμο, κατονομάζοντάς τις, οι οποίες αποφάσιζαν χωρίς να τον λαμβάνουν υπόψη τους. Την Παρασκευή 2 Αυγούστου ο κ. Αστράκος δηλώνει και επίσημα την ανεξαρτητοποίησή του.
Τι θα απογίνει στη συνέχεια η βάρκα της «Πρωτοβουλίας», ουδείς γνωρίζει. Ήδη η πλειοψηφία έχει χαθεί και  τα θέματα ψηφίζονται με τη συνδρομή μελών της ‘αντιπολίτευσης’. Αν έρθει κάποιο θέμα που χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία, είναι αμφίβολο αν θα περάσει. Ο Ν. Κόγιας τραβά άλλη γραμμή, αρνούμενος να ψηφίσει το τελευταίο διάστημα τις εισηγήσεις της παράταξής του, ενώ και άλλοι σύμβουλοι ακούγονται ότι ετοιμάζονται να «ξεμπαρκάρουν» (Φουρίκης, Τσαλίκογλου, Βενετσάνος).  Πολλοί από τους πρ. φανατικούς υποστηριχτές του νυν δημάρχου, σε προσωπικές συζητήσεις τους παραδέχονται πλέον ευθέως ότι έκαναν λάθος. Όπως δείχνει το πράγμα, μια ακόμα  βάρκα πάει …«άπατη».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλά συγχαρητήρια για το σχόλιό σου
αγαπητή Βίκη.
Το έχεις γράψει πολλές φορές και το
επαναλαμβάνω κι' εγώ, για το Δήμαρχο
Τζαβαρή, το γνωστό σ' όλους μας ρητό,
'Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις΄'. Και μη χειρότερα.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου