Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Και θαυμάζω την ικανότητά σας!



:
 Αν αυτό δεν αποτελεί την απόλυτη αδυναμία μιας δημοτικής αρχής να διαχειριστεί τα μικρά αλλά βασικά προβλήματα της καθημερινότητας, τότε ποιο; Μιλάμε για την πιο κεντρική παιδική χαρά (;) της Σαλαμίνας, που βρίσκεται στο πλήρως εγκαταλειμμένο και τραγικά απαξιωμένο εκ μέρους της δημοτικής αρχής πάρκο που εκτείνεται  από το δημαρχείο ως την ιχθυαγορά.
Τι να πει και τι να σχολιάσει κανείς, όταν μια παιδική χαρά που θα μπορούσε να αποτελεί το στολίδι της πόλης βρίσκεται αφημένη σ΄ αυτά τα χάλια; Ο δε περιβάλλων χώρος της έχει καταντήσει ένα απέραντο αφοδευτήριο με περιττώματα σπαρμένα σ΄ όλους τους διαδρόμους – ακόμα και κλεμμένο απογυμνωμένο  μηχανάκι έχει αποθηκευτεί εκεί, δηλώνοντας ότι εδώ και χρόνια ουδείς υπεύθυνος έχει κάνει τον κόπο να περάσει από το σημείο. Η εγκατάλειψη σε όλο της το μεγαλείο.
 Η  υπουργική απόφαση υπ΄ αριθμ. 28492/2009 (ΦΕΚ B’ 931/18-5-2009) ορίζει καθαρά τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρεί μια παιδική χαρά ώστε να μην ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών, τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο χώρος, πώς πρέπει να είναι η περίφραξη, η είσοδος, οι οδοί στο εσωτερικό της, ο φωτισμός. Περαιτέρω τονίζεται πως η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει καθίσματα για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ, καλάθια απορριμμάτων, σήμανση κ.α. Οι χώροι πρέπει να διαχωρίζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τα υλικά του εξοπλισμού πρέπει να έχουν ελεγχθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).
Εδώ κάποτε υπήρχαν βρύσες. Τώρα; Νερό απ΄ το σπίτι!


: Καλαθάκι σκουπιδιών μέσα στην παιδική χαρά.

Κανείς δε βρέθηκε να μαζέψει τα σάπια κολοκυθάκια που κάποιοι φρόντισαν να πετάξουν εδώ μαζί με τις κούτες και τα κοφίνια τους. Μέχρι μαξιλάρια πεταμένα!






: Ένας να καθαρίσει τα χόρτα ρε παιδιά!

Προσθήκη λεζάντας

: Ένας να καθαρίσει τα χόρτα ρε παιδιά!




Καθαριότητα παιδικής χαράς. Θαυμάστε!

Ούτε κουβέντα για να αντικατασταθούν τα σπασμένα κάγκελα!


: Όποιος το ψάχνει ακόμη εδώ θα το βρει!

: Όποιος το ψάχνει ακόμη εδώ θα το βρει!

Προσοχή πού πατάτε! Ιδιαίτερα αν κυκλοφορείτε νύχτα!

Περιβάλλων χώρος. Μην προσπαθήσετε να καθίσετε σ΄ αυτό εδώ το παγκάκι




: Χώρος μικρής λαϊκής πίσω από την ιχθυαγορά. Τους τεράστιους τσιμεντοσωλήνες που έχετε αποθηκεύσει εκεί τους βλέπεις φίλε Βαγγέλη;





Μπρε τι μου θυμίζει ο φοίνικας, τι μου θυμίζει; 
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τις επιφάνειες πτώσης (ειδικό μαλακό δάπεδο), οι οποίες επίσης «πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της σειράς προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 1176 και ΕΛΟΤ ΕΝ 1177» καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο των παιδικών χαρών.
Ειδικότερα δε σ΄ ό,τι αφορά τη συντήρηση των παιδικών χαρών ξεκαθαρίζεται ρητά ότι «πρέπει να τηρείται πρωτόκολλο καθημερινού ελέγχου για κάθε παιδική χαρά και να καταγράφονται τυχόν βλάβες. Ο έλεγχος αφορά στον εξοπλισμό, στο έδαφος, στην
περίφραξη και στον χώρο γύρω από την παιδική χαρά. Ενδεικτικά σημεία ελέγχου είναι η καθαριότητα του εξοπλισμού και του περιβάλλοντος χώρου, η τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στον εξοπλισμό και στο έδαφος, η κατάσταση του δαπέδου, οι εκτεθειμένες θεμελιώσεις, τα αιχμηρά άκρα, τα τμήματα που λείπουν, η δομική αρτιότητα και η υπερβολική φθορά κινούμενων ή μη τμημάτων».
Είχε δοθεί ένα περιθώριο στους δήμους μέχρι  τις 31.12.2012 ώστε οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές, που λειτουργούν ήδη στην περιφέρεια τους, στις διατάξεις της ως άνω υπουργικής απόφασης. Η προσαρμογή θα πιστοποιείτο από την Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών με την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας και χορήγησης του ειδικού σήματος. Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής ή σε περίπτωση που μετά από τον έλεγχο της Επιτροπής διαπιστωνόταν ότι δεν είναι δυνατή η προσαρμογή, θα διακόπτονταν  η λειτουργία τους. Μάλιστα το σχετικό θέμα, απ΄ όσο θυμόμαστε έχει έρθει σε δημοτικό συμβούλιο.
Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην κεντρικότερη παιδική χαρά της Σαλαμίνας. Καμία προσπάθεια να προσαρμοστεί ο χώρος στις απαιτήσεις της υπουργικής απόφασης (δεν γνωρίζουμε αν από τότε οι επιταγές είναι κι αυστηρότερες!).  Είναι εμφανές πως δε γίνεται καν προσπάθεια υποτυπώδους συντήρησης. Αλήθεια, περνά κανείς από κει; Αλήθεια, υπάρχει υπεύθυνος του δήμου για τις παιδικές χαρές, όπως ορίζει η παραπάνω απόφαση; Τηρείται πρωτόκολλο καθημερινού ελέγχου; Έχει ελεγχθεί ο χώρος από την Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών κι αν ναι, έχει δοθεί πιστοποιητικό καταλληλότητας; Αυτό το αιχμηρό πετρώδες έδαφος, όπου αν χτυπήσει ένα παιδί, μπορεί να βρεθεί με σοβαρό πρόβλημα στο νοσοκομείο, το έχει ελέγξει κανείς; Ποιος θα φέρει την ευθύνη αν συμβεί κάποιο ατύχημα; Η δημοτική αρχή που έχει εγκαταλείψει και αυτόν το χώρο, αδιαφορώντας για τις ευθύνες της απέναντι στους δημότες και στα μικρά παιδιά; Μήπως ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο που ανέχεται αυτήν την κατάσταση; Μήπως οι όποιοι άλλοι ανευθυνουπεύθυνοι άνωθεν, που επιτρέπουν στις εκάστοτε δημοτικές αρχές να μη συμμορφώνονται με το νόμο; Μήπως ήρθε ο καιρός ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του;
Χρήστος Θεοχάρης
Υ.Γ. Και μιλάμε ότι αυτά τα χάλια τα παρουσιάζει ο χώρος εν μέσω καλοκαιριού, τη στιγμή που εκατοντάδες κόσμος και παιδιά βρίσκονται καθημερινά στην εν λόγω περιοχή!


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απο ποιον ζητας ευεσθησια ρε Θεοχαρη;Απο τον φευβγατο;

Ανώνυμος είπε...

Ανοικτή επιστολή στην κα Ισιδώρα Νάννου
Κυρία Νάννου
Σύμφωνα με την εξώδικη Δήλωση – Πρόσκληση που αποστείλατε την 27 Ιουνίου 2013 προς το Δήμο Σαλαμίνας, ήδη από την 7 Ιουλίου έχει παρέλθει η προθεσμία των 10 ημερών, που είχατε δώσει στην δημοτική αρχή και στους αρμόδιους προϊστάμενους του δήμου, για να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε να εισπράξει ο δήμος τα οφειλόμενα ειδικά τέλη από την εταιρεία Αγγέλου για τα έτη 2010 έως και 2013.
Επειδή η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής ενδιαφέρει πάρα πολλούς συνδημότες μας και θα κριθούνε πάρα πολλά πράγματα στο μέλλον, σας παρακαλούμε, να μας ενημερώσετε, εάν σας απάντησαν από τον Δήμο, για τις ενέργειες που έχουν κάνει σύμφωνα με τις ερωτήσεις σας. Στη περίπτωση που δεν σας έχουν ενημερώσει ή δεν έχουν κάνει τίποτα σας παρακαλώ γνωρίστε μας εσείς, εάν έχετε τη διάθεση να προσφύγετε ή έχετε ήδη προσφύγει όπου δει, για να διασφαλίσετε το συμφέρον του δήμου και κατ’ επέκταση τα συμφέροντά μας.
Τελούμε εν αναμονή της απάντησή σας.
Σημείωση για τους διαχειριστές των μπλόκς, παράκληση για ανάρτηση

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΛΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ! ΟΙ ΥΠΟΛΙΠΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Ανώνυμος είπε...

και λεβεντης και λαμογιομαλακας

Ανώνυμος είπε...

Γιαννακη σε ποιον εκανες μυνηση σημερα;

Αρχειοθήκη ιστολογίου