Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Μαύρη ημέρα για την δημοκρατία

Αντιδράσεις για το πρωτοφανές λουκέτο στην ΕΡΤ

Με απόφαση της κυβέρνησης, διακόπτεται η μετάδοση του προγράμματος της ΕΡΤ απόψε το βράδυ. Ανάστατοι οι εργαζόμενοι απαντούν με κατάληψη και διαρκή ενημέρωση
Με μια πρωτοφανή απόφαση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κλείνει τα μεσάνυχτα την ΕΡΤ. Προηγήθηκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που επιτρέπει σε υπουργούς να κλείνουν ΔΕΚΟ υπό την εποπτεία τους. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν με κατάληψη διαρκείας με συνεχή λειτουργία της ΕΡΤ και έκτακτα δελτία ειδήσεων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.
Εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και τηλεοπτικά συνεργεία στο προαύλιο της ΕΡΤ, το απόγευμα της 11ης Ιουνίου, λίγο μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος της επιχείρησης. Φωτ.: Αλεξάνδρα Τζαβέλλα Εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και τηλεοπτικά συνεργεία στο προαύλιο της ΕΡΤ, το απόγευμα της 11ης Ιουνίου, λίγο μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος της επιχείρησης. Φωτ.: Αλεξάνδρα Τζαβέλλα 19.14
Διαβάστε τί δήλωνε ο Σίμος Κεδίκογλου το 2011, τότε «στο πλευρό» των εργαζομένων, εκφράζοντας συμπαράσταση στον αγώνα τους και υπογραμμίζοντας ότι η συρρίκνωση της ΕΡΤ θα ήταν προς όφελος ιδιωτικών και ξένων συμφερόντων.
18:52 

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της ΕΡΤ βάζοντας λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι για την πορεία της ΕΡΤ πρέπει να σημάνει συναγερμός! Αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Χρειάζεται μαζική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ». 
18:50

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, «απολύονται 2.656» άτομα. 
18.30 
Σύμφωνα με πληροφορίες από το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Μωυσή Λίτση, αποφασίστηκε ομόφωνα στάση εργασίας των μελών της ΕΣΗΕΑ που εργάζονται σε ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, σήμερα από τις 19.00 μέχρι τη 1.00 τα ξημερώματα. Η απόφαση φέρεται να λήφθηκε από τα μέλη του ΔΣ που βρίσκονται αυτή την ώρα στην ΕΡΤ και δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη ανακοίνωση. Νέα συνεδρία ση θα γίνει αύριο για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις από το σύνολο του κλάδου.
17.55
Ο Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ
Έκανε λόγο για «χαρακτηριστική περίπωση αδιαφάνειας και απίστευτης δαπάνης». Τόνισε ότι η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν όλοι αλλά κανείς δεν τόλμησε να αγγίξει. Χαρακτήρισε χαράτσι το τέλος που πληρώνουν οι πολίτες στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.    
Ανακοίνωσε ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αμέσως θα δημιουργηθεί νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης, με «λιγότερο προσωπικό και σαφές οργανόγραμμα».
Ανέφερε ότι το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά και πως το αρχείο της ΕΡΤ θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως.  
Ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι μέχρι τη συγκρότηση του νέου Οργανισμού Ραδιοτηλεόρασης οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το «χαράτσι». 
Σε εξέλιξη βρίσκονται συσκέψεις της ΠΟΣΠΕΡΤ και σωματείων εργαζομένων, ενώ κόσμος συρρέει στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Σε εξέλιξη νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων, ενώ ήδη οργανώνονται βάρδιες περιφρούρησης του χώρου.

17.34
Ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ
"Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.
Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.
Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.
Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας.
Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ".
Νωρίτερα
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ, δίνεται η δυνατότητα στους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μίας ΔΕΚΟ, σε περίπτωση που αυτή κλείσει.
Το σχετικό κείμενο υπογράφεται απ' όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπογραφές των υπουργών που έχουν προταθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Η δημοσίευση της πράξης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Πηγη. Εnet.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

tetia xoynta den ksanagine

Αρχειοθήκη ιστολογίου