Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Έκρηξη στη Σαλαμίνα: Η επόμενη μέρα…

Μια μέρα μετά την έκρηξη που συγκλόνισε το κέντρο του νησιού, η Σαλαμίνα άρχισε να μετρά τις πληγές της. Σήμερα το πρωί συνεργεία του δήμου με γερανοφόρα οχήματα ξεκίνησαν να μαζεύουν γυαλιά και μπάζα από τους δρόμους, ενώ μαζί με άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντές απεγκλώβισαν τα πρώτα οχήματα που είχαν σκεπαστεί με συντρίμμια.
Εν τω μεταξύ οι επιχειρηματίες, που είχαν διανυκτερεύσει στα καταστήματά τους χθες βράδυ, ξεκίνησαν να φτιάχνουν τις βιτρίνες, ενώ και οι περίοικοι προχώρησαν όσοι μπόρεσαν στις πρώτες παρεμβάσεις στις κατοικίες τους.
Γύρω στις 10 το πρωί συνεργείο μηχανικών της Αντιπεριφέρειας Νήσων, με επικεφαλή τον περιφερειακό σύμβουλο Παναγιώτη Βουδούρη, επισκέφτηκαν το χώρο κι έκαναν μια πρώτη αποτίμηση της καταστροφής, προκειμένου, όπως είπαν, να επιχειρήσουν να την εντάξουν στο πρόγραμμα «Ξενοκράτης». Μιλώντας αποκλειστικά στις «Ανατροπές», οι μηχανικοί απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν οι πληγέντες από την Πολιτική Προστασία, αφού όπως μας εξήγησαν, η Πολιτική Προστασία αποζημιώνει μόνο για φυσικές καταστροφές και όχι για ζημιές που προκλήθηκαν όπως αυτές από έκρηξη σε επιχείρηση. Θυμίζουμε ότι λίγο μετά την έκρηξη ο δήμαρχος είχε …πετάξει το μπαλάκι στην Περιφέρεια, λέγοντας πως πρέπει να απαιτήσουμε αποζημίωση από την Πολιτική Προστασία.
Γεγονός είναι πάντως ότι οι ζημιές είναι ανάγκη να αποκατασταθούν άμεσα, αφού ούτε οι οικίες, πολλώ δε μάλλον οι επιχειρήσεις, δεν μπορούν να μείνουν σ΄ αυτήν την κατάσταση. Υπολογίζουμε ότι πάνω από 30 – 35 καταστήματα υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ οι φθορές στα σπίτια και στα αυτοκίνητα δεν μπορούν ακόμη να υπολογιστούν, δεδομένου ότι το ωστικό κύμα χτύπησε σε μεγάλη ακτίνα. Αρκεί να αναφέρει κανείς ότι χτύπησε μαγαζιά από τη διασταύρωση, μέχρι τον Άγιο Μηνά, μέχρι και μετά τον Άγιο Ανδρέα, ενώ πάρα πολλά είναι τα σπίτια σ΄ όλη την περιφέρεια από τον Άγιο Χαράλαμπο μέχρι την αρχή σχεδόν της Φανερωμένης που υπέστησαν ζημιές, σπάσιμο τζαμιών, φθορές στα κουφώματα , κ.ά.
Ένα είναι σίγουρο. Πως η Σαλαμίνα θα θυμάται για πολλά χρόνια αυτό το τραγικό συμβάν, που μόνο από θαύμα δεν έγινε τραγικότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου