Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αρχίζει ο σχεδιασμός για το αναπτυξιακό συνέδριο του Πειραιά

Τον συντονισμό των δράσεων όλων των παραγωγικών και θεσμικών φορέων του Πειραιά, προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία προγραμματισμού ενός αναπτυξιακού συνεδρίου για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αποφάσισαν οι συμμετέχοντες σε σύσκεψη που συγκάλεσε την Τετάρτη 24/4 ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου.
          Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης, ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος, εκ μέρους του Πρύτανη, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά κ. Δημήτριος Τσελές, ο Πλωτάρχης Δημήτρης Ψύχαλος και ο Λέκτορας κ. Σταμάτης Καλλίγερος εκ μέρους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο Αντιδήμαρχος Κορυδαλλού κ. Κώστας Βράκας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Αξαρλής, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Μπενέτος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Ζησιμάτος, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά, ο Γενικός Γραμματέας του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Δημήτρης Μαρκομιχάλης, ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Μπίμπας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Πειραιά κ. Ιωάννης Τσάκος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Πειραιά κ. Γιώργος Σιγάλας, ο Πρόεδρος των Ηλεκτρολόγων του Πειραιά κ. Δημήτρης Μουστάκας, και η κ. Ασπασία Αντωνίου από την Διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
          Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου τόνισε την ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου σχεδίου, μακριά από το «γενικόλογο και απροσδιόριστο όραμα για την ανάπτυξη». Όπως είπε, οι βασικοί άξονες για την επιθυμητή ανάπτυξη, πέραν της οικονομικής μεγέθυνσης, είναι να οδηγεί σε κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, να σέβεται τους φυσικούς πόρους, να μην ρυπαίνει το περιβάλλον, να παρέχει σε πολίτες και κοινωνικούς φορείς πολλαπλές επιλογές, να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των επόμενων γενεών και φυσικά να προέλθει μέσα από τον διάλογο των κοινωνικών φορέων.
          Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις και, το σημαντικότερο, να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Μίλησε ακόμη για την αδιάσπαστη ενότητα του λιμανιού με την πόλη και τους γύρω δήμους, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα για το νέο λιμάνι της κρουαζιέρας, ενώ επανέλαβε την πρότασή του να υποβληθεί φάκελος ώστε ο Πειραιάς και η Σαλαμίνα να οριστούν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Όπως είπε, ο ΟΛΠ έχει συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα που υλοποιεί, όπως είναι τα έργα της Πολιτιστικής Ακτής και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην χαθούν τα 130 εκ. ευρώ του λιμανιού κρουαζιέρας και τα 120 εκ ευρώ του monorail.
          Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης υποστήριξε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους μπροστά στον κοινό σκοπό, κάτι που επισήμανε και ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής αλλά και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Μπενέτος. Την τεράστια προοπτική του Πειραιά αλλά και την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων επανεκκίνησης της αγοράς, τόνισε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Ζησιμάτος, ενώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες μίλησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Πειραιά κ. Ιωάννης Τσάκος. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος είπε ότι αναγκαία συνθήκη για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Πειραιά είναι η ένταξή του στον ευρύτερο περιφερειακό σχεδιασμό, ενώ για το Πανεπιστήμιο είπε ότι ελπίζει σε στενότερη συνεργασία με τους φορείς για μεγαλύτερη «ένταξή» του στην κοινωνία του Πειραιά. Επίσης, τόσο ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ κ. Δημήτρης Τσελές όσο και ο εκπρόσωπος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Πλωτάρχης Δημήτρης Ψύχαλος αναφέρθηκαν στη δυνατότητα αξιοποίησης του δυναμικού και της τεχνογνωσίας των σχολών τους στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια του Πειραιά. Τέλος, ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Μπίμπας επισήμανε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της οικονομίας του Πειραιά και ανακοίνωσε ότι η ΓΣΕΒΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της προσπάθειας που κάνουν οι φορείς του Πειραιά.
          Ικανοποιημένος δήλωσε στο τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, προτείνοντας τη σύσταση μιας συντονιστικής γραμματείας με εκπροσώπους  από την Περιφέρεια, τον ΟΛΠ, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα Επιμελητήρια, τους Δήμους και τη ΓΣΕΒΕΕ. Όπως είπε, πρέπει άμεσα να προγραμματιστεί μια έρευνα που θα αποτυπώνει την κατάσταση της οικονομίας του Πειραιά και θα χρησιμεύσει ως βασικό εργαλείο ανάλυσης και σχεδιασμού των επόμενων κινήσεων των φορέων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι προκλητικό και απαράδεκτο, να πραγματοποι-ούνται συσκέψεις και να προγραματίζονταισχεδιασμοί
για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, δίχως τη Σαλαμίνα.
Ο Δήμος μας, οι Μαζικοί Φορείς και όλοι οι κάτοι-
κοι του νησιού μας, πρέπει να διατρανώσουμε την
αντίθεσή μας.

Ανώνυμος είπε...

NAIIIIIIIIIII NAIIIIIIIIIIII NAIIIIIIIIII NA PAME KAI STHN AMERIKANIKI PRESBIA MAZI ME TO MARIDOTSABARAKO.

Αρχειοθήκη ιστολογίου