Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Δήλωση του επικεφαλής της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» και μέλους του Δ.Σ του Κ.Ε.Κ Ζαχαρία Ζούπη

Μήνες τώρα, με αλλεπάλληλες δηλώσεις μου, αλλά και ανακοινώσεις της  «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» εκπέμπω και εκπέμπουμε   SOS για τα τεκταινόμενα στο   Κ.Ε.Κ, για φαινόμενα αλόγιστων δαπανών, αδιαφανών καταστάσεων και την είσοδο σε μια φάση υπερχρέωσής του που το οδηγεί στην χρεωκοπία και στο κλείσιμο. 
Σε όλο αυτό το διάστημα λίγοι έδειξαν ενδιαφέρον, ενώ πολλοί μας «στόλισαν» με χαρακτηρισμούς όπως ότι καταφεύγουμε σε κινδυνολογία και άλλες τέτοιες ανοησίες. Το Κ.Ε.Κ μετατρεπόταν με γρήγορους ρυθμούς σε ΔΗΚΕΠΑ 2, «το πλοίο βυθιζόταν» και κάποιοι δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν. Επικεφαλής των «ανέστιων» ασφαλώς ο κ. Λουκάς Τζανής ο οποίος πορευόταν ευτυχισμένος. 
Ακόμα και όταν μετά από το μάζεμα των υπογραφών δημοτικών συμβούλων συνεκλήθη υποχρεωτικά το Δημοτικό Συμβούλιο με χίλιες καθυστερήσεις και απαράδεκτες κωλυσιεργίες από την Διοίκηση του Δήμου και την Πρόεδρο του Δημοτ. Συμβουλίου, όλα εμφανίστηκαν ότι πάνε καλά , ότι όλα είναι περίπου κακοήθειες δικές μου και άλλων δημοτικών συμβούλων. Κι όμως το Κ.Ε.Κ πήγαινε για κλείσιμο !

Χρειάστηκε η μονομερής, δίχως απόφαση του Δ.Σ του Κ.Ε.Κ απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου του (τοποθετημένου ασφαλώς από τον Δήμαρχο)  να στείλει αιφνιδιαστικά  εξώδικα λύσης της σύμβασης  εργασίας  σε προσληφθέντες  με Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ , με σκεπτικό ότι δεν μπορεί το Κ.Ε.Κ να ανταποκριθεί οικονομικά στις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα τους τελευταίους 2 μήνες το Πρόγραμμα να έχει μετατραπεί ήδη από επιδοτούμενο σε χρηματοδοτούμενο από την Επιχείρηση  με σημαντικές παρενέργειες στην οικονομική κατάσταση του Κ.Ε.Κ για να σπεύσει ο κ. Λουκάς Τζανής και άλλοι της Διοίκησης του Δήμου για να κάνουν επίδειξη ευαισθησίας μπροστά στους αγωνιούντες εργαζόμενους. 
Για την ιστορία αναφέρω ότι το Πρόγραμμα αποφασίστηκε σε μια συνεδρίαση στην οποία εμφανίστηκα παρών, ενώ δεν ήμουν (!) και για την οποία ας μου επιτραπεί να αμφιβάλλω αν ποτέ πραγματοποιήθηκε στην πραγματικότητα.
 Να ενημερώσω δε, ότι – βάσει όσων δημόσια έχουν λεχθεί σε συνεδριάσεις του Δ.Σ του Κ.Ε.Κ –  για την υλοποίηση του Προγράμματος προοριζόταν η ΔΗΚΕΠΑ κάτι που δεν έγινε λόγω άρνησης των υπευθύνων της και της γνωστής οικονομικής κατάστασής της. Στην συνέχεια «ανατέθηκε αυτός ο ρόλος»  στο Κ.Ε.Κ με την δέσμευση του Δημάρχου ότι «θα στείλει» μέχρι τον Δεκέμβριο 45.000 ευρώ στην Επιχείρηση, ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες που πρόεκυπταν από την υλοποίηση του Προγράμματος. Αυτά τα χρήματα δόθηκαν,όσο έχουν πληρωθεί και οι εργαζόμενοι της ΔΗΚΕΠΑ ενάμισυ χρόνο τώρα. Είναι γνωστός άλλωστε ο Δήμαρχός μας για την συνέπεια λόγων και έργων .

Ο Δήμαρχος εμφανίστηκε λοιπόν πολύ ευαίσθητος και πίεσε ώστε να παγώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος την «πρωτοβουλία του». Ωστόσο όλο αυτό το σκηνικό αποτελεί μια θεατρική παράσταση για να ικανοποιήσει τους εργαζόμενους, αλλά και  να κρύψει την πραγματικότητα  η οποία φάνηκε και στην σημερινή Διαπαραταξιακή  Επιτροπή που συγκαλέστηκε : Το Κ.Ε.Κ δύσκολα θα φτάσει στον Ιούνιο και οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο. Ας αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία :
  • Για να « βγει ο Απρίλιος » (να πληρωθούν εντελώς απαραίτητες οφειλές) χρειάζονται 70.000 ευρώ και το Κ.Ε.Κ δεν διαθέτει πάνω από 17.000 ευρώ
  • Τα συνολικά χρέη του Κ.Ε.Κ ανέρχονται σε 406.000 ευρώ από τα οποία είναι κατεπείγον να πληρωθούν μέχρι τέλος Μαίου τα 170.000 ευρώ
  • Το οικονομικό άνοιγμα του Κ.Ε.Κ ανέρχεται σε  200.000  ευρώ !
  • Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τουλάχιστον 4 μήνες
  • Η Επιχείρηση παρουσιάζει συσσωρευμένες ζημιές 351.000 ευρώ !
  • Το Μετοχικό Κεφάλαιο έχει εξαντληθεί και παρουσιάζει αρνητική οικονομική θέση 

Χρειάζονται άραγε και άλλα στοιχεία για να περιγραφεί η τραγωδία του Κ.Ε.Κ; Κι όμως, το Κ.Ε.Κ θα μπορούσε να είναι μία βιώσιμη Επιχείρηση του Δήμου με σημαντικό κοινωνικό έργο με  μία και μόνο προυπόθεση: Να διατηρούσε τον χαρακτήρα του ως Εκπαιδευτικού Κέντρου Κατάρτισης και να μην μετατρεπόταν σε παραμάγαζο ικανοποίησης πέραν του Κ.Ε.Κ δραστηριοτήτων. Πολύ περισσότερο που έχει προικοδοτηθεί με την ακίνητη περιουσία του Δήμου και την είσπραξη των ενοικίων όλων των δημοτικών καταστημάτων ,ενώ πέρυσι στηρίχτηκε με 130.000 ευρώ !
 Πως να γίνει όμως αυτό ,όταν μόνο τους τελευταίους μήνες μοιράστηκαν περίπου 80.000 ευρώ από εδώ και από εκεί; Μια απλή ματιά στα καθολικά αναλυτικά της Επιχείρησης αρκεί για να κατανοήσει κανείς τα αίτια του δεύτερου μετά την εκτέλεση της ΔΗΚΕΠΑ εγκλήματος .
Τώρα είναι αργά. Τα δάκρυα που χύνονται είτε για τους εργαζόμενους, είτε για το μέλλον της Επιχείρησης είναι άνευ καμμίας αξίας. Δυστυχώς, ο Ιούνιος προβλέπεται καυτός μήνας και για τις δύο Επιχειρήσεις του Δήμου. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Σ ΄αυτές τις συνθήκες αναρωτιέμαι αν έχει νόημα να συνεχίσω να συμμετέχω στο Δ.Σ του Κ.Ε.Κ. Αισθάνομαι ότι έκανα ότι περνούσε από τα χέρια μου , ότι προσπάθησα να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη . Οι Διοικούντες όμως κώφευαν … όπως πάντα 25-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου