Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Εντοπισμός αφλατοξινών σε φορτίο φιστικιού – Κατάσχεση κρεάτων

Μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές τροφίμων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά, δέσμευσαν και απαγόρευσαν την εισαγωγή 19 τόνων αραχίδας (αράπικου φιστικιού) χωρίς κέλυφος προέλευσης Κίνας.
Ειδικότερα, στις 11-04-2013, κατά τον επιτόπιο έλεγχο σε 760 σάκους αράπικου φιστικιού συνολικού βάρους 19 τόνων, ελήφθησαν δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο αφλατοξινών. Σύμφωνα με τη χημική εξέταση και την έκδοση των σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων διαπιστώθηκε η παρουσία αφλατοξινών σε συγκεντρώσεις υψηλότερες των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων και το προϊόν κρίθηκε μη ασφαλές, επιβλαβές για την υγεία. Για το λόγο αυτό, απαγορεύτηκε η είσοδος του συγκεκριμένου φορτίου στη χώρα μας και η διάθεσή του στην κατανάλωση. Μετά τα παραπάνω, το φορτίο θα επιστραφεί στη χώρα προέλευσής του.
Επίσης, στις 25/4 οι ελεγκτές τροφίμων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, κατέσχεσαν 55 κιλά συκωταριών, 6 κιλά εντέρων και κοιλιών και ένα σφάγιο χοίρου βάρους 6 κιλών, σε κρεοπωλείο του Κερατσινίου. Τα παραπάνω είδη εντοπίστηκαν σε κατάψυξη  και κρίθηκαν ακατάλληλα προς κατανάλωση, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.
Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Π.Ε. Πειραιά βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την προστασία του καταναλωτή, ειδικά αυτήν την περίοδο κατά την οποία είναι αυξημένη η κίνηση στην αγορά τροφίμων. Τα φαινόμενα της εισαγωγής ακατάλληλων τροφίμων από το εξωτερικό και της διάθεσης ακατάλληλων τροφίμων στους καταναλωτές θα αντιμετωπιστούν όπως προβλέπει ο νόμος, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση».


                                                                   Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου