Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Στο συρτάρι έμειναν 190 εκατ. για ανέργους


Διπλά εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την προσπάθεια αποπομπής του διοικητή του ΟΑΕΔ, αφ' ενός με τη μη προώθηση των προγραμμάτων απασχόλησης που λάμβανε το υπουργείο Εργασίας και δεν ενέκρινε, αφ' ετέρου με την αποκάλυψη από τον ΣΥΡΙΖΑ της απάντησης του κοινοτικού επιτρόπου Laszlo Andor, ότι η Κομισιόν περίμενε σχέδιο δράσης για την ανεργία ώς τον Μάρτιο του 2013.
Η «Ε» αποκαλύπτει αυτό το σχέδιο «Προώθησης της απασχόλησης σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενα μέλη μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», το οποίο είχε αποσταλεί στο υπουργείο Εργασίας δύο μέρες μετά την πρώτη συγκρότηση, από τον κ. Γιάννη Βρούτση, της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης στις 28 Φεβρουαρίου και «ουδέποτε έφυγε από το συρτάρι του υπουργού».
Οπως αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού, η προσπάθεια της κυβέρνησης να καρατομήσει το διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, εντάσσεται σε ένα «σχέδιο κομματικοποίησης του δημόσιου τομέα και σε ένα διαβλητό έλεγχο στα προγράμματα απασχόλησης με διορισμούς ανέργων τύπου stage, στους δήμους, καθώς έρχονται δημοτικές εκλογές το 2014».
«Τους χάλαγε τα σχέδια»
Τα ίδια στελέχη λένε ότι ο κ. Κικίλιας «χάλαγε τα σχέδια», γιατί τόσο το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όσο και τα υπόλοιπα τρία που έχουν υποβληθεί προς έγκριση, προτάσσουν τη συμμετοχή στα προγράμματα με μοριοδότηση, μέσω δημόσιου πίνακα κατάταξης.
Το σχέδιο απευθυνόταν σε πρώτη φάση σε 50.000 ανέργους και αποτέλεσε, όπως αποκαλύπτει επίσης η «Ε», αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, της ειδικής γραμματέως Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων, Αννας Δελαπόρτα, με την τρόικα και την Task Force. Και μάλιστα σε επιστολή που εστάλη από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται η «κατά το δυνατόν συντομότερη έναρξη ενός προγράμματος αυτού του είδους», που θα στηρίξει σε σημαντικό βαθμό πολλά άτομα και νοικοκυριά, τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι ακόμη σε θέση να δημιουργήσει επαρκή αριθμό εργασιακών θέσεων.
Μάλιστα η επιστολή αναφέρει ότι «το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, περιλαμβάνοντας 50.000 συμμετέχοντες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάτι το οποίο, ευλόγως, θα ισοδυναμούσε με κατ' εκτίμηση κόστος 190 εκατομμυρίων ευρώ».
Ο εκπρόσωπος της τρόικας δεν παραλείπει να αναφερθεί στην «ιδιαίτερη εντύπωση που τους έκανε το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης, βάσει αυστηρών ελέγχων, το οποίο περιγράφεται στις προτάσεις του ΟΑΕΔ».
Ο κοινοτικός επίτροπος
Οπως αποκάλυψε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων έχουν πέσει θύμα ενδοκυβερνητικής κόντρας, η Κομισιόν περίμενε από την κυβέρνηση σχέδιο δράσης για την ανεργία ώς τον Μάρτιο του 2013!
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου της Κομισιόν για την Απασχόληση στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή.
Η Κομισιόν δηλώνει ότι «υπάρχουν 517 εκατομμύρια ευρώ, για τρέχοντα και νέα προγράμματα, από τα οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν 350.000 νέοι κατά την περίοδο 2013-2015» και ότι περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση, «όπως έχει δεσμευθεί» στο πλαίσιο του Μνημονίου, «να υιοθετήσει σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των ανέργων, ώς τον Μάρτιο του 2013»!
Την απάντηση αυτή έδωσε ο κ. Laszlo Andor, ο οποίος αναφέρει ότι «στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2012, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν έως τον Μάρτιο του 2013 σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των ανέργων», καθώς και ότι «οι υπηρεσίες της Επιτροπής είναι έτοιμες να στηρίξουν την Ελλάδα στη χάραξη και υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την ενίσχυση των ανέργων και την επιτάχυνση της δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου