Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Μάριος Τραυλός: Άνθρακες ο θησαυρός!

Συζήτησαν μονιμοποίηση υπαλλήλου 16 χρόνια μετά!
Σε υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο για την παράταξη του δημάρχου φαίνεται ότι έχει αναχθεί – από τον ίδιο το δήμαρχο και τους συνεργάτες του – ο τ. δήμαρχος Αμπελακίων Μάριος Τραυλός μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητά του το Δεκέμβριο. Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου επί τρίωρο το σώμα ασχολείτο με τον κ. Τραυλό μέσα από τα δύο πρώτα θέματα της πρόσκλησης.
Το πρώτο θέμα συζήτησης είχε να κάνει με αίτημα δημότη, του κ. Ε. Γεωργαντίδη, υποψήφιου μάλιστα το 2010  στο ψηφοδέλτιο του Γ. Τσαβαρή στην Τοπική Κοινότητα Σεληνίων, ο οποίος, όπως ανέφερε, εργαζόταν από το 1995 έως το 1999 κατά διαστήματα ως εργάτης καθαριότητας στην πρ. Κοινότητα Σεληνίων. Τον Ιούνιο του 1997 ψηφίστηκε νόμος, σύμφωνα με τον οποίο οι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου που ως τις 13/6/97 είχαν ένα χρόνο υπηρεσίας με συμβάσεις εργασίας ή δύο χρόνια με συμβάσεις έργου, μπορούσαν με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου να μονιμοποιηθούν. Κατήγγειλε λοιπόν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος πως ενώ πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, ενώ η Κοινότητα πήρε σχετική απόφαση για τη μονιμοποίηση 7 υπαλλήλων, ανάμεσά τους και ο ίδιος, ενώ η απόφαση στάλθηκε στην Περιφέρεια και μάλιστα εκδόθηκε και σχετικό ΦΕΚ, η πρόσληψή του, μόνο η δική του, ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Μάλιστα επικαλούμενος το γεγονός ότι είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, ζήτησε από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο να αποκαταστήσει την αδικία που, κατά την άποψή του, τού έγινε.
Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Τσαβαρής καταφέρθηκε επί μακρόν κατά του τ. δημάρχου κατηγορώντας τον για μεθοδεύσεις στο θέμα, για παιγνίδια και για ‘χειρουργείο’ με στόχο τον εργαζόμενο, ενώ αναρωτήθηκε ποιος εκφόβιζε τους συναδέλφους του να μη μιλήσουν και να μην τον ενημερώσουν ότι δεν είχε προχωρήσει η δική του μονιμοποίηση (σημειωτέον την ίδια εποχή εξακολουθούσε να εργάζεται με συμβάσεις εργασίας μέχρι το 1999).
Μια περίεργη υπόθεση, η οποία ήρθε 16 χρόνια μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι εδώ, πριν προχωρήσουμε, να διευκρινίσουμε προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης: Η στάση της εφημερίδας μας απέναντι στο δικαίωμα για εργασία και ως εκ τούτου στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι κάθε φορά για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο στην περίπτωσή μας και από την παρακολούθηση όλων όσων διημείφθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε πως το θέμα παρουσιάζει κάποια κενά:   
1.      Μέχρι σήμερα ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, που ισχυρίζεται ότι είχε αδικηθεί τότε, δεν είχε αντιληφθεί τίποτε; Πέρα από μια αίτηση που κατέθεσε στο Δήμο Αμπελακίων πλέον το 1999, η  οποία δεν κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί δεν ενδιαφέρθηκε παραπέρα για το θέμα του όλα αυτά τα χρόνια;
2.      Γιατί το θέμα, όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο Όμηρος Παπασάββας, δεν πέρασε πρώτα από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, ώστε να υπάρχει στο φάκελο και σχετική εισήγηση προς το Δ.Σ. σχετικά με τις ενέργειες που προτείνει να γίνουν;
3.      Λέει ο κ. Γεωργαντίδης  στην αίτηση – καταγγελία του πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα (Φεβρουάριος του 2013) είχε βρει  στο γραμματοκιβώτιό του έναν φάκελο χωρίς αποστολέα, ο οποίος περιείχε κάποια σχετικά με την υπόθεσή του έγγραφα του 1997 και εξ΄ αυτού κίνησε όλη τη διαδικασία. Αυτό όμως το επιχείρημά του, εξ΄ όσων παρακολουθήσαμε και είμαστε σε θέση να κρίνουμε, αλλά και τον ισχυρισμό του ότι μέχρι σήμερα δεν γνώριζε, τα ‘έκαψε’ στη συνέχεια μόνος του όταν, μιλώντας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Σοφρά για το θέμα σε συνάντησή τους κατά την προεκλογική περίοδο του 2010! Άρα, γιατί το θέμα εκκρεμούσε από τότε ενώ το γνώριζε και μάλιστα, όπως και ο ίδιος άφησε να εννοηθεί, παρέμενε μέχρι πρόσφατα στενός φίλος του Μ. Τραυλού; Τι άλλαξε άραγε; Και ποιοι άλλοι (αντίπαλοι ή πρ. φίλοι του Μ. Τραυλού που τότε υποστήριζε το Γ. Τσαβαρή)  γνώριζαν για το θέμα και προσπάθησαν πιθανόν να το εκμεταλλευτούν προεκλογικά ή ποιοι ήσαν αυτοί που πιθανόν μεσολάβησαν για να ενημερωθεί ο κ. Σοφράς με στόχο να αποχωρήσει ο υποψήφιος πλέον του συνδυασμού του Γ. Τσαβαρή από το ψηφοδέλτιο; Ο κ. Σοφράς πάντως αρνήθηκε κατηγορηματικά τέτοια συνάντηση ενώ ο κ.  Γεωργαντίδης συνέχισε να υποστηρίζει ότι έγινε.  
4.      Κι αν ακόμη και ο κ. Σοφράς, όπως υποστηρίζει ο καταγγέλλων, γνώριζε το θέμα, ο σημερινός δήμαρχος, του οποίου το συνδυασμό προεκλογικά στελέχωνε, δεν γνώριζε τίποτε; Ενημερώθηκε από τον υποψήφιό του μόλις δύο χρόνια μετά;  
5.      Το τρίτο και βασικότερο. Γιατί ο Μάριος Τραυλός στην επιστολή που απέστειλε προς το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα εφιστούσε την προσοχή του σώματος τονίζοντας κατά γράμμα πως «…Δυστυχώς για τον κ. Γεωργαντίδη, τα συλλογικά κοινοτικά και εν συνεχεία δημοτικά όργανα δεν είχαν ούτε πρόθεση ούτε και διάθεση να παρανομήσουν, καθότι προσέκρουαν στις διατάξεις του νόμου. Ουδείς υποχρεούται στα αδύνατα ή /και στα παράνομα»…
Με δεδομένο ότι κανείς δήμαρχος ή κοινοτάρχης δεν είχε λόγο να μην μονιμοποιήσει έναν υπάλληλο, ιδιαίτερα όταν οι σχέσεις του μαζί του δεν είχαν διαρραγεί, γιατί ο κ. Τραυλός δεν προχώρησε στη μονιμοποίηση; Όταν μάλιστα ο ίδιος είχε ξεκινήσει διαδικασίες ώστε να μονιμοποιηθεί και ο συγκεκριμένος υπάλληλος; Τι ήθελε να πει ο τ. δήμαρχος Αμπελακίων στην επιστολή του, στο παραπάνω απόσπασμα, στο οποίο  έπρεπε κατά τη γνώμη μας να επικεντρώσει όλο το Δ.Σ. από την αρχή;

Μάριος Τραυλός:  Άνθρακες ο θησαυρός!
Απευθυνθήκαμε στο Μ. Τραυλό και ζητήσαμε να μας πει γιατί δεν προχώρησε στη συγκεκριμένη μονιμοποίηση.
Ένα «εκ παραδρομής» λάθος που έκανε το Κοινοτικό Συμβούλιο με τη συγκεκριμένη του απόφαση δεν ήταν δυνατό να μετατραπεί σε παρανομία. Δηλαδή, για να καταλάβω, εγκαλούμεθα γιατί δεν αφήσαμε να ολοκληρωθεί μια παρανομία; Διότι ο νόμος και η ηθική λένε ότι ένα «εκ παραδρομής» λάθος δεν διορθώνεται με παρανομία.
Αν στους δημοτικούς συμβούλους δίνονταν όλα τα στοιχεία, αν  ζητούσαν και μελετούσαν προσεκτικά 
α) την παράγραφο 2 του άρθρου 32 του Ν2508/97,
β)  την απόφαση του Δ.Σ., και
γ)  τις συμβάσεις του κ. Γεωργαντίδη,
τότε θα διαπίστωναν πολύ εύκολα ότι ο κύριος αυτός ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ όπως ζητούσε ο Νόμος, δεν είχε σύμβαση την καταληκτική ημερομηνία που επίτασσε ο Νόμος, ο οποίος έλεγε ρητά και κατηγορηματικά ότι για να μπορέσει να μονιμοποιηθεί ένας υπάλληλος θα έπρεπε:
«… αποδεδειγμένα να απασχολείται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μετά από έγκριση του Υπ. Εσωτερικών σε αδιάκοπη συνέχεια με τη συλλογή – διαλογή – μεταφορά απορριμμάτων και προϊόντων της επεξεργασίας αυτών μέχρι της δημοσίευσης του Νόμου» (δηλ. μέχρι 13/6/97)!
Και ο νοών νοείτο! Χωρίς να έχει σύμβαση την περίοδο που δημοσιεύτηκε ο Νόμος, πώς να τον μονιμοποιήσουμε;  Ήμουν υποχρεωμένος  να προστατεύσω το Κοινοτικό μου Συμβούλιο, τη γραμματέα της Κοινότητας, που θα της καταλογίζονταν τα χρήματα που παράνομα θα αμειβόταν ο Γεωργαντίδης  (δείτε παρ. 7 του ιδίου νόμου) και τον εαυτό μου από σοβαρές νομικές περιπέτειες.
Βεβαίως ακούστηκαν πολλά και μάλιστα από κάποιους παντογνώστες. Λυπάμαι που για μια ακόμη φορά τους αποδεικνύω  ότι … άνθρακες ο θησαυρός τους!
 Ήδη εξετάζω τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη, προκειμένου να προστατεύσω την τιμή και την υπόληψή μας μετά από το διασυρμό που επιχειρήθηκε εις βάρος μας. Οφείλω όμως να σας υπενθυμίσω ότι ο Μάριος ο Τραυλός έχει μονιμοποιήσει μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, των οποίων την αγωνία για εργασία ουδέποτε προσπάθησε να εκμεταλλευτεί. Είναι όλοι αυτοί που ο σημερινός δήμαρχος δε δίστασε να χαρακτηρίσει συλλήβδην ως «μυστήρια ομερτά». Ο καθένας στο εξής αναλαμβάνει τις ευθύνες λόγων και έργων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

KALA O MALAKAS 16 XRONIA TI EKANE?

Ανώνυμος είπε...

STATO EISAI POLYYYYYYYYYYYYYYYYYY MALAAAAAAAAKAS

Αρχειοθήκη ιστολογίου