Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Το «λίφτινγκ» της κρατικής βίας

Copyright © Zougla.gr

Του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου 



Οι τέσσερις από τους δέκα συνολικά ληστές -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αστυνομίας- που συνελήφθησαν για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης είναι νέα παιδιά ηλικίας 19 έως 24 ετών.

Αυτή η είδηση θεωρώ ότι είναι περισσότερο σημαντική από την ίδια τη σύλληψη. Παιδιά της μεσαίας τάξης από το Μαρούσι, τον Χολαργό, την Αθήνα. Παιδιά μας, με λίγα λόγια, που επέλεξαν τη βία ως μορφή πάλης, ενάντια στην αποκρουστική καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες. Αναζητώντας τα αίτια, είναι περισσότερο από σίγουρο ότι θα καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Η μπάλα χάθηκε στη διαδρομή, κάπου μεταξύ γονιών και δασκάλων. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί εύκολα ο καθένας από εμάς. Εκείνο, όμως, που φαίνεται αδιανόητο είναι η  βία η οποία ασκήθηκε από τους ανακριτές τους και καλύφθηκε με ένα πρωτόγονο μοντάζ...
Δεν μπορώ να πω με σιγουριά πόσοι μώλωπες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της συμπλοκής και πόσοι στο στάδιο της ανάκρισης. Είναι, ωστόσο, αναμφισβήτητο ότι ασκήθηκε υπέρμετρη και απαράδεκτη βία, με αποτέλεσμα το κράτος δικαίου να εμφανίζει το απαράδεκτο πρόσωπο του τιμωρού-κακοποιού. Είναι επίσης φανερό ότι δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα, εφόσον οι αστυνομικοί φρόντισαν να δώσουν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των κακοποιημένων νέων επιλέγοντας ως επικοινωνιακό όπλο τη γελοιότητα ενός πρόχειρου μοντάζ.

Ελπίζω οι προϊστάμενοί τους να λειτουργήσουν με τα απαραίτητα αντανακλαστικά, τιμωρώντας άμεσα και παραδειγματικά όσους υποκατέστησαν τον νόμο δικάζοντας με μπουνιές και κλωτσιές για άλλη μια φορά. Η φρικαλέα βία, όταν προέρχεται από τους λειτουργούς της όποιας εξουσίας, μετατρέπεται σε πολλαπλασιαστή της αντίδρασης και επιφέρει αποτέλεσμα αντίθετο από το επιθυμητό.

Στους καλοθελητές που θα αντιδράσουν με τη γνωστή προβοκατόρικη μέθοδο, χαρακτηρίζοντάς με προστάτη των τρομοκρατών και τα συναφή, θέλω να υπενθυμίσω την περίπτωση Μπρέιβικ στη Νορβηγία. Παρά τις τρομακτικές πράξεις του, που είχαν ως συνέπεια τον θάνατο τόσων ανθρώπων, δεν έφερε ούτε έναν μώλωπα από τους λειτουργούς της νομιμότητας.

Η δημοκρατία γεννήθηκε εδώ, και εδώ πρέπει να ισχύει περισσότερο από τη Σκανδιναβία τουλάχιστον…

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μιλάμε και για πολυ μαγκια οι σκατομπατσοι , τι να σου λεω, τεσερις πιτσιρικαδες και τους εκαναν μαυρους στο ξυλο λες και τωρα θα παρουνε αυξηση στο μισθουλακο πεινας που τους δηνουν τα αφεντικα τους.
Μπραβο σας ρε εισαστε και πολυ μαγκες μεσα σε ενα δοματιο καμοια δεκαρια απο εσας ξυλοφορτονετε οποιν εχετε δεμενο χοιροποδαρα.Για να σας δουμε μονους τι αρχιδα εισαστε;
Φτου σας ψευτομαγκες

Ανώνυμος είπε...

ME TH MALAKIA POY DERNH TOYS MPATSOYS KATAFERAN NA TOYS SIMPATHISH TO PANELINIO KAI NA TOYS KANOYN HROES

Ανώνυμος είπε...

οι κουραδομαγκες οι σκατομπατσοι, αν θα ειχαν να κανουν με πραγματικους ληστες και τους εβαζαν τα καλασνικοφ στον κολο τοτε να εβλεπα ποσο μαγκες θα ηταν, αλα ολοι τους τη κουραδομαγκια τη βγαζουν στους πιτσιρικαδες

Ανώνυμος είπε...

Η ΒΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΒΙΑ-ΟΥΕ ΚΙ ΑΛΙΜΟΝΟ ΜΗΝ ΞΕΣΗΚΩΘΗ Η ΝΕΟΛΑΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Σε σχόλιό τους σχετικά με την εικόνες των συλληφθέντων για τη ληστεία στο Βελβεντό, όπου εμφανίζονται κακοποιημένοι, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδίκασαν «την προαγωγή της βίας, απ' όποιον κι αν προέρχεται και με οποιοδήποτε τρόπο τη χρησιμοποιεί».

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Η σύλληψη και η φανερή κακοποίηση των συλληφθέντων στην Κοζάνη βάζει για άλλη μια φορά στα σπίτια των πολιτών μια εικόνα αποκρουστική και τρομακτική.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε την προαγωγή της βίας, απ' όποιον κι αν προέρχεται και με οποιοδήποτε τρόπο τη χρησιμοποιεί. Εναντιωνόμαστε σε κάθε διαπόμπευση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως και σ’ όλες τις πρακτικές βίας. Ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης και ιδεολογικής σύγχυσης, οι πρακτικές αυτές δεν δείχνουν απλά το αδιέξοδο των δραστών αλλά εντείνουν τα αδιέξοδα και ανατροφοδοτούν παρόμοιες δράσεις.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι αυτό που εξυπηρετείται με τη δημοσιοποίηση τέτοιων εικόνων αστυνομικής κακοποίησης, δεν είναι κάποιος δημόσιος σκοπός, όπως η εξιχνίαση εγκλήματος ή η προστασία των πολιτών, αλλά ο εντυπωσιασμός και η προδικαστική διαμόρφωση της κοινής γνώμης, με την επίδειξη λαφύρων, που τόσο έχει ανάγκη η κυβέρνηση.

Σε μία ευνομούμενη πολιτεία, η δημοσιοποίηση αυτή θα συνοδευόταν από έρευνα για το αν ασκήθηκε στους κατηγορουμένους βία και αν αυτή υπερέβη το μέτρο που ήταν επαρκές για τη σύλληψή τους. Ακριβώς γιατί, εκτός από της ασφάλεια των πολιτών, πρέπει να προστατεύονται και οι κανόνες της δημοκρατίας».

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΓΑΝΕ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΝΙΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΡΙΞΑΝ ΑΛΑ ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑΓΑΝ
ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ

Ανώνυμος είπε...

το πιο κατασροφικο κοκτειλ ειναι να εισαι και μπατσος και βλαχος

Ανώνυμος είπε...

ρε μαλάκα ανατρεπομενε βγάλε τις φωτο απο τα παιδιά , αυτό θέλουν οι ασφαλίτες να διακινηθούν για να τρομάξουν τον κοσμάκη, μην παίρνεις μέρος στο παιχνίδι τους.

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΜΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟ 47% ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΗΣΗ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΑΤΟΜΠΑΤΣΩΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΟΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΥΡΙΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΑ ΑΛΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ Η ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΟΙΧΝΙΑΣΟΥΝ.
ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ - ΕΥΧΩΜΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΑΣ ΔΙΑ ΑΣΥΜΑΝΤΟΝ ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΤΑ ΓΑΜΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΛΟΤΣΙΕΣ ΜΠΟΥΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΦΩΝΑΞΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΓΑΜΑΝΕ ΠΑΤΟΚΟΡΦΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΓΑΜΗΜΕΝΕ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΑΠΟΨΗ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΙΡΕΤΕΣ Α ΜΙΚΡΟΓΟΥΡΟΥΝΑ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ
ΤΕΤΟΙΟΙ ΠΟΥ ΗΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΓΑΜΑΝΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΜΙΣΙ ΜΑΣ ΕΞΙΤΑΡΙ

Ανώνυμος είπε...

Ε ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΕ!12.48 Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΡΟΜΑΞΗ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ.
ΟΙ ΑΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ - ΤΡΡΕΛΕΝΟΝΤΑΙ - ΑΓΡΙΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΥΜΑΖΟΝΤΑΙ
ΓΚΕ-ΓΚΕ;

Ανώνυμος είπε...

Κόψε την καθοδήγηση και τα τσιτατα, είσαι πολύ μικρός, ακόμη και για να έχεις αναρχική σκέψη, και το πόσο επηρεάζουν το κίνημα οι ασφαλιτικες δημοσιεύεις το ξέρω καλύτερα από σένα, αναρχικοί είμαστε δεν είμαστε μαλάκες.

Και αλλη φορα μην μας πεις αυτα που λεει ο οικονομεας στον δενδια γιατι θα ξερασω.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ ΑΛΛΑ ΙΔΕΕΤΕΡΑ ΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΧΕΣΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΩ ΓΡΑΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ (ΕΞ ΑΠΑΝΕΚΑΘΕΝ) ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Τους έχεις γραμμένους αλλά λες αυτά που λέγαν οι δυο τους την άλλη μέρα που βγήκαν οι φώτο(τι θα κάνατε κ δενδια αν ήταν παιδιά σας και τα βλέπατε σε αυτό το χάλι; ρωτούσε ο οικονομεας το σκουλήκι), αυτό ήθελε να περάσει ετσι τον βόλευε,(το παιδάκι, οι ψευτοεπαναστατες,) που τους έπιασε και τους έδειρε ο χωροφύλακας.
Δεν ρώτησε πχ ,πως λέτε να έφτασαν αυτοί οι άνθρωποι να στρατευτούν στον ένοπλο αγώνα;
λούμπεν δεν μπορούν να τους χαρακτηρίσουν, αμόρφωτους ούτε,
αυτή είναι η ερώτηση και καμία άλλη.
Άλλωστε ο ένας απο τους συλληφθέντες έχει απαντήσει ότι δεν θα κάνει μήνυση,και συμφωνώ ,ότι έγινε έγινε στα πλαίσια του αγώνα που δινει.
Νομίζω ούτε αυτός, ούτε πολλοί από εμάς περιμένουμε μια άλλη αντιμετώπιση για αιχμαλώτους πολέμου,και βέβαια δεν έχουμε και δεν πρέπει να υπάρχει απαίτηση για διαφορετική προσεγγιση από την Αστυνομία,τα αισθήματα είναι αμοιβαία.

Αρχειοθήκη ιστολογίου