Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Άρχισαν τα όργανα

Έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στο νησί μας τα κύμβαλα των δημοτικών εκλογών να ηχούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκάστοτε δημαρχιακής περιόδου.  Πολλώ δε μάλλον όταν στη διάρκεια των πρώτων δύο ετών διοίκησης της νυν δημοτικής αρχής  έχουν ήδη ανακύψει πληθώρα ζητημάτων που έχουν οδηγήσει σε οξείς αντιπαραθέσεις μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.
Θέματα όπως αυτά Α) της συμπληρωματικής σύμβασης, της  επέκτασης δηλ. (απ΄ ευθείας ανάθεση) του αντικειμένου της αποχέτευσης κατά 7,5 εκατομμύρια +2 εκατομμύρια με τον 3ο ΑΠΕ, που θα εκτίναζε το κόστος της αποχέτευσης στα 36 εκατομμύρια,  Β) του κόστους και του τρόπου δημοπράτησης των συνδέσεων,  Γ) της ‘αποκατάστασης’ - επαναλειτουργίας   του λατομείου της Τούρλας, που απορρίφθηκε ήδη από το Περιφερειακό Συμβούλιο και του βιαστικού προσυμφώνου του Δήμου απευθείας με τους εργολάβους (με 13 ψήφους μόνο!), απόφασης που ακυρώθηκε ήδη από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης , Δ) της αγοράς οικοπέδου για την κατασκευή 6θέσιου δημοτικού σχολείου στα Σελήνια, ενός οικοπέδου που είχε απορριφθεί αρχικά από την Επιτροπή Καταλληλότητας, που αναζητούσε και είχε εγκρίνει οικόπεδο για 12θέσιο σχολείο, Ε) της αγοράς οικοπέδου για τη δημιουργία Παιδικού Σταθμού στα Αμπελάκια, χωρίς πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος , ΣΤ) της απευθείας ανάθεσης της κατασκευής του αντλιοστασίου στο  Βουρκάρι  Ζ) της παραχώρησης των δημοτικών δικτύων ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ άγνωστο για πόσο χρόνο και της συσσώρευσης, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση,  των χρεών στην εταιρία τη στιγμή που ο δήμος εισπράττει από τους πολίτες, κ.ά. έχουν κρατήσει τους τόνους ψηλά.
Ήδη η συμπληρωματική σύμβαση, η οποία εκ του νόμου πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχει δύο φορές απορριφθεί, τόσο από το Κλιμάκιο όσο και από το VI’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου προσέφυγε ο δήμος. Αναμένεται η απόφαση του Τμήματος Μείζονος Συνθέσεως.
Εν τω μεταξύ η ομόφωνη απόρριψη από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 4/10 της μελέτης αποκατάστασης του λατομείου της Τούρλας, μετά και από την αρνητική εισήγηση της Αντιπεριφέρειας Νήσων, εξόργισε το δήμαρχο Σαλαμίνας που με ανακοίνωσή του και συνέντευξη σε εφημερίδα του Πειραιά κατηγόρησε τον αντιπεριφερειάρχη Δ. Κατσικάρη ότι ο ίδιος δεν προσεκλήθη στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και πως προσπάθησαν να τον «κρατήσουν στο σκοτάδι».  Παρά την κοινή εμφάνιση των δύο στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, φαίνεται πως το κλίμα, τουλάχιστον από την πλευρά της δημοτικής αρχής απέναντι στον περιφερειάρχη, παραμένει βαρύ.
Δεν έφταναν όλα τα παραπάνω, με άλλη απόφαση (16/10/2012), του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης αυτή τη φορά,  ακυρώνεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την «τοποθέτηση παροχών αποχέτευσης στο Δήμο Σαλαμίνας» (απόφαση 178/12) διότι, όπως τονίζεται, ελήφθη κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων.   

Την ίδια στιγμή, προσωπικά προβλήματα του δημάρχου έρχονται να προστεθούν στο παζλ της αντιπαράθεσης, με τον ίδιο να πρωτοστατεί στη δημοσιοποίησή τους, προκαλώντας προς πάσα κατεύθυνση και εξαπολύοντας πυρά κατά των δημοτικών του αντιπάλων. Το μήνα που μας πέρασε - ομολογουμένως ο Οκτώβρης αποδεικνύεται γρουσούζης για τη δημοτική αρχή -  οι δημότες βομβαρδίστηκαν στην κυριολεξία με το σήριαλ ΣΔΟΕ και τα φέιγ βολάν με τα οποία κάποιοι φρόντισαν να  κατακλύσουν το νησί:  κάτω από τις πόρτες μας, στα φανάρια, στα παμπρίζ των αυτοκινήτων μας, παντού καραδοκούσε  η απάντηση στους «τοπικούς συκοφάντες. Δεν θα ασχοληθούμε με το ίδιο το θέμα, που ξεκίνησε από μια δημοσιοποίηση λίστας 45  προσώπων (αρετών στη Βουλή και στην τοπική αυτοδιοίκηση, νυν και πρώην,  και διευθυντές οργανισμών) μέσα από διαδικτυακό  πόρταλ του Μ. Τριανταφυλλόπουλου την Παρασκευή  5 Οκτωβρίου, ονόματα που σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το γνωστό σε όλους μας ΣΔΟΕ. Από τη στιγμή που το ΣΔΟΕ έχει απαντήσει στο δήμαρχο και σε όλα τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονταν εκεί ότι «δεν υφίσταται λίστα», υπάρχει πλέον ο δρόμος της δικαιοσύνης, όπου μπορούν να καταφύγουν όλοι κατά όσων πρόσβαλαν την τιμή και την αξιοπρέπειά τους με τη δημοσιοποίηση του ονόματός τους, το ίδιο όπως θα έκαναν φαντάζομαι  - κι όπως εύκολα κάνουν - αν κάτι τέτοιο συνέβαινε με τοπικό έντυπο.
Δε φταίει όμως σε τίποτα ο δημότης της Σαλαμίνας, με όσα καθημερινά προβλήματα αντιμετωπίζει και αφορούν πρωτίστως την επιβίωσή του, για την οποία κανείς δεν τον ρώτησε, επί ένα ολόκληρο μήνα να γίνεται αποδέκτης σωρείας ανακοινώσεων. Ανακοινώσεις που επικοινωνιακά δεν προσφέρονται γιατί, απ΄  ό,τι λαμβάνουμε εμείς, έφεραν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσαν οι συντάκτες τους.
Από την άλλη φαίνεται πως προβλήματα υπάρχουν πολλά και μέσα στους κόλπους της παράταξης Τσαβαρή. Ήδη δημόσια τα πρώτα ρήγματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις δημοτικές κοινότητες του Αιαντείου, με την αποχώρηση από το συνδυασμό του τού προέδρου και στενού συνεργάτη του Γ. Μπούτση το καλοκαίρι, αποχώρηση που συνοδεύτηκε με κείμενο στο οποίο ο τελευταίος ζητούσε την παρέμβαση της δικαιοσύνης αλλά και των Σεληνίων, όπου την ίδια περίοδο η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να περάσει το θέμα της Τούρλας, ενώ το τελευταίο διάστημα αναβάλλονται συμβούλια, ελλείψει πλειοψηφίας. Οι φθινοπωρινές ιώσεις κρατούν δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας εκτός συνεδριάσεων σε κορυφαία για τη δημοτική αρχή θέματα, ενώ οι δημαιρεσίες του Γενάρη, ο ορισμός νέων αντιδημάρχων (3 και όχι 5 από φέτος) και η εμμονή σε συγκεκριμένα πρόσωπα δημιουργούν από τώρα ισχυρές τριβές.
Εξάλλου οι συχνές δημόσιες εμφανίσεις Τραυλού – Μακρή – Μπούτση το τελευταίο διάστημα αλλά και η εντατικοποίηση της αντιπολιτευτικής γραμμής μέσα στα Δ.Σ. τόσο από τη Ρ. Νάννου όσο και από το Θ. Μακρή προβληματίζουν ακόμη περισσότερο το δήμαρχο που το τελευταίο που εύχεται να έχει απέναντί του θα ήταν μια ενωτική παράταξη. Έτσι επιχειρεί με κάθε τρόπο αφενός να ενδυναμώσει το συνδυασμό του με πρόσωπα που ανήκαν σε άλλες παρατάξεις αφετέρου να δημιουργηθούν πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί, ώστε να σπάσει η αντιπολίτευση, και αφετρίτου να κάνει άνοιγμα ακόμη πιο δεξιά, όπου βλέπει πως κινείται ένα κομμάτι των ψηφοφόρων της Σαλαμίνας, αφού βέβαια καταφέρει ώστε να κατέβει κι εκεί συνδυασμός.
Γεγονός είναι ότι ο μέσος πολίτης έχει κουραστεί από αυτού του είδους τα παιγνίδια και πλέον δε δείχνει να συμμετέχει σε αυτά. Όποιοι πολιτικοί νομίζουν πως ο δημότης της Σαλαμίνας έχει πλέον ανοχές και μπορεί να δίνει δεύτερη ευκαιρία αν δεν τον έχεις πείσει πως την αξίζεις, είναι γελασμένοι. Μια ματιά στην τελευταία δεκαετία αρκεί για να το πληροφορηθούν.  Ο τόπος έχει χορτάσει από μεγάλα λόγια και φερέλπιδες σωτήρες που ως επί το πλείστον δουλεύουν στου κασίδι το κεφάλι. έχει χορτάσει από φιέστες και φωτογραφίες. Έχει ανάγκη η Σαλαμίνα το νοικοκύρεμα, έχει ανάγκη να ξαναδεί έργο, έχει ανάγκη να αισθάνεται ότι διοικείται.
Η αρχή λένε είναι το ήμισυ του παντός. Γι΄ αυτό και τα πρώτα χρόνια σφραγίζουν την πορεία μιας δημοτικής αρχής, την ξαναβγάζουν ή την απαξιώνουν. Μετά συνήθως αρχίζουν τα όργανα. Κι ανάλογα πώς έχεις στρώσει, καλείσαι να χορέψεις ένα απαλό βαλς ή ένα τρελό φλαμένγκο.     

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΡΕ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΔΙΜΟΣΙΕΥΣΗ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου