Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Δελτίο τύπου για το λατομείο στην Τούρλα

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας από τη στιγμή της ίδρυσής του, έχει θέσει σαν απαράβατη αρχή του, την μη εμπλοκή σε κομματικές διενέξεις και πολύ περισσότερο σε ανάλογες, δημοτικών συνδυασμών. Ο μόνος του στόχος, ήταν και είναι, η παρεμπόδιση ενεργειών που υποβαθμίζουν αντικειμενικά το περιβάλλον, ή η προώθηση αντίστοιχων που το αναβαθμίζουν (και φυσικά μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος αποτελεί μέρος του περιβάλλοντος). Αυτό φαίνεται πως δεν μπορούν όλοι να το ενστερνιστούν, ίσως γιατί δε μπορούν όλοι, να δουν τα πράγματα υπό το πρίσμα που τα βλέπουμε εμείς.

Με την ίδια φιλοσοφία αντιμετωπίζουμε κι το θέμα του λατομείου στη θέση Τούρλα. Δε θα ενταχθούμε σε κάποιο από τα στρατόπεδα που αλληλοκατηγορούνται για το ποιος έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά ούτε το τι έγινε σε πολιτικό επίπεδο στο παρελθόν ή και τώρα/ και ποιος θα βγει πολιτικά νικητής.

Έχοντας πάντα σα γνώμονα το περιβάλλον και θεωρώντας ότι το θέμα της Τούρλας αποτελεί περιβαλλοντικό σκάνδαλο, έχουμε ως τώρα προβεί στις εξής ενέργειες:
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26 Ιουλίου. συμμετείχαμε διανέμοντας φυλλάδια με τις θέσεις μας, που αφορούν τόσο στην υπάρχουσα μελέτη αποκατάστασης, όσο και στη γενικότερη αντιμετώπιση του θέματος. Εκπρόσωπος του Ομίλου λαμβάνοντας το λόγο, διατύπωσε και ανέλυσε τα αντίστοιχα.
Έκπληξη μας προκάλεσε η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής, που θεώρησε ότι ο ΠΕΡΙΒΟΣ δεν είπε …τίποτα. Η θεώρηση ότι η αλήθεια και η ορθότητα είναι προνόμιο μόνο της εξουσίας, προκαλεί τροχοπέδη στην πρόοδο μιας κοινωνίας. Είναι αδιανόητο να μην ακούγονται και λαμβάνονται υπ όψιν άλλες προτάσεις και κριτικές ειδικά όταν μεγάλο μέρος του κόσμο τις ενστερνίζεται.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε πειστεί ότι η μελέτη είναι η καλύτερη δυνατή για το περιβάλλον. Δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια που δίνει η επιστήμη και η τεχνολογία, για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Είναι σχεδόν ουτοπικό να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα τηρήσει το γράμμα του νόμου ο ΟΛΠ, όταν η προϊστορία του είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα, έχει δείξει το αντίθετο.
Θεωρούμε πολύ δύσκολο τον έλεγχο των όποιων προδιαγραφών και δεσμεύσεων κατά την εκτέλεση των εργασιών από το Δήμο όταν σε ανάλογο λατομείο στο νησί δεν παρουσίασε ανάλογη επιτυχία.

Και όλα αυτά για κάτι που δεν πληγώνει μόνο τη Σαλαμίνα, αλλά όλη την παραλιακή ζώνη της πρωτεύουσας μιας και είναι ορατό από πολύ μεγάλο μέρος της.

Εμείς πιστεύοντας ότι το θέμα έχει μεγάλη σημασία, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας συνεργαζόμενοι με φορείς του νησιού που έχουν ανάλογες ευαισθησίες και θέσεις, θα έρθουμε σε επαφή με τεχνοκράτες για την καλύτερη δυνατή τεχνικοεπιστημονική λύση, ενημερώνοντας παράλληλα τους κατοίκους.
Παράλληλα θα απευθυνθούμε σε Περιφέρεια και Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδιασμού Αθήνας ελπίζοντας πάντα την καλύτερη λύση μιας και μάλλον απέχουμε αρκετά από αυτήν τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου