Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012: Τα τελικά αποτελέσματα στη Σαλαμίνα

ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ: 30.524
ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ : 22.792
ΕΓΚΥΡΑ: 22.257
ΕΛΑΒΑΝ:
ΣΥΡΙΖΑ: 4.147
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 3.701
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ : 3.114
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 2.764
ΠΑΣΟΚ: 2.107
ΚΚΕ: 1.323
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 1.000
Το πρώτο που παρατηρούμε και που κάποτε θα φάνταζε απίστευτο είναι πως και στη Σαλαμίνα ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος.  Επιβεβαιώνεται έτσι,  για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια, ότι η συμπεριφορά των Σαλαμίνιων ψηφοφόρων είναι πλέον σε γενικές γραμμές εναρμονισμένη με εκείνη της υπόλοιπης Β΄ Πειραιά. Βέβαια, μπορεί να μην ψηφίστηκαν η Ν.Δ. ούτε και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο το ΚΚΕ εδώ  έρχεται έκτο και όχι δεύτερο όπως στην υπόλοιπη Β΄ περιφέρεια. Στο άλλοτε γαλάζιο νησί, μετά το διάλειμμα ΠΑΣΟΚ το 2009, οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι φαίνεται να βρήκαν στέγη στους Ανεξάρτητους Έλληνες, που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με μόλις 446 ψηφοδέλτια διαφορά από το πρώτο κόμμα. Ποσοστό – σοκ αυτό της Χρυσής Αυγής, την οποία ψήφισαν 2.764 συμπολίτες μας, φέρνοντάς την στην τέταρτη θέση, πάνω από το ΠΑΣΟΚ που έπεισε μόλις 2.107 ψηφοφόρους (έναντι 9.916 το 2009  στους δύο τότε δήμους!). Αν πεις και για τη Ν.Δ…. 7645 το 2009, 3114 το 2012! Βατερλώ! 453 οπαδούς καταγράφει επίσης στη Σαλαμίνα ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας, υποσκελίζοντας τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη που κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 395 ψηφοφόρους.
Στους υποψηφίους τώρα. Οι ντόπιοι υποψήφιοι προτιμήθηκαν μεν, θα μπορούσαν να υποστηριχτούν περισσότερο δε. Ίδιον και αυτό της Σαλαμίνας, που έχει να δει πολλά χρόνια βουλευτή. Από την άλλη, βέβαια, έχει αλλάξει και η σύνθεση του εκλογικού σώματος στο νησί, με την μετακίνηση πολλών ψηφοφόρων από τον Πειραιά κι αυτό αβαντάρει υποψηφίους από την ευρύτερη περιφέρεια. Πρώτος από το ΣΥΡΙΖΑ ο φυσικός και συνεργάτης της εφημερίδας μας Σωτήρης Καρνέσης, που συσπείρωσε γύρω από το πρόσωπό του περίπου το 50% των σταυρών (2043 σταυροί στα 4.147 ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ). Ακολούθησαν μακράν πίσω οι σημερινοί εκλεγμένοι του κόμματος Π. Λαφαζάνης και Ε. Βαμβακά. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες προτιμήθηκε με διαφορά ο πρ. βουλευτής Γιάννης Κουράκος (1712), ο οποίος και επανεκλέχτηκε,  ακολουθούμενος από μακριά από τους Γ. Αναγνωστάκο και Μ. Φαρσάρη. Η έκπληξη για κάποιους ήρθε από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., που έφεραν το Χριστόφορο Δρακάτο μόλις στην πέμπτη θέση με 666 σταυρούς, επιβεβαιώνοντας απόλυτα όσα είχαμε γράψει περί αδύναμης, πολύ αδύναμης υποψηφιότητας, που τελικά δεν μπόρεσε να τραβήξει ούτε στη Σαλαμίνα. Από τη Νέα Δημοκρατία πρώτος ήρθε ο Γιάννης Τραγάκης με δεύτερο το Φαήλο Κρανιδιώτη και τρίτο τον Τάσο Νεράντζη. 1852 σταυρούς συγκέντρωσε ο Μιχάλης Παπαδημητρίου με τη Χρυσή Αυγή, χωρίς όμως και αυτός να εκλεγεί τελικά. Ο Γιάννης Μαγιάτης,  με 869 σταυρούς, ήρθε πρώτος στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στη Σαλαμίνα, ακολουθούμενος από την επίσης Σαλαμίνια Σταυρούλα Κοκλιώτη που πήρε 775 σταυρούς και τρίτο το Δημήτρη Λιντζέρη (713), που επανεκλέχτηκε, μόνος αυτός από το ΠΑΣΟΚ σε μια έδρα της τελευταίας στιγμής. 
Ούτε το ΚΚΕ ούτε η Δημοκρατική Αριστερά είχαν υποψηφίους από το νησί. Στο μεν πρώτο  στην προτίμηση των Σαλαμίνιων ψηφοφόρων προηγούνται τρεις γυναίκες, Διαμάντω Μανωλάκου, Κάτια Κρόκου και Αθηνά Ζύμαρη, ενώ στη ΔΗΜΑΡ προηγείται η εκλεγείσα τελικά Γιαννακάκη Μαρία, ακολουθούμενη από πολύ κοντά από τους Νίκο Γαλανό και Γιάννη Κακουλίδη.  Στα κόμματα τώρα που δεν μπήκαν στη Βουλή, από τον ΛΑ.Ο.Σ. προηγήθηκε  η υποψήφια από τη Σαλαμίνα  δικηγόρος Σοφία Τόγια – Πατάπη με 414 σταυρούς, δεύτερος με πολύ μικρή διαφορά στους Οικολόγους Πράσινους ο γυναικολόγος Ανίκητος Μακρένογλου, πρώτος στη Σαλαμίνα από τη Δημοκρατική Συμμαχία ο πρ. βουλευτής Γιώργος Βασιλείου. 407 σταυρούς στους 453 συνολικά στο νησί έλαβε ο Δημήτρης Τόγκας με το Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρε Χρηστάρα καλά αυτά που γράφεις.
Την ανάρτηση στο salamina press τι την ήθελες;
Χρηστάρα οι νεκροί δεν αναστένονται!!!!! και πόσο μάλλον οι νεκροί που όταν ήταν ζωντανοί όταν στα χώναν ήταν καλά. Όταν δεν σταχωναν τους πέρναγες γενεές δεκατέσσερις.
Καταλαβαίνεις Χρηστάρα τι εννοώ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου