Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Παρουσίαση των έργων επέκτασης του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά

Συνάντηση  με θέμα την επέκταση της γραμμής του Μετρό στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε μετά από κοινή πρωτοβουλία του Υφυπουργού Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη, του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ.  Στέφανου Χρήστου και του προέδρου και διευθύνοντα σύμβουλου της  «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» Α.Ε. κ. Χρήστο Τσίτουρα,  την Τρίτη 3 Απριλίου  2012, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

          Η παρουσίαση του έργου έγινε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» Α.Ε. κ. Χρήστο Τσίτουρα και  στελέχη της εταιρείας που τον συνόδευαν.

         Στην εισαγωγική του ομιλία ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου,  τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει  για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά το  έργο, καθώς υπολογίζεται ότι καθημερινά  θα εξυπηρετούνται πάνω από 135.000 επιβάτες από τους πέντε σταθμούς που περιλαμβάνει  η επέκταση του Μετρό  και αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που αναμένονται από τη λειτουργία του.
« Η σημερινή σύσκεψη  αφορά ένα από τα κορυφαία, ίσως το κορυφαίο έργο υποδομής για τον ευρύτερο Πειραιά, αυτό της έλευσης του ΜΕΤΡΟ στην περιοχή μας.
Προσωπικά αισθάνομαι περήφανος και δικαιωμένος με την σημερινή  εξέλιξη.  Τα  αισθήματα αυτά πηγάζουν από το γεγονός  ότι το 2004 ως Δήμαρχος Κορυδαλλού, σε μια εποχή που ο μόνος ρόλος που επιφύλασσε  ο κεντρικός προγραμματισμός και σχεδιασμός για τις δυτικές συνοικίες ήταν αυτός της εγκατάστασης στην περιοχή μας όλων των ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων της Αττικής, με πρωτοβουλία μου  υπήρξε για πρώτη φορά συντονισμένη και οργανωμένη  πολιτική συζήτηση για το θέμα  της επέκτασης του ΜΕΤΡΟ στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Δυστυχώς μια σειρά προβλημάτων, άστοχων ενεργειών και  ενστάσεων  από τη μεριά των εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό,  οδήγησαν σε μεγάλη καθυστέρηση. Σήμερα όλα τα προβλήματα φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί, έχει υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία και αναμένουμε την εγκατάσταση των πρώτων εργοταξίων.
Η επέκταση του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά είναι ένα έργο κορυφαίο, μα πάνω από όλα ένα έργο αναγκαίο. Αναγκαίο για την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον, το εμπόριο. Ένα έργο  που έχει τη δύναμη να αλλάξει ριζικά την εικόνα της ευρύτερης περιοχής  μας.
Ένα έργο που οι συμπολίτες μας αναμένουν με ανυπομονησία, προκειμένου να ανασάνουν από το κυκλοφοριακό και την ταλαιπωρία που υφίστανται στις μετακινήσεις τους.
Ένα έργο που θα εξασφαλίσει απευθείας σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά με το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»  και θα μειώσει τον κυκλοφοριακό φόρτο με ισοδύναμο 23.000 αυτοκινήτων και την έκλυση 119 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ημερησίως.
Για να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητά του και για να  μειώσουμε τις όποιες αντιδράσεις από τη λειτουργία των εργοταξίων εντός του αστικού ιστού, πρέπει να ληφθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής όλα τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίζουν τη συνοχή του αστικού περιβάλλοντος και θα ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ειδικά κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
Παράλληλα με την κατασκευή του έργου πρέπει να τρέξει και η  κατασκευή υπόγειων  και υπέργειων  χώρων  στάθμευσης  σε κάθε σταθμό, καθώς και ο  επανασχεδιασμός των λεωφορειακών γραμμών με σημείο αναφοράς τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ.
        Είμαι βέβαιος ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία και στάση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ εγγυάται την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη των αρχαίων που είναι  σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών ειδικά στην περιοχή του Πειραιά.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του κ. Υπουργού και του προέδρου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ περιμένουμε  ενημέρωση και για τα άλλα σημαντικά έργα για τον  Πειραιά  όπως οι επεκτάσεις του Τραμ από το Νέο Φάληρο μέχρι το κέντρο του Πειραιά και εν συνεχεία προς την Πειραϊκή και   το Κερατσίνι  και το Πέραμα  καθώς και η υπογειοποίηση της Γραμμής 1 του ΗΣΑΠ  από το  Νέο Φάληρο  έως τον Πειραιά, με την προσθήκη ενός νέου σταθμού στην περιοχή του Κεράνη.
Θέλω να τονίσω ότι για τα μεγάλα έργα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα έργα του ΟΛΠ για την ενίσχυση των υποδομών κρουαζιέρας, την κατασκευή του ΜΟΝΟΡΕΙΛ και την «Πολιτιστική Ακτή» απαιτείται η υποστήριξη όλων μας χωρίς μεμψιμοιρίες και στενόκαρδους υπολογισμούς.
          Εύχομαι να μην υπάρξουν στο μέλλον προβλήματα στην υλοποίηση του έργου, να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να παραδοθεί στην ώρα του  στους πολίτες, που σχεδόν μια δεκαετία  είναι στην αναμονή για την έλευση του ΜΕΤΡΟ».

           Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» κ. Τσιτούρας,  ο οποίος παρουσίασε το έργο και το  χρονοδιάγραμμά του. Από την τοποθέτησή του και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων, που εστιάστηκαν στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, στη χρηματοδότηση των έργων και στην αναγκαιότητα κατασκευής υπόγειων και υπέργειων πάρκινγκ, διευκρινίστηκε ότι :

Το έργο, κόστους 600.000,00 €  αναμένεται να παραδοθεί σε 5,5 χρόνια, δηλαδή στα τέλη του 2017, με όλους τους σταθμούς του σε λειτουργία.
 Το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ανά σταθμό αναμένεται να παραδοθεί από τον ανάδοχο εντός του Απριλίου.
 Για τα  συνοδευτικά έργα, όπως υπόγεια παρκινγκ και αναπλάσεις, απαιτείται η εξεύρεση πόρων και πρότεινε την υλοποίησή τους μέσω ΣΔΙΤ.
Το έργο της επέκτασης του ΤΡΑΜ από το  Νέο Φάληρο στον Πειραιά αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.
 Οι επεκτάσεις του ΤΡΑΜ  προς Κερατσίνι – Πέραμα  και προς Καλλίπολη καθώς και η υπογειοποίηση της γραμμής του ΗΣΑΠ από Νέο Φάληρο έως Πειραιά είναι στο στάδιο της μελέτης .

Στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, διαβεβαίωσε ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση τόσο για το ΜΕΤΡΟ όσο και για την επέκταση του ΤΡΑΜ  από Νέο Φάληρο έως Πειραιά και αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις των μέσων σταθερής τροχιάς και ιδιαίτερα του  ΜΕΤΡΟ για τις περιοχές που επεκτείνονται.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Βουλευτές: Διαμαντίδης Γιάννης, Καρύδης Δημήτρης, Νεράτζης Αναστάσιος, Νιώτης Γρηγόρης, οι Δήμαρχοι: Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας  Λουκάς Τζανής, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιά ο πατέρας Χρυσόστομος Καράμπελας,  ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, οι Αντιπεριφερειάρχες: Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, Δυτικού Τομέα Κώστας Παπαντωνίου και Έργων & Διοίκησης Βασίλης Κόκκαλης, οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Ζησιμμάτος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Μπενέτος, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, η Διευθύντρια του ΕΒΕΠ οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αγγελόπουλος Παναγιώτης και Σπυρίδων Σπύρος ,   και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

 
                                                           Από το Γραφείο Τύπου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου