Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ρούλα Νάννου: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Προχθές, στο Δημ. Συμβούλιο, παρακολουθήσαμε ζωντανά την παλιά ταινία «Μονομαχία στο EL PASO»,  σε νέα όμως διασκευή.
Τρείς δήμαρχοι-μονομάχοι να ερίζουν για το ύψος του χρέους του δήμου.
Ένα λαϊκό δικαστήριο χωρίς ενόχους παρά μόνο αριθμούς.
Έναν νυν δήμαρχο να προσπαθεί να ρίξει στο πυρ το εξώτερον τους προγενέστερους.
Δύο πρώην δημάρχους να προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι …... ελέφαντες.
Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτό το θέατρο του παραλόγου.
Ένα χρόνο τώρα ακούμε τον κ. Τσαβαρή όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ακόμη και στις εκδηλώσεις ανταλλαγής ευχών όπως είναι η κοπή της πίτας, να αναφέρεται στο χρέος που παρέλαβε από τους προκατόχους του δημάρχους των δύο πρώην Δήμων Σαλαμίνας / Αμπελακίων.
Η σκοπιμότητα αυτής της εμμονής και μάλιστα κατά τέτοιο τρόπο που αφήνει αιχμές και υπόνοιες τόσο για τον κ. Σοφρά όσο και για τον κ. Τραυλό που σημειωτέον τον βοήθησε τα μέγιστα για να γίνει δήμαρχος, είναι προφανής.
Ο δήμαρχος αφού αρχικά εκτόξευσε το χρέος στα  49 εκατομμ. ευρώ, μετά το μείωσε , μετά το ανέβασε και τελικά το κατέβασε στα 43.
Ούτε ασανσέρ να ήταν.
Οι πρώην δήμαρχοι επέμεναν ότι είναι γύρω στα 24 εκατομμ.
Εγώ δεν εμπιστεύομαι ούτε τον μεν, ούτε τους δε.
Εμπιστεύομαι μόνο την υπογραφή των ορκωτών λογιστών.
Κατά τη γνώμη μου, η συλλογιστική του δημάρχου όσον αφορά το χρέος είναι λιποβαρής και τούτο συνάγεται από τα επίσημα  στοιχεία που εμφανίζονται τόσο στον Ισολογισμό Έναρξης 31/12/2010 όσο και στο Πρόγραμμα Αποκατάστασης της Οικονομικής λειτουργίας του Δήμου που υπογράφουν διαφορετικοί ορκωτοί λογιστές που ο ίδιος ο δήμαρχος όρισε, χρεώνοντας μάλιστα το δήμο με 60.000 ευρώ για την αμοιβή τους.
Συνάγεται επίσης  και από τα στοιχεία που η ίδια η σημερινή δημοτική αρχή παρέχει στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Έχουμε και λέμε λοιπόν,  συνολικό χρέος όπως αποτυπώνεται στον :
- Ισολογισμό έναρξης :                            26.397.000  ευρώ
- Πρόγραμμα Οικον. Αποκατάστασης:   26.466.000  ευρώ
- Υπουργείο Εσωτερικών:                       25.890.000  ευρώ
Όλα λοιπόν τα επίσημα στοιχεία συγκλίνουν ότι το συνολικό χρέος του ενοποιημένου δήμου είναι πάνω-κάτω 26 εκατομμ. ευρώ.
Τελεία και παύλα. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια και αλχημείες.

Όμως το σημαντικό δεν είναι το ύψος του χρέους, το σημαντικό είναι πώς δημιουργήθηκε αυτό το χρέος, όποιο και να’ ναι.
Δημιουργήθηκε από την ανάγκη εκτέλεσης έργου και λειτουργίας του δήμου ή δημιουργήθηκε από παράνομες δράσεις των πρώην δημάρχων;
Εάν λοιπόν ο Δήμαρχος πιστεύει ότι ισχύει το δεύτερο, τότε γιατί σπαταλάει φαιά ουσία;  Έχει υποχρέωση να τους στείλει αμέσως στον Εισαγγελέα, ειδάλλως να σταματήσει πάραυτα να αναμασά τα ίδια και τα ίδια γιατί αρκετά μας έχει κουράσει.
Εάν πάλι πιστεύει ότι δημιουργήθηκε από την ανάγκη λειτουργίας, εκτέλεσης και παραγωγής έργου του δήμου, τότε προς τι όλος αυτός ο θόρυβος;
Μήπως είναι ο μοναδικός δήμος που έχει χρέη;
Όλοι οι δήμοι είναι χρεωμένοι.
Δεν γνώριζε ο δήμαρχος, όσο ήταν στα έδρανα της μειοψηφίας, το ύψος του χρέους; Και βέβαια το γνώριζε, όπως το γνωρίζαμε όλοι.
Μήπως λοιπόν δεν ήταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ενός υπερχρεωμένου δήμου και προσπαθεί τώρα να βρει άλλοθι;
Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι ο σημερινός δήμαρχος είναι ο μόνος που δεν νομιμοποιείται να κατηγορεί τους πρ. δημάρχους , όποιοι κι αν είναι αυτοί, για χρέος που προφανώς ομολογεί ότι δεν είναι επιλήψιμο, τη στιγμή που πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις – πριν καν κλείσει ένα χρόνο της δημαρχιακής του θητείας έχει αυξήσει το χρέος κατά 10 εκατομμ.  τουλάχιστον, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια το δήμο στην χρεοκοπία.  Κι αυτό λόγω της άρνησής του να ενταχθεί ο δήμος, όπως επανειλημμένως το έχω ζητήσει, στις ευεργετικές διατάξεις του Ταμείου Εξυγίανσης.
Ο δήμαρχος πρέπει να καταλάβει ότι τόσο η παρελθοντολογία όσο και οι προκλήσεις δεν προσφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΡΟΥΛΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ!!! ΑΣΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ ΒΡΑΖΕΙΣ,ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΑΝΑ ΕΥΡΟΥΛΑΚΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ!!! ΔΕΝ ΤΟΧΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ, ΑΣΤΟ ΝΑ ΠΑΕΙ, ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΤΣΑΒΑΡΗ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΤΗ ΜΑΠΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΝΑ ΝΕΟ ΦΡΟΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΛΑΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΙΠΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Κ. ΑΣΤΡΑΚΟ ;
Τις προηγούμενες ημέρες τις πρώτες πρωινές ώρες , που ήταν η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν , από τις άσχημες καιρικές συνθήκες δημιουργήθηκε παγετός , με αποτέλεσμα να πιάσει πάγο στην λεωφόρο θανάτου , ξέρετε πια εννοώ ?? την ( Λ . Αιαντείου ) , σε δυο σημεία και δεν ξέρω και σε ποιους άλλους δρόμους του νησιού. Περνώντας από το δρόμο αυτό έτυχα να είμαι μπροστά σε κάποιο ατύχημα που είχε γλυστριση και πέσει ένα μηχανάκι περίπου στην 12η στάση.
Παρακάτω κοντά στην 5η στάση 3 περιπολικά της αστυνομίας και κάτι ιδιώτες έριχναν αλάτι καλας από σουπερ μάρκετ στον δρόμο για να λιώσει ο πάγος για να μην έχουν και αλλά ατυχήματα και σκοτωθεί κάποιο παιδί. Αργότερα πληροφορήθηκα πως έπεσαν και άλλα μηχανάκια και πεζοί , που κάποιους από αυτούς τους μάζεψαν ασθενοφόρα .
Που είστε εσείς και τα συνεργεία σας του δήμου κ. Αστράκο να ρίξουν αλάτι στα επικίνδυνα αυτά σημεία ; Ο Δήμος δεν έχει αλάτι να ρίξει στους δρόμους φέτος ; Που είναι η πολιτική προστασία κ. Αστράκο; Μόνο το καλοκαίρι υπάρχει για τις πυρκαγιές ; Τέτοια ανευθυνότητα ? Αντί να είστε σε ετοιμότητα και να έχετε βάρδιες να επιβλέψουν τα σημεία αυτά για να μην θρηνήσουμε θύματα ???
ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι θλιβερό να καλούνται σε εκδηλώσεις και να αρχίζουν τα μαλλιοτραβήγματα .
Ν α βοηθούν και να …..νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με «πληβείους».
Πέφτουν στα μάτια του κόσμου
Απαξιώνονται απογοητεύουν ..
Δεν πειράζει …..του χρόνου «κύριοι» …. Θα έχουν γνώση οι φύλακες
Και θα…σας ξανακαλέσουν

Ανώνυμος είπε...

Τι λες ρε καραγκιόζη 11.11.
Τί σχέση έχει η Ρούλα με τους όμοιούς σου λαμόγιο; ΦΑΤΑΟΎΛΕΣ, ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου