Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Σκληρό πόκερ για δύο

Σε θερμό επεισόδιο μεταξύ του δημάρχου Σαλαμίνας Γ. Τσαβαρή και του τ. δημάρχου Αμπελακίων Μ. Τραυλού εξελίχθηκε η φετινή πίτα της Δημοτικής Κοινότητας Αμπελακίων σήμερα το πρωί στην τ. αίθουσα Δ.Σ. Αμπελακίων. Αν και η προσέλευση του τ. δημάρχου υποψίασε όσους είχαμε παρευρεθεί και στην κοπή της πίτας των Σεληνίων δύο εβδομάδες πριν, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθήσει και το μέγεθος της ρήξης μεταξύ των δύο ανδρών. Δύο άνθρωποι, οι οποίοι πριν από ενάμισι χρόνο έβγαιναν μαζί στο μπαλκόνι προεκλογικά και έκοβαν από κοινού την περσινή πίτα στο ίδιο μέρος, φέτος φαίνεται να τους χωρίζουν πολλά.
Ας θυμηθούμε όμως τι έγινε στις 6 Ιανουαρίου στην κοπή της βασιλόπιτας της Δημοτικής Κοινότητας των Σεληνίων. Εκεί, ο Γ. Τσαβαρής μιλώντας, μίλησε για «το χρέος που παρέλαβε» και ανάμεσα στα άλλα είπε ότι «για πρώτη φορά οι αίθουσες της Κοινότητας δόθηκαν στον κόσμο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών». Μόλις ο δήμαρχος τελείωσε, ο Μ. Τραυλός ζήτησε το λόγο, τον οποίο όμως ο πρόεδρος των Σεληνίων δεν του έδωσε. Δημιουργήθηκε ένα μικρό επεισόδιο τότε και η εκδήλωση συνεχίστηκε.
Σήμερα, ο δήμαρχος ξεκίνησε το χαιρετισμό – λόγο του, σημειώνοντας πως «όπως είθισται σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, στην κοπή της πίτας ο δήμαρχος αναφέρεται στα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς». Συνέχισε αναφερόμενος στο δύσκολο έτος που πέρασε, δύσκολο όπως είπε, όχι μόνο λόγω Καλλικράτη και μειωμένων πόρων που έλαβε η Τ.Α. αλλά και διότι παρέλαβε, όπως είπε, «δύο δήμους με χρέος έξω από κάθε λογική, πράγμα που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς…» Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Μ. Τραυλός φωνάζοντας στο δήμαρχο πως το αμφισβητεί εκείνος, πως λέει ψέματα και τον προκάλεσε να γίνει η δημόσια συζήτηση που έχει ζητήσει. Ο δήμαρχος αυτή τη φορά σήκωσε το γάντι, όχι όμως για ντιμπέιτ παρά προσκάλεσε με τη σειρά του τον κ. Τραυλό και όλους τους παρευρισκόμενους στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο. Ο τ. δήμαρχος αρνήθηκε να παρευρεθεί, όπως είπε, σ΄ ένα Δ.Σ. όπου ο ίδιος δεν θα είχε κανέναν θεσμικό ρόλο και ως εκ τούτου θα του αφαιρούταν ο λόγος ανά πάσα στιγμή και ζήτησε «συζήτηση επί ίσοις όροις». Ακούστηκε μάλιστα να λέει «αν έχετε τ΄ άντερα ελάτε σε κοινή συνέντευξη Τύπου». Εκεί παρενέβη διαμαρτυρόμενος και ο τ. δήμαρχος Σαλαμίνας Σπ. Σοφράς, που ζήτησε ξεχωριστό Δημοτικό Συμβούλιο για τα χρέη, πράγμα που ο Γ. Τσαβαρής τελικά αποδέχτηκε για την Τρίτη στις 8.00 στην αίθουσα «Δ. Μπόγρη».
Βαριές κουβέντες όμως εκστομίστηκαν από το δήμαρχο και στη συνέχεια κι μάλιστα ενώ είχαν αποχωρήσει οι δύο τ. δήμαρχοι. Είπε συγκεκριμένα: «Κάποιοι πίστευαν ότι ο Γ. Τσαβαρής θα ήταν μαριονέτα που θα τους έπαιρναν ένα τηλέφωνο και θα έκαναν ότι ήθελαν» και μίλησε για «εργολαβικά ή οικονομικά συμφέροντα». Και συνέχισε «Τους προκαλώ σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση σε οποιοδήποτε επίπεδο. Εμείς δε φοβόμαστε κανέναν!». Για να επανέλθει λίγο αργότερα, όπου σε σχέση με τα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ,  αναφέρθηκε στη μελέτη της αποχέτευσης των Αμπελακίων, λέγοντας: «Η μελέτη ήταν έτοιμη από το 2007 και δεν την είχαν υποβάλει ούτε στο ΕΣΠΑ, ούτε καν στην ΕΥΔΑΠ. Την είχαν στείλει στο Δήμο Ασπροπύργου».
Νέα αντιπαράθεση πυροδότησαν τα όσα είπε ακολούθως αναφερόμενος στην καθαριότητα για το Σταθμό Μεταφόρτωσης που δημιούργησε και που όπως είπε «κάποιοι θέλουν να τον κλείσουν», ονοματίζοντας το Σπ. Σοφρά. Εκεί εξερράγη η δημ. σύμβουλος Αθ. Μεαγκώφ φωνάζοντας στο δήμαρχο: «Στον καθρέπτη να κοιταχθείτε. Είστε ανοιχτοί από παντού! Είστε πολιτικοί ψεύτες και πολιτικοί απατεώνες. Η αλητεία δεν θα περάσει!». Τα λόγια αυτά προκάλεσαν το ξέσπασμα και του Μ. Δερτούζου και μόνο με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων ησύχασε το κλίμα, αποχωρούσης και της κ. Μεαγκώφ.
Ο δήμαρχος πάντως συνέχισε στο ίδιο τέμπο μιλώντας για το χώρο του αρχαίου λιμένα, τα έργα που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Αττικής - όπου ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη Δ. Κατσικάρη και τον περιφ. Σύμβουλο Π. Βουδούρη γιατί όπως είπε «και με τη δική τους συνδρομή εντάξαμε την αποχέτευση των ομβρίων και τη διάνοιξη του δρόμου των Κανακίων στα ΠΕΠ» - την αποχέτευση της Σαλαμίνας, το Διαδημοτικό Παιδικό Σταθμό και το νέο Παιδικό Σταθμό Αμπελακίων. Και επανήλθε σε οξύ ύφος ζητώντας συγνώμη για όσους, όπως είπε, «προσπάθησαν να χαλάσουν την εκδήλωση» λέγοντας κατά λέξη: «Ίσως μερικοί από σας να πιστεύατε ότι ήμουν υποκατάστατο κάποιων και γι΄ αυτό να μη με ψηφίσατε. Δεν εξυπηρετώ κανένα εργολαβικό συμφέρον. Θα είμαι ασυμβίβαστα υπέρ της εξυπηρέτησης των συμφερόντων αυτού του τόπου».
Σίγουρα η σημερινή εκδήλωση μόνο κοπή πίτας δεν ήταν. Ήταν μια καθαρά πολιτική συνάντηση –δυναμική αντιπαράθεση, που άνοιξε πλέον και δημόσια τους ασκούς του Αιόλου. Αν τελικά το ραντεβού της Τρίτης ισχύσει, εφόσον πάντα διασφαλιστεί το επί ίσοις όροις, θεωρούμε πως θα έχει ενδιαφέρον για την ενημέρωση των πολιτών και οπωσδήποτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δημοτικές εξελίξεις στο νησί τα επόμενα χρόνια.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου