Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σαλαμίνας παρευρέθη την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Κατά τη διάρκεια της πεντάωρης συνεδρίασης, αντηλλάγησαν απόψεις με τον Δήμαρχο Σαλαμίνας Γιάννη Τσαβαρή, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους, έγινε ειλικρινής διάλογος για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, ενώ κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των σχέσεων του δήμου με την Περιφέρεια για την επίλυση όλων των σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν το νησί.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο Σαλαμίνας, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Όλοι όσοι είμαστε εδώ, θέλουμε να ανταποκριθούμε στο χρέος και την ευθύνη μας έναντι των επόμενων γενιών και όχι ψηφοθηρικά, για τις επόμενες εκλογές.
Με τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό παραμένουμε σταθεροί στο «πιστεύω» μας, που δεν είναι άλλο από την υπηρέτηση των πολιτών, όπου κι’ αν ανήκουν, ότι κι’ αν πιστεύουν. Δίνουμε καθημερινές μάχες για τα μικρά και τα μεγάλα, κυρίως όμως για την εφαρμογή του προγράμματός μας που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και θέλει να υπηρετήσει την καλύτερη μέρα του, με έργα ουσίας και όχι με έργα βιτρίνας.
Κατοχυρώσαμε θεσμικά τη νέα Περιφέρεια που είναι η πιο πετυχημένη πανελλαδικά, στήσαμε από το μηδέν τη δομή της πρώτης Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και προχωρούμε με μεθοδικότητα μεγάλα έργα υποδομών παντού για να στηρίξουμε ένα νέο μέλλον.
Γνωρίζουμε όλοι ότι η Σαλαμίνα έχει μεγάλα και άλυτα προβλήματα ανάπτυξης και μάλιστα την ώρα που ο πληθυσμός της μεγαλώνει συνεχώς και το σημαντικό τώρα είναι τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ΜΑΖΙ για τη Σαλαμίνα.
Ας μην είμαστε υποκριτές. Όταν μια κατάσταση έχει δημιουργηθεί με συνεχή λάθη, αβλεψίες, στρεβλώσεις και εμφανή απουσία του κράτους, τότε δεν μπορεί να διορθωθεί εύκολα, πολύ περισσότερο να αλλάξει σε τρία χρόνια.
Εμείς δεν είμαστε θαυματοποιοί και μεσίτες ονείρων και δεν θέλουμε να κοροϊδέψουμε κανέναν. Είμαστε άνθρωποι και θέλουμε να δουλέψουμε με ειλικρίνεια, σχέδιο και καθαρές σχέσεις για να αλλάξουμε όσα μπορούμε. Γι’ αυτό προσανατολιζόμαστε στον κρίσιμο τομέα των υποδομών, με έργο που μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών της Σαλαμίνας.
Η Σαλαμίνα τις τελευταίες δεκαετίες εξαπλώθηκε με άναρχο τρόπο, χωρίς να τηρηθούν κανόνες και νόμοι και με το κεντρικό κράτος να παρακολουθεί αμήχανο και ένοχο τις κακές εξελίξεις που σήμερα όλοι βλέπουν ότι δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πολιτών…
Η σύγχρονη Σαλαμίνα είναι δημιούργημα ενός ανάπηρου κράτους που επέτρεψε κάθε παρανομία, δεν έβαλε κανόνες, δεν τήρησε νόμους, λειτούργησε ψηφοθηρικά σε όλες του τις εκφάνσεις και με την πολιτική αυτή εγκλώβισε τους πολίτες σε ένα φαύλο κύκλο.
Αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει. Και εμείς σταθερά θα στηρίξουμε αυτή τη νέα λογική, λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες για το τι συνέβη, το τι συμβαίνει και τι μπορούμε εμείς να κάνουμε γι’ αυτούς. Όχι άλλα ψέματα…
Οι πολίτες για μας δεν έχουν κόμμα και χρώμα, κατά την άσκηση των καθηκόντων μας. Είναι ίσοι και πρέπει όλοι να έχουν την ίδια αντιμετώπιση.
Σε αυτή τη θητεία μας προγραμματίζουμε ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής που έχει ανάγκη και το ζητάει το νησί επί δεκαετίες και άλλα χρήσιμα έργα που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στη Σαλαμίνα και θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας άλλης εικόνας και μιας νέας πραγματικότητας που αξίζουν οι Σαλαμίνιοι και τόσα χρόνια τους τη στέρησαν.
Το μεγάλο αυτό έργο η κατασκευή των αγωγών ομβρίων, για να πάψει να πνίγεται με την πρώτη νεροποντή ο κόσμος και να αποκτήσει σύγχρονη εικόνα το νησί.
Το έργο αυτό κόστους 30 εκατομμυρίων ευρώ, αποφασίσαμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ για να ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Θα γίνει στην περιοχή των Παλουκίων και στη Σαλαμίνα. Μιλάμε για κεντρικούς συλλεκτήρες και αγωγούς 11 χιλιομέτρων και με το έργο αυτό η Σαλαμίνα δεν θα παραλύει πια και δεν θα πλημμυρίζει σε κάθε βροχόπτωση. Είναι ένα μεγάλο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών και θέλει να επιλύσει προβλήματα δεκαετιών που δημιούργησε η άναρχη δόμηση και η ελλιπής οργάνωση δικτύου αποχέτευσης ομβρίων. Με το έργο αυτό αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα και μακροπρόθεσμα το πρόβλημα και διασφαλίζεται η ασφαλής απορροή των υδάτων.
Είναι ένα έργο ζωής για τη Σαλαμίνα και, δεν σας κρύβω, μεγάλο προσωπικό μου στοίχημα ως Αντιπεριφερειάρχη Νήσων…
Ο Γιάννης Σγουρός και εγώ δεσμευόμαστε ότι αυτό το μεγάλο το έργο θα γίνει. Υπάρχει, επίσης, ο ηλεκτροφωτισμός της λεωφόρου Φανερωμένης, όπως και η αποχέτευση των Ομβρίων στο Αμπελάκι και σοβαρά έργα βελτίωσης οδοποιίας, με πιο χαρακτηριστικό του δρόμου προς τα Κανάκια, αλλά και άλλες παρεμβάσεις ουσίας που θα γίνουν σε συνεργασία με το Δήμο, βάσει των προτεραιοτήτων.
Εκλεχτήκαμε έχοντας ως κεντρικό μήνυμα «με έργο πάμε μπροστά». Αυτό τηρούμε και στη Σαλαμίνα και είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες συμφωνούν για έργα υποδομής και όχι για κινήσεις και έργα βιτρίνας…
Πρόσφατα συζητήσατε εδώ για τη ζεύξη Σαλαμίνας - Περάματος και για διπλή ζεύξη.
Θα μπορώ να τοποθετηθώ νηφάλια, όταν θα έχω ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ και προτάσεις, οι οποίες ακόμα δεν υπάρχουν στο τραπέζι, αφού το τοπίο είναι ομιχλώδες, ίσως και συνειδητά.
Σε κάθε περίπτωση όμως, πιστεύω ότι ακόμα και αν πάμε σε μια τέτοια λύση, -στην οποία θα ληφθεί υπόψη η άποψη της τοπικής κοινωνίας- σίγουρα θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα δεσμευτικό πρόγραμμα μεγάλων λυτρωτικών παρεμβάσεων που θα αλλάξουν την όψη της Σαλαμίνας και, σε κάθε περίπτωση, αυτό το σχέδιο παρεμβάσεων και δράσεων να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης αυτής.

Για εμάς ΠΡΩΤΑ είναι η Σαλαμίνα των πολιτώνΓια το θέμα της περίφημης ΚΥΑ για τις υδατοκαλλιέργειες, γνωρίζετε καλά ότι η Περιφέρεια Αττικής γνωμοδότησε ΑΡΝΗΤΙΚΑ και ποτέ δεν μάσησε τα λόγια της. Τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και εγώ έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση για όλα τα νησιά και φυσικά για τη Σαλαμίνα. Και εμείς δεν έχουμε προχωρήσει καμιά νέα άδεια. Υπάρχει κορεσμός και για το Σαρωνικό πρώτα είναι η τουριστική ανάπτυξη. Όσοι σχεδιάζουν για αυτά τα μεγάλα θέματα του μέλλοντος για εμάς χωρίς εμάς, κάνουν μεγάλο λάθος. Διαφωνώ ριζικά. Και αυτή δεν είναι θέση κατά των επενδύσεων υδατοκαλλιέργειας, συλλήβδην, γιατί δεν είναι όλα άσπρο - μαύρο. Μιλάω για την περιοχή μας που είναι κορεσμένη και έχει άλλη αναπτυξιακή προοπτική και όχι αυτή που της επιφυλάσσουν.
Πρέπει επίσης να συνεργαστούμε για όλα τα ανοιχτά ζητήματα και είμαστε εδώ για να το κάνουμε. Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε καθαρές ακτές, χρειαζόμαστε καλύτερες και ποιοτικές υπηρεσίες στον τουριστικό - παραθεριστικό τομέα, καθαρό από κάθε άποψη νησί, σεβασμό στο περιβάλλον από όλες τις πλευρές που ασκούν δραστηριότητα, στη ναυπηγοεπισκευή ή στη Ρεβυθούσα με το αέριο, παντού. Δεν πρόκειται εμείς να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να κινείται αυθαίρετα με λογικές ιδιοτέλειας που τοποθετούν σε επίπεδο πτυελοδοχείου τη Σαλαμίνα.
Θέλω να τονίσω -ευχαριστώντας το δήμαρχο Γιάννη Τσαβαρή- ότι η σχέση με το δήμο Σαλαμίνας και το δήμαρχο είναι εξαιρετική, όπως οφείλει να είναι, γιατί βρισκόμαστε στην ίδια όχθη του ποταμού, αγωνιζόμαστε για το ίδιο αποτέλεσμα, θέλουμε να προσφέρουμε στο νησί. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία, ανταλλάσσουμε απόψεις και συνδιαμορφώνουμε παρεμβάσεις, πάντα με σεβασμό ο ένας για τον άλλο.
Εμείς, είμαστε σταθερά υπέρ του πολλαπλασιασμού και όχι της διαίρεσης, υπέρ της πρόσθεσης και όχι της αφαίρεσης. Θέλουμε να χτίζουμε γέφυρες συνεννόησης και όχι να γκρεμίζουμε. Να προχωράμε μπροστά, να στηρίζουμε ένα νέο μέλλον και όχι να γυρίζουμε πίσω.
Στη Σαλαμίνα με τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις πρέπει να πάμε σε συνεργασίες ουσίας, μακριά από προσωπικές αντιπαραθέσεις και τις μιζέριες του παρελθόντος. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν. Είμαι πάντα στη διάθεση όλων των Σαλαμινίων ανεξαιρέτως και κανένας δεν χρειάζεται ενδιάμεσο και μέσο για να βρει το δίκιο του, αφού η πόρτα μου και η καρδιά μου είναι ανοιχτή για όλους…
Ευχαριστώ το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τον κάθε σύμβουλο χωριστά και είμαι πάντα στη διάθεσή τους για συνέργειες και δράσεις που θα πάνε ένα βήμα μπροστά τη Σαλαμίνα».






























Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Κατσικάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση :



«Ήρθα εδώ σήμερα, μαζί με τους συνεργάτες μου από τη διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών, προκειμένου να συντονίσουμε, επιτόπου, τις ενέργειές μας με τον Δήμο Σαλαμίνας στο μείζον ζήτημα του αγωγού αποχέτευσης και του αγωγού ομβρίων και, πιστεύω, ότι βρήκαμε λύση στο πρόβλημα, γιατί τελικά μέσα από την συνεννόηση και τη συνεργασία κανένα πρόβλημα δεν μένει άλυτο. Συζητήσαμε επίσης με τον δήμαρχο κ. Τσαβαρή, για όλα τα μεγάλα και διαχρονικά ζητήματα υποδομών του νησιού και τις δυνατότητες κοινής δράσης και επ΄ αυτού θέλω να επαναβεβαιώσω την πολιτική βούληση του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού και τη δική μου, ότι η Σαλαμίνα θα στηριχθεί με στοχευμένες παρεμβάσεις από την Περιφέρεια και μάλιστα από την πρώτη στιγμή, με έργα πνοής που θα απαντούν σε συγκεκριμένες ανάγκες».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Αρχειοθήκη ιστολογίου