Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Μάθε παιδί μου γράμματα!

Πολλές ήσαν και αυτή τη χρονιά οι επιτυχίες των Σαλαμινίων μαθητών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. 183 μαθητές από τα τρία Γενικά Λύκεια και το ΕΠΑΛ περνούν την πόρτα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ίσος περίπου αριθμός αγοριών και κοριτσιών. Το χαρακτηριστικό στοιχείο εφέτος είναι η καλύτερη ποιότητα των σχολών που επιλέχτηκαν. Είχαμε πολλές επιτυχίες στις λεγόμενες καλές σχολές: 6 στην Ιατρική, 10 σε Παιδαγωγικές, 8 σε στρατιωτικές, Πολυτεχνικές σχολές, δημοφιλή ΤΕΙ, δημοφιλή τμήματα της Παντείου. Η κατακόρυφη πτώση των βάσεων αφενός και η πιο προσεχτική συμπλήρωση του μηχανογραφικού από την άλλη συνετέλεσαν ώστε τα περισσότερα παιδιά να περάσουν σε σχολές που είχαν ως πρώτη επιλογή.
Η θεαματική πτώση των βάσεων πανελλαδικά– μιλούν για πτώση δεκαετίας – δεν εγγυάται βέβαια την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φουρνιάς υψηλής ποιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και σε σχολές με ‘ζήτηση’ όπως οι ιατρικές ή οι νομικές η πτώση μετρά εκατοντάδες μονάδες ενώ σε κάποιες σχολές του Πολυτεχνείου  αναφέρεται πτώση που φτάνει ακόμη και στα  2000 μόρια!  8.000 άτομα εισέρχονται σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με βαθμολογίες κάτω από τη βάση! Ακόμη και στις Παιδαγωγικές Σχολές, που τα τελευταία χρόνια γνώρισαν άνθηση, οι βάσεις έπεσαν, ειδικά στις πιο απομακρυσμένες (π.χ. Ρόδος). Ελάχιστες σχολές σημείωσαν ανόδους, ανάμεσά τους τη μεγαλύτερη το Τμήμα της Γαλλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης (κατά 6.212 μόρια) και το Τμήμα Εμπορίας & Ποιοτικού Ελέγχου (κατά 5.712μόρια).
Για να επανέλθουμε στη Σαλαμίνα, για ακόμη μια χρονιά στις επιλογές των παιδιών κυριάρχησαν οι σχολές που φαίνεται πως μπορούν να τους παρέχουν μεγαλύτερη σιγουριά για το μέλλον: Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Μηχανικών Υπολογιστών, Στρατιωτικές, Αστυφυλάκων, Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και πολλά  τμήματα κυρίως των ΤΕΙ με πιο σύγχρονο χαρακτήρα σπουδών: διακόσμηση, αρχιτεκτονική τοπίου, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, περιβάλλον, κλπ. Η ρευστή οικονομική κατάσταση έχει κάνει ακόμη και τους κατ΄ εξοχήν εραστές του ρίσκου, τους νέους, να προσγειώνονται νωρίς, καθώς τα 4 και 5 χρόνια περνούν εύκολα, ωστόσο το αντικείμενο που επιλέγουν πρέπει να είναι σε θέση να τους αποφέρει στη συνέχεια – όσο μπορεί κάτι τέτοιο να προβλεφθεί – ένα επαγγελματικό αύριο.
Από τις «Ανατροπές» συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και στους γονείς τους που τα στήριξαν μέχρι τώρα στον αγώνα τους και που θα εξακολουθούν να τα στηρίζουν μέχρι να τον φτάσουν στο τέλος του. Τα φοιτητικά χρόνια είναι περίοδος εμπειριών, όχι μόνο γνωστικών. Ευχόμαστε σε όλους όσους θα τα ζήσουν να τα εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΠΑΙΔΙΑ,ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΝΤΑ! ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΙΑ, ΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΙΤΕ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ.ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΚΛΕΨΕΙ ΟΛΑ!ΑΦΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΤΑΚΛΕΨΑΝ ΑΥΤΟ, ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΛΟΙΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΕΣ! ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ; ΜΕΤΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ; ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΓΑΝΤΑ! ΠΙΚΡΑ Ε; ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ,ΕΧΩ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΒΛΕΠΕΤΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ 27 ΚΑΙ 25 ΧΡΟΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΙΠΟΤΑ! ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ 1/3 ΤΩΝ ΕΤΟΙΣΙΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΟΥ!.ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΟΜΩΣ,ΟΠΩΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ,ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑ ΠΕΡΑ.ΑΓΑΝΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ,ΑΓΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΟΙ ΚΑΡΙΟΛΗΔΕΣ!!ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου