Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ξεχωριστές υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Νήσων

Ιστορικής σημασίας απόφαση για τα νησιά είναι η ψήφιση του νέου Οργανισμού της Περιφέρειας Αττικής από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, για πρώτη φορά στην ιστορία της αποκτά δικές της διευθύνσεις, τμήματα και υπηρεσίες και έτσι οχυρώνεται θεσμικά για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών των Νησιών.
Στην πολυσήμαντη αυτή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου,  ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης μίλησε για την αναγκαιότητα, τη χρησιμότητα και την κρισιμότητα αυτής της αλλαγής και η εισήγησή του έγινε δεκτή όχι μόνο από την πλειοψηφία, αλλά από συμβούλους πολλών παρατάξεων και έτσι τα νησιά αποκτούν δικές τους υπηρεσίες.
Ο κ. Κατσικάρης, στην παρέμβασή του είπε, μεταξύ άλλων τα εξής:

« Σήμερα είναι μια ξεχωριστή στιγμή, γιατί συζητούμε για τον Οργανισμό, δηλαδή για τη «χάρτα λειτουργίας» της Περιφέρειας, για τη διάρθρωση εκείνη των υπηρεσιών που θα μπορέσει να υπηρετήσει καλύτερα τον πολίτη - γιατί για τους πολίτες της Αττικής πρέπει να γίνονται τα πάντα.
Είναι σαφές ότι η πρώτη αυτή απόπειρα βελτίωσης του Οργανισμού στόχο έχει να αλλάξει προς το καλύτερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες επ’ ωφελεία των εκατομμυρίων συμπολιτών μας, που περιμένουν από εμάς πράξεις, δράσεις και απαντήσεις και όχι κωλυσιεργία, αναμονές και παρατάσεις.
Εμείς είμαστε που πρέπει να δώσουμε ΛΥΣΕΙΣ και όχι άλλοι. Εμείς είμαστε που πρέπει να δράσουμε και να οξυγονώσουμε τα πράγματα και όχι να τα αφήσουμε στην τύχη τους. Πρέπει να πορευτούμε ΚΑΘΑΡΑ και ΞΑΣΤΕΡΑ, και να μην καταφύγουμε στην κλάψα και τη λογική «Όλα είναι χάλια, τι να κάνουμε και εμείς οι κακόμοιροι…».
Η μεγάλη, ρηξικέλευθη θα έλεγα, αλλαγή και ΑΝΑΤΡΟΠΗ που προτείνουμε να ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής -το πρώτο εκλεγμένο- έρχεται να κόψει έναν Γόρδιο Δεσμό και να σπάσει τις αλυσίδες που επί δεκαετίες κρατούν καθηλωμένα τα Νησιά μας.
Προτείνουμε και ζητούμε, ζητώ και προσωπικά από όλους εσάς, να αποφασίσετε τη δημιουργία ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ υπηρεσιών για τα Νησιά, ούτως ώστε να έχουν όλες εκείνες τις δομές, τις δυνατότητες και τις δυνάμεις να ανοίξουν πανιά για ένα νέο δημιουργικό και ελπιδοφόρο μέλλον.
Σέβομαι όλες τις απόψεις. Κατανοώ όλες τις διαφορετικές προσεγγίσεις -ιδιαίτερα των εργαζομένων που νομίζουν ότι μπορεί να θίγονται από μια τέτοια προοπτική και εξέλιξη.
Αλλά, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη όλες τις απόψεις. Και πάνω από όλα τη θέληση των πολιτών, χάριν των οποίων υπάρχουμε εδώ και λειτουργούμε - διαφορετικά δεν θα υπήρχαμε, θα ήμασταν στα σπίτια μας.
Αν έτσι βλέπουμε το διάλογο, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη, αν έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά μας στις φωνές και τα βλέμματα των πολιτών, θα έλεγα ότι η σύγκριση για το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ ξεχωριστών υπηρεσιών στα Νησιά είναι ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ, ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ υπέρ του ΝΑΙ.
Αυτό το…  Και Νήσων, που υπήρχε μέχρι σήμερα, εκτός από κακόηχο, είναι υποκριτικό, ανιστόρητο, ύπουλο, συμπληρωματικό, απόμακρο, όχι υποχρεωτικό αλλά στη διακριτική μας ευχέρεια, καθόλου λειτουργικό και εντέλει, στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες Ασεβές προς τα Νησιά μας και εκείνους που επιμένουν πεισματικά και πατριωτικά να φυλάττουν -κόντρα στο ρεύμα- Θερμοπύλες, τόσο κοντά μερικές φορές στην Ακτή και τόσο μακριά από τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή και το μέλλον τους…
Εγώ και εσείς όλοι, πιστεύω, τιμώντας πάντα τους εργαζόμενους, περισσότερο κοιτάζω το ΟΛΟΝ, τους πολίτες, τους Νησιώτες και στρατεύομαι μαζί τους για ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί δεν θέλω και δεν θέλουμε πια όλοι μας να συνεχίζουμε να διαψεύδουμε τόσο ηχηρά τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους.
Δεν θέλω και δεν θέλουμε να τους βλέπουμε συμπληρωματικά, ως πολίτες Β΄ Κατηγορίας. Αυτό δεν εκπροσωπεί τις αρχές μας, τις αξίες μας, τα πιστεύω μας, ότι τέλος πάντων έχεις μείνει από την ιδεολογία μας και δεν μιλώ τώρα για κομματικές σημαίες ευκαιρίας..
Γι’ αυτό ζητώ αυτή την καθοριστική αλλαγή για τα νησιά. Γι’ αυτό μιλάω καθαρά και όχι υποκριτικά.
Γιατί δεν θέλω να είμαι αρεστός, αλλά χρήσιμος.  Ούτε να λέω μικρά και μεγάλα ψέματα, κοροϊδεύοντας εντέλει τους πολίτες.

Ο Μακρυγιάννης έλεγε:
Η αλήθεια είναι πικρή/ και δεν είναι καιρός να κρύβεται η αλήθεια.
Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή…

Έτσι επιλέγω να πω την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι για να λειτουργήσει σωστά και επ’ ωφελεία των πολιτών η νεοσύστατη Αντιπεριφέρεια Νήσων πρέπει να έχει τις δικές της υπηρεσίες.
Όταν η χώρα βουλιάζει και όλοι μιλάμε για την ανάγκη ανάπτυξης του τουρισμού και τη Νησιωτικότητα, είμαι βέβαιος ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο κατανοώντας την κρισιμότητα των καιρών θα στηρίξει αυτή τη νέα προοπτική των νησιών μας και θα τους δώσει ότι άδικα τους στέρησαν επί δεκαετίες..
Σήμερα με την απόφασή μας, στηρίζοντας αυτή τη μεγάλη θεσμική αλλαγή, με τη δική σας ψήφο και υπογραφή κάνουμε μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ για τα Νησιά μας…
Βλέποντας τη θετική στάση και στήριξή σας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους και τον καθένα χωριστά. Όλο το συμβούλιο, όλες τις παρατάξεις. Κυρίως τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό για την συγκινητική του στήριξη στο έργο μου και την διαρκή ενασχόλησή του με τα παραμελημένα νησιά μας. Επίσης, τους βουλευτές εκείνους του Πειραιά που πρότειναν και στήριξαν τη δημιουργία της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και εκείνους που νομοθέτησαν για να είμαστε σήμερα εμείς εδώ.
Πιστεύω ότι με την απόφασή μας αυτή έχουμε πλέον τα εργαλεία και τις δυνάμεις εκείνες για να υπηρετήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο τους πολίτες των νησιών μας, δικαιώνοντας τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου