Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Αρμαγεδών σε επιδόματα και απολύσεις

 

Στο κρισιμότερο «σταυροδρόμι» βρίσκεται η ελληνική οικονομία και η χώρα γενικότερα, καθώς οι αποφάσεις που πρέπει να οριστικοποιηθούν συνθέτουν εκρηκτικό μίγμα τόσο για το μέλλον και τον προσανατολισμό της Ελλάδας όσο και την τύχη των… Ελλήνων μέσα στο νέο περιβάλλον.Οι αποφάσεις, εν πολλοίς, έχουν πλέον ληφθεί και μένει η ανακοίνωσή τους και η κύρωση των σχετικών και αναγκαίων νομοθετημάτων από την ελληνική Βουλή.

Το νέο οικονομικό τοπίο θα διαμορφωθεί κατά τα 2/3 από περιστολή δαπανών(και μισθολογικών) και κατά το 1/3 από αύξηση των εσόδων με νέο φορολογικό πλέγμα και αποδοτικότερη εφαρμογή των διατάξεων που ήδη υπάρχουν. Παράλληλα, θα πρέπει να «τρέχει» παράλληλα και ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα αφήνει το ελληνικό δημόσιο με ελάχιστη περιουσία «εις χείρας του».

Πώς θα γίνει η περιστολή δαπανών

Το ελληνικό κράτος υποχρεούται και μάλιστα άμεσα να περικόψει κάθε είδους δαπάνη, ακόμη και εάν μέχρι τώρα κρινόταν ως απαραίτητη και ανελαστική.
Το χειρότερο είναι ότι οι περικοπές αυτές θα πρέπει να γίνουν άμεσα και πιθανότατα πριν βγει το καλοκαίρι, προκειμένου να μειωθεί δραστικά το έλλειμμα και να φανούν τα αποτελέσματα των διορθωτικών κινήσεων στον εφετινό προϋπολογισμό που ήδη έχει… εκτροχιαστεί.

Το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:

• Δραστική μείωση του δημόσιο τομέα
• Κλείσιμο ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου
• Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
• Πάγωμα των προσλήψεων για δέκα χρόνια τουλάχιστον
• Περιστολή δαπανών
• Πάγωμα Δημοσίων Έργων
• Ισχνό εξοπλιστικό πρόγραμμα
• Ακόμη πιο μειωμένες Δημόσιες Επενδύσεις

Χαρακτηριστική των όσων πρόκειται να συμβούν στο δημόσιο τομέα είναι η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία ουσιαστικά έρχεται να βάλλει φραγμό σε όσους έσπευσαν να διαψεύσουν το ενδεχόμενο απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων:

«Αυτή η μείωση θα γίνει μέσα από το να μη προσλαμβάνει κανένας παρά ελάχιστο προσωπικό για τις αποχωρήσεις που έχει, θα γίνει μέσα από τη μείωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, θα γίνει μέσα από μια προσπάθεια εθελούσιας αποχώρησης. Όμως, ταυτόχρονα, δεν μπορούμε πια να προχωρήσουμε χωρίς να σκεφτόμαστε και το γεγονός ότι όταν κλείνουν, συρρικνώνονται, συγχωνεύονται Δημόσιοι Οργανισμοί, μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις.

Είναι προφανές ότι δεν είναι αυτός ο στόχος μας αλλά είναι εξίσου προφανές ότι η λογική των αυτομάτων μετατάξεων όταν κλείνει ένας Οργανισμός, ή όταν συρρικνώνεται, ή όταν συγχωνεύεται δεν μπορεί πια να αποδώσει. Θα υπάρξει λοιπόν μια προσπάθεια αξιολόγησης, απορρόφησης του προσωπικού που χρειάζεται αλλά μόνο του προσωπικού το οποίο χρειάζεται. Και ταυτόχρονα με το Νέο Μισθολόγιο, το οποίο ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες, θα πάμε σε ένα πιο ορθολογικό τρόπο αμοιβών στο Δημόσιο τομέα που καταργεί σημερινές ανισότητες, που φέρνει τις αποδοχές πιο κοντά σε αυτές του ιδιωτικού τομέα και ταυτοχρόνως ένα μισθολόγιο το οποίο επιβραβεύει την προσπάθεια και την παραγωγικότητα».

Ωστόσο, το νέο πακέτο δεν στερείται και μέτρων περιορισμού των κοινωνικών παροχών.
Συγκεκριμένα:


1. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα τίθενται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την χορήγηση του ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα σχεδόν 60.000 δικαιούχοι, το 18% των δικαιούχων (360.000 σήμερα) θα αποκλειστούν από το επίδομα Αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Εργασίας θα κάνει "οικονομίες" 140 εκ. ευρω.
2. Θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία η απογραφή των αναπήρων όλης της χώρας (σ.σ. στη Ζάκυνθο μόνο αναφέρονται 1.000 τυφλοί!) στο πρότυπο της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Με αυτόν τον τρόπο και εφόσον θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία (διευθύνσεις, απολαβές, εισοδήματα κ.α.) θα ξεκινήσουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί κατά πόσον, μεταξύ των δικαιούχων, λαμβάνουν επιδόματα και ανάπηροι-"μαϊμού".
3. Οι Προνοιακές παροχές θα περάσουν στο υπουργείο Εργασίας από το υπουργείο Υγείας που είναι σήμερα προκειμένου να συναθροιστούν με τις κοινωνικές παροχές (ανταποδοτικού χαρακτήρα) και έτσι να προκύψει όφελος από τις μεταβιβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού.
4. Θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (στα πρότυπα του ΕΚΑΣ) και για την καταβολή της ισόβιας σύνταξης (τετράτεκνη) και της σύνταξης ανηλίκου στις τρίτεκνες. Σχεδιάζεται να στερούνται (προαιρετική επιλογή) ενός εκ των επιδομάτων όσοι/ες είναι δικαιούχοι δύο παροχών (π.χ. ΕΚΑΣ και ισόβια σύνταξη).
5. Οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ θα χάνουν την οικονομική ενίσχυση του οργανισμού (έως 12 μήνες) εάν εντοπιστούν εργαζόμενοι ("μαύρη"-αδήλωτη εργασία). Εστω και εάν είναι ανταποδοτική αυτή η παροχή, στηρίζεται δηλαδή στις εισφορές που πλήρωσε ως εν ενεργεία-εργαζόμενος.
6. Θα γίνει επανέλεγχος των αναπηρικών συντάξεων μέσω των οποίων εικάζεται ότι θα υπάρξουν οικονομίες 500 εκ. ευρώ.
7. Από την Μάιο θα επεκταθεί σε όλα τα ταμεία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μέσω της μείωσης των τιμών στα φάρμακα υπολογίζονται οικονομίες 1,2 δις ευρώ σε ετήσια βάση.
8. Από τον Σεπτέμβριο θα συνδεθούν ηλεκτρονικά τα ασφαλιστικά ταμεία με το Σώμα Επιθεωρητών (ΣΕΠΕ) και το ΣΔΟΕ προκειμένου να γίνει καλύτερος έλεγχος στην αγορά εργασίας. Η κ.Λούκα Κατσέλη θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειωθεί η ανασφάλιστη εργασία από το 26% σήμερα προς το 6% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
9. Θα συγχωνευτεί η Εργατική Κατοικία με την Εργατική Εστία.
10. Θα κατατεθεί νέο θεσμικό πλαίσο για την αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων (26 δις ευρω) με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 500 εκ. το χρόνο. Σήμερα τα 14 εξ αυτών των χρημάτων είναι τοποθετημένα στην Τράπεζα της Ελλάδος με αρνητικό επιτόκιο (έως 3,5% με πληθωρισμό 4,4%).


Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Τον τόνο για της εξελίξεις του επόμενου διαστήματος, αλλά και το εύρος των επιβαλλομένων ιδιωτικοποιήσεων έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ. Γιούνκερ μιλώντας σε κλειστή «δεξαμενή σκέψης»: «Η Ελλάδα δεν σέβεται απολύτως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της, το οποίο εγκρίναμε πέρυσι με αντάλλαγμα τη χορήγηση βοήθειας ύψους 110 δισ. ευρώ. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόσθετα διορθωτικά μέτρα σχετικά με το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται αντί να μειώνεται». Στη συνέχεια σκλήρυνε ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο της τοποθέτησής του λέγοντας πως η Ελλάδα οφείλει να πάρει «εξαιρετικά μεγάλου εύρους μέτρα» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αδύναμης ανάπτυξής της και να πραγματοποιήσει ιδιωτικοποιήσεις «που ξεπερνούν κάθε φαντασία, ακόμη και την ελληνική φαντασία».
Ουσιαστικά έχει κριθεί και η παραχώρηση των φυσικών πόρων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας σε μεγάλα διεθνή ιδιωτικά συμφέροντα.

Τα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας άρχισαν να αποκαλύπτονται από χθες, όταν έγινε γνωστό για πρώτη φορά ότι στο πρόγραμμα των πρώτων ιδιωτικοποιήσεων περιουσιακών δικαιωμάτων του δημοσίου εντάχθηκε και το κοίτασμα φυσικού αερίου “Νότια Καβάλα”. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε με τη σειρά της, τους συμβούλους για 15 “δράσεις” ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης δημόσιας περιουσίας, βάσει σχετικών αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ).

Αναλυτικά, οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων
(ΔΕΑΑ) για την επιλογή των συμβούλων που θα προωθήσουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας αφορούν στα εξής:

• ΟΠΑΠ: Για την επέκταση της διάρκειας της σύμβασης με το δημόσιο, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΠΑΠ, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Deutsche Bank AG London Branch και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ.

• Κρατικά Λαχεία: Για την εισφορά των δικαιωμάτων του δημοσίου επί των κρατικών λαχείων σε εταιρεία που θα συσταθεί, καθώς και για την αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην εταιρεία, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Credit Suisse και Eurobank EFG Equities.

• Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ): Για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΔΙΕ, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ και Credit Agricole CIB.

• Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ): Για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών του δημοσίου στην ΕΛΒΟ, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Societe Generale - Γενική Finance AE.

• Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι ΑΕ: Για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του δημοσίου στην υπό σύσταση εταιρεία, στην οποία θα μεταβιβαστούν τα δικαιώματά του που απορρέουν από τις συμβάσεις παραχώρησης με τις εταιρείες ΜΩΡΕΑΣ ΑΕ, ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ και ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, καθώς και τυχόν λοιπά δικαιώματα που θα προκύψουν από την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης από το δημόσιο επί λοιπών αυτοκινητοδρόμων και μεταφορικών υποδομών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων επί της Εγνατίας οδού, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Ernst & Young, Rothschild & Sons LTD και Barclays Bank PLC.

• Κοίτασμα Φυσικού Αερίου “Νότια Καβάλα”: Για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών του δημοσίου σε εταιρεία στην οποία θα εισφερθούν τα δικαιώματά του επί του κοιτάσματος φυσικού αερίου “Νότια Καβάλα”, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι HSBC Bank PLC και EFG Eurobank Equities AE.

• Φάσμα Συχνοτήτων: Για την “αξιοποίηση” των δικαιωμάτων του δημοσίου επί του φάσματος συχνοτήτων, επιλέγονται οι τεχνικοί σύμβουλοι Analysys Mason Limited και Aegis Systems LTD.
• Ακίνητα: Για την αξιοποίηση των δικαιωμάτων του δημοσίου σε ακίνητα, αποφασίστηκε να συσταθούν μία ή περισσότερες εταιρείες στις οποίες θα εισφερθούν τα δικαιώματα επί ακινήτων, να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα και εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης τους από τις εταιρείες αυτές, καθώς και από τις υφιστάμενες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων του δημοσίου. Για τον σκοπό αυτό επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, Alpha Bank ΑΕ, Eurobank EFG Equities ΑΕ, Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ΑΤΕ, Τράπεζα Αττικής ΑΕ και Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ. Συντονίστρια του έργου θα είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ.

Η νέα απειλή


Όπως μεταδίδεται από τα διεθνή πρακτορεία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να σταματήσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις σε περίπτωση που γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους. Αν συμβεί αυτό και η ΕΚΤ αποσύρει τους ειδικούς κανόνες που επέτρεπαν στις ελληνικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα θέτοντας ως εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τότε θα οδηγηθεί η οικονομία σε ακραίες καταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2010, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου ορίου πιστοληπτικής διαβάθμισης για τις προϋποθέσεις καταλληλότητας των ασφαλειών σε πράξεις πίστωσης του Ευρωσυστήματος στην περίπτωση των ομολόγων που έχουν εκδοθεί ή εγγυηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Η αναστολή αποφασίστηκε μετά την έγκριση από την ελληνική κυβέρνηση του προγράμμάτος οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στον ελληνικό δημόσιο τομέα και όχι σε περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς και τις βασικές συντάξεις «βλέπει» τη λύση για την ελληνική οικονομία ο απεσταλμένος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν. Εξάλλου ο γερμανός ευρωτραπεζίτης Γιούργκεν Σταρκ, που θεωρείται ο δεύτερος σε επιρροή στην ΕΚΤ μετά από τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε στο περιθώριο του συνεδρίου του περιοδικού Economist που διεξάγεται στην Αθήνα - εκεί έκανε τις δηλώσεις και ο Τόμσεν - ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα δημιουργούσε μια καταστροφή».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε συγκεκριμένα ότι «το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό αυτά που ήταν να πετύχει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να αποδίδει χωρίς τη συνδρομή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Χωρίς αυτές θα χάσει τελείως την ορμή του». Από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Τόμσεν προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί εφέτος κατά μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από το αναμενόμενο και ότι το έλλειμμα θα μειωθεί μόνο με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στο δημόσιο τομέα.

«Χωρίς την επιτάχυνση αυτή το έλλειμμα δεν θα περιοριστεί πολύ χαμηλότερα από το 10% το 2011. Δεν υπάρχουν πλέον φρούτα στα χαμηλά κλαδιά για την ελληνική κυβέρνηση. Αυτά τα έκοψε. Τώρα έχει μπροστά της δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές», είπε χαρακτηριστικά ο δανός αξιωματούχος για να καταλήξει: «Οι ιδιωτικοποιήσεις θα κάνουν τη διαφορά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ιταλός ευρωτραπεζίτης Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, που επίσης συμμετέχει στο συνέδριο του Economist, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα έχασε πολύτιμους μήνες».

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Γιούργκεν Σταρκ, γνωστού «γερακιού» των τραπεζικών κύκλων για την προσήλωσή του στις πολιτικές της δημοσιονομικής σταθερότητας από την εποχή της θητείας του στην Bundesbank. Ο γερμανός ευρωτραπεζίτης είπε ότι η αναδιάρθρωση δεν συνιστά την προσήκουσα λύση στα προβλήματα της Ελλάδας.

«Πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή το "κούρεμα" θα λύσει τα προβλήματα της χώρας», είπε ο Σταρκ. Και εξήγησε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία «θα στέγνωνε τελείως την Ελλάδα από κεφάλαια», καθώς «θα υπονόμευε τη δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων να δίνονται ως εγγύηση στην ΕΚΤ για τη χορήγηση ρευστότητας».
Μιχάλης Παπανίδης
Zougla online.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.......................

Ανώνυμος είπε...

sostoooooooooos

Αρχειοθήκη ιστολογίου