Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Ενα σχέδιο με πολλά θύματα

Θέσεις πλήρους απασχόλησης στο Δημόσιο θα αντικατασταθούν με αντίστοιχες που θα αμείβονται με 600-700 ευρώ μηνιαίως. Περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου θα βρεθούν εκτός Δημοσίου. Νέες αυξήσεις φόρων έρχονται με τα εκκαθαριστικά των μεσαίων και των υψηλών εισοδημάτων, ενώ μειώνεται δραματικά ο αριθμός όσων θα δικαιούνται παροχές και επιδόματα.
Η πλήρης καταγραφή των ρυθμίσεων αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα θα αποκαλύψει νέα βάρη, καθώς, από το έκτασης 62 σελίδων περίγραμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση, απουσιάζουν αναφορές σε συγκεκριμένα μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στο μνημόνιο και δρομολογούνται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, η επιβολή ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αλλά και η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, μέτρο που έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2011, αλλά, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, επανεξετάζεται.
Οι φορολογούμενοι θα περιμένουν να πληροφορηθούν μετά το Πάσχα τη λίστα με τις απαλλαγές που θα καταργηθούν ή που θα συνδεθούν με εισοδηματικά κριτήρια. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά. Επίσης, με το συνολικό εισόδημα αναμένεται να συνδεθούν φορολογικές εκπτώσεις όπως αυτή των ενοικίων, των διδάκτρων και των τόκων για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Επενεξετάζεται και το αφορολόγητο για αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς μελετάται η σύνδεσή του με το συνολικό εισόδημα του υποψήφιου αγοραστή.
Στα κοινωνικά επιδόματα, θα μπουν τελικώς εισοδηματικά κριτήρια. Δεν θα περιλαμβάνεται στη λίστα το επίδομα ανεργίας, κάτι που διευκρινίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής. Για το επίδομα ανεργίας προγραμματίζονται εκτεταμένοι έλεγχοι ώστε να συλληφθούν περιπτώσεις ανθρώπων που απολύονται εικονικά για να εισπράττουν και το επίδομα αλλά και το μισθό με «μαύρα». Επίσης θα χάνουν το επίδομα όσοι θα απορρίπτουν πρόταση του ΟΑΕΔ να αποδεχτούν μια θέση εργασίας.
Στο στόχαστρο μπαίνουν και όλες οι παροχές στα άτομα με αναπηρία. Πλέον θα καταβάλλονται από έναν φορέα καθώς σήμερα είναι διάσπαρτα: άλλα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα οι νομαρχίες. Γενναίο ψαλίδι θα πέσει στις παροχές του ΟΕΚ, ενώ το ακριβές ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων που θα μπουν σε άλλες παροχές (π.χ. οικογενειακά επιδόματα, φοιτητικό, πολυτεκνικά, παροχή μητρότητας κ.λπ.) θα οριστικοποιηθούν μετά το Πάσχα.
Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχει συμπεριληφθεί και η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων. Από αυτούς «ζουν» δεκάδες φορείς μεταξύ των οποίων και ασφαλιστικά ταμεία. Η περικοπή θα γίνει σε δόσεις, ενώ αρχικά δεν θα πειραχτούν τα έσοδα φορέων που δεν μπορούν να βρουν άλλη πηγή αναπλήρωσης.

Του Θ. ΤΣΙΡΟΥ .Απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου