Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικoύ Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΕ)



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                   Πειραιάς 10 - 03 - 2011
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΠραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 10 Μαρτίου, η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικoύ Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΕ) της Αντιπεριφέρειας Νήσων, με θέμα τον συντονισμό μέτρων για την προετοιμασία και αντιμετώπιση θεμάτων της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Στη συνεδρίαση, μετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Καρύδης και Παναγιώτης Μελάς, Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, εκπρόσωποι δήμων, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, καθώς και εθελοντικές ομάδες δράσης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, να προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις και κινήσεις και να συζητήσουν με τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων τα καίρια προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν καθώς και τον συντονισμό των ενδεικνυόμενων μέτρων, για την άμεση αντιμετώπιση θεμάτων Πολιτικής Προστασίας στη περιοχή της αρμοδιότητάς τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης στην εισήγησή του, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το ζήτημα της πολιτικής προστασίας είναι πολυσήμαντο, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για νησιά υψηλού κάλλους όπως είναι τα νησιά της Περιφερειακής μας Ενότητας. Έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών των νησιών και στις απαιτήσεις των καιρών με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη εποχή, που διέρχεται η πατρίδα μας.
Τα νησιά μας που είναι το μοναδικό μπαλκόνι της Αττικής, εκτείνονται από τη γειτονιά του Πειραιά, την ιστορική Σαλαμίνα, έως τα μακρινά και πανέμορφα Αντικύθηρα που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτό από μόνο του σημαίνει ότι η άσκηση των αρμοδιοτήτων και η επιτυχής έκβαση κάθε εγχειρήματος ενέχει πραγματικές δυσκολίες λόγω προσβασιμότητας.
O Tομέας της Πολιτικής Προστασίας, που καλούμαστε να διαχειριστούμε υπεύθυνα έχει τον καθαρά επιχειρησιακό του ρόλο, δηλαδή την συνεχή ετοιμότητα καθ’ όλο το έτος, την συντονισμένη προσπάθεια και την άμεση επέμβαση, για την αντιμετώπιση εκτάκτων φυσικών φαινομένων για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Πολιτική προστασία όμως, με την ευρύτερη έννοια του όρου, είναι και όλες εκείνες οι διαδικασίες, που αφορούν την εφαρμογή των αναγκαίων προληπτικών μέτρων, δηλαδή ο σχεδιασμός για την επιτυχή επέμβαση και αντιμετώπιση, επιπλέον δε και οι διαδικασίες αποκατάστασης των εκάστοτε πληττομένων.
Σχεδιασμός, αντιμετώπιση, αποκατάσταση είναι το περίγραμμα των καθηκόντων μας στον κατεξοχήν ανθρωποκεντρικό αυτό τομέα στα νησιά μας και εδώ έχουμε να κάνουμε με ιδιαιτερότητες και προβλήματα, απαιτείται επομένως αυξημένη ετοιμότητα και προσπάθειες για την επιτυχία του σκοπού μας, την καλύτερη δηλαδή αρμονία και ισορροπία, στο τρίπτυχο: περιβάλλον – ανθρώπινο κεφάλαιο – ποιότητα ζωής.
Εδώ υπεισέρχεται η λέξη Πίστη. Πρέπει να έχουμε πίστη ότι η ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων και η συνεργασία μας θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα επ’ ωφελεία των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε από τις αρχές του έτους στην επικαιροποίηση του Μητρώου Πολιτικής Προστασίας, καθώς επίσης και στη διαδικασία εκπόνησης των νέων Περιφερειακών Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας (στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ») για τα νησιά μας.
Συνεργαζόμαστε ήδη και έχουμε αναπτύξει αμοιβαία εμπιστοσύνη με τις υπάρχουσες Εθελοντικές Ομάδες περιοχής μας και σε συνεργασία με όλους τους δήμους προχωράμε στη συγκρότηση νέων ομάδων εθελοντών, τη λειτουργία των οποίων θα στηρίξουμε όσο μπορούμε, κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και συντονισμού.
Ζητήσαμε ήδη από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά πυροσβεστικών δυνάμεων πέραν των κανονικών δρομολογίων σε όλα τα νησιά μας, σημαντικό προληπτικό μέτρο για την άμεση αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κυρίως το καλοκαίρι.
Προχωράμε επίσης σε συνεργασία με του δήμους σε διευρυμένες συσκέψεις σε κάθε νησί με τη συμμετοχή όλων των φορέων, για την διεξοδική εξέταση και εφαρμογή των αναγκαίων προληπτικών μέτρων, για να πετύχουμε τον καλύτερο συντονισμό και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών.
Θέλω εδώ να κρούσω τον κώδωνα όσον αφορά στην προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η πολιτεία οφείλει άμεσα να στηρίξει σοβαρές λειτουργίες όπως ο καθαρισμός με ουσιαστικά κονδύλια και όχι στα χαρτιά, προσχηματικά.
Εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μια τέτοια δράση και στη διαδικασία της ενημέρωσης δεν θα μείνουμε μόνο στα γνωστά και τετριμμένα, αλλά θα συνεργαστούμε με την εκπαιδευτική κοινότητα για να ενισχύσουμε τώρα, στα σχολεία, την περιβαλλοντική συνείδηση των αυριανών πολιτών.
Η διαδικασία αυτή και η ευθύνη για την πολιτική προστασία, οφείλει να επεκταθεί και σε άλλα πεδία και να ξεφύγει από τα αυτονόητα και τα γνωστά. Χρειάζεται ένα νέο πνεύμα, συνεργασίες και συνέργειες πέρα από ηγεμονισμούς, και μια νέα συλλογικότητα για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τους πολίτες.
Πρέπει να σκεφτούμε το απρόβλεπτο, το θεωρούμενο αναπάντεχο, τη νέα πραγματικότητα και τις συνθήκες που τη διαμορφώνουν, όπως, για παράδειγμα, τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε σε μια ενδεχόμενη είσοδο παράνομων μεταναστών στα νησιά μας, που στη σημερινή συγκυρία δεν είναι καθόλου απίθανη.
Η νεοσύστατη περιφερειακή ενότητα νήσων της οποίας προΐσταμαι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο χρέος της και να δώσει τις καλύτερες δυνάμεις της στον ευαίσθητο τομέα της πολιτικής προστασίας και η πολιτική βούληση του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού και η δική μου είναι ξεκάθαρη επ’ αυτού.
Με τη συνεργασία όλων των φορέων και ιδιαίτερα των πυροσβεστών που ρισκάρουν και τη ζωή τους για τους συμπολίτες τους, πιστεύω ότι ανά πάσα στιγμή θα είμαστε έτοιμοι».


Θα ήθελα τέλος να σημειώσω, ότι οι παρεμβάσεις μας ως διευρυμένη «συμπολιτεία» θα ασκούνται με γνώμονα το κοινό συμφέρον, την εξουδετέρωση του πνεύματος ηγεμονισμού και την ενθάρρυνση των μορφών συλλογικότητας, προς επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Αφουγκραζόμενοι τις προσδοκίες του ντόπιου πληθυσμού, θα περιορίσουμε φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός και θα συμβάλουμε στην ανάπτυξη ποιότητας ζωής με σεβασμό στην τοπική παράδοση.

Το πρωταρχικό είναι η συμμετοχή των πολιτών γιατί το μείζον αυτό θέμα αφορά το ίδιο το σπίτι του καθενός από εμάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου