Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Ημερίδα για την Βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη – η περίπτωση του Πειραιά και των νησιών»

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη – η περίπτωση του Πειραιά και των νησιών», συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη 24 Μαρτίου στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου Πειραιά οι Περιφερειακές Ενότητες Πειραιά και Νήσων.
Στην Ημερίδα μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στ. Χρήστου και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δ. Κατσικάρη, ενώ επιστημονικές εισηγήσεις έκαναν ο κ. Θ. Βλαστός (Καθηγητής ΕΜΠ, Συγκοινωνιολόγος, Επιστ. υπεύθυνος Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας) και η κα. Μαρία Μποϊλέ (Διευθύντρια Ερευνών του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών (Rutgers, The State University of New Jersey)).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στ. Χρήστου μεταξύ άλλων, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο master plan για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, υπογραμμίζοντας τον κεντρικό ρόλο που θα έχουν οι μορφές βιώσιμης μετακίνησης στην πόλη. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην σημασία που έχει ο σχεδιασμός ένός σύγχρονου δικτύου Ποδηλατοδρόμων – Πεζοδρόμων, αλλά και στην αναγκαιότητα να επεκταθούν τα Μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό και Τραμ στην Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, κ. Δ. Κατσικάρης, υπογράμμισε τη σημασία της διασύνδεσης ενός σύγχρονου δικτύου μετακίνησης στην πόλη, με ένα ακτοπλοϊκό δίκτυο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των νησιωτών, αλλά και γενικότερα των εκατομμυρίων επιβατών που κινούνται από το λιμάνι του Πειραιά προς τα νησιά και αντίστροφα.

Στην εισήγησή του ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θ. Βλαστός, ανέπτυξε με επιστημονικά παραδείγματα, την αναγκαιότητα να «αφαιρεθεί χώρος» από το Ι.Χ. στην πόλη, προς όφελος των Ποδηλατοδρόμων, των Πεζοδρόμων αλλά και του Τραμ. «Διεκδικήστε Τραμ, διεκδικήστε Ποδηλατόδρομους, διεκδικήστε Πεζόδρομους για μια πόλη με χαμόγελο. Μια πόλη τις μετακινήσεις στην οποία τις απολαμβάνουν οι πολίτες της, για μια πόλη με κέφι», είναι η φράση που θα μπορούσε να συμπυκνώσει την εισήγηση του κ. Βλαστού.

Η κα. Μαρία Μποϊλέ, παρουσίασε πιο συγκεκριμένα, την ειδική περίπτωση της πόλης Hoboken στο Νιου Τζέρσεϋ, δίπλα στη Νέα Υόρκη. Μια πόλη που έχει σοβαρές ομοιότητες με τον Πειραιά, όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που πηγαίνουν και έρχονται στην Νέα Υόρκη για εργασία ή και για αναψυχή, και όπου η ανάπτυξη ενός τοπικού δικτύου Τραμ, όχι μόνο την ανέδειξε ως προνομιακό χώρο κατοικίας (δίπλα στην πανάκριβη Νέα Υόρκη), αλλά βοήθησε και στην ίδια την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Στην συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισε ο δημοσιογράφος Νότης Ανανιάδης συμφωνήθηκε να αξιοποιηθεί άμεσα η επιστημονική εμπειρία των εισηγητών και να οργανωθεί τις επόμενες βδομάδες ειδικότερη επιστημονική Ημερίδα, που να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για το θέμα. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι στην συζήτηση παρενέβησαν ο Αντιδήμαρχος του δήμου Πειραιά κ. Πουλικαράκος, ο Αντιδήμαρχος του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Κουλούρης, ο εκπρόσωπος του ΕΒΕΠ κ. Μαλισιώτης, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Πολιτάκης, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Πειραιά κ. Συμεωνίδης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία στον Πειραιά» κ. Καρδαράς, ο τεχνικός σύμβουλος του δήμου Πειραιά κ. Δ. Κυριακάκος, μηχανικοί και αρχιτέκτονες κ.α. . Επίσης, μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Τσιτούρας, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου Σχιστού κ. Πολυχρονόπουλος, εκπρόσωποι βουλευτών του Πειραιά, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ.α.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου