Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Καμία εκστρατεία για το θέμα της απογραφής

Ακόμη ένα δημοτικό συμβούλιο, αυτό της 25. Φεβρουαρίου πέρασε χωρίς κανείς, ούτε η δημοτική αρχή ούτε η μειοψηφία να θέσει το μεγάλο θέμα της απογραφής, που ξεκινά τέλος Μαρτίου και που για το  νησί μας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς από τον αριθμό των απογεγραμμένων κατοίκων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς μέρος της ανάπτυξής του τα επόμενα χρόνια.
Η απογραφή πληθυσμού πραγματοποιείται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κάθε 10 χρόνια. Η τελευταία δηλαδή απογραφή έγινε το 2001. Η φετινή διαδικασία απογραφής θα ξεκινήσει 30 Μαρτίου και θα τελειώσει 13 Απριλίου. Θα γίνει καταγραφή του μόνιμου πληθυσμού στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, δηλ. στον τόπο της συνήθους διαμονής του 
Θα καταγραφούν τα νοικοκυριά, τα μέλη που τα αποτελούν και τα κοινωνικά, εκπαιδευτικά, δημογραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά τους  - θα καταγραφούν ακόμη και οι ανέσεις που διαθέτει κάθε κατοικία. Όπως κάθε φορά, το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων που οι κάτοικοι σε συνεργασία με τον απογραφέα που τους επισκέπτεται, συμπληρώνουν, θα είναι απολύτως εμπιστευτικό και θα χρησιμοποιηθεί μόνο για στατιστικούς σκοπούς.

Τι όμως σημαίνει αυτό ; Γιατί στη Σαλαμίνα ειδικότερα μας ενδιαφέρει – ή θα πρέπει να μας ενδιαφέρει (όλους) – να απογραφούν το δυνατό περισσότεροι κάτοικοι;  Στη Σαλαμίνα λοιπόν, όπου το 2001 καταγράφηκε συνολικός πληθυσμός 37.091 κάτοικοι, όλοι γνωρίζουμε ότι ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού έχει αυτή τη στιγμή αγγίξει τους 60.000, χωρίς να υπολογίσουμε όλους εκείνους που διατηρούν σπίτι ή εξοχική κατοικία στο νησί, όπου μεταβαίνουν τα Σαββατοκύριακα ή όπου ζουν όλο το καλοκαίρι. Όλοι ξέρουμε πως το καλοκαίρι στο νησί μένουν μέχρι και 350.000 – 400.000 κόσμος. Αυτός ο κόσμος θα εξυπηρετηθεί από το ΙΚΑ και το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, θα ζητήσει από το Δήμο να του παρέχει διάφορες υπηρεσίες (καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, οδοποιίας στις δύσβατες περιοχές, κ.ά.). Θα τα ζητήσει αλλά δεν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί. Διότι όταν ο επίσημος πληθυσμός που καταγράφεται είναι 37.000, κατά την κατανομή των κρατικών επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ  (ΣΑΤΑ, κλπ), η Σαλαμίνα θα πάρει όσα αναλογούν σε ένα δήμο με αυτόν τον πληθυσμό. Κι ας πρέπει το καλοκαίρι να εξυπηρετηθούν δεκαπλάσιοι άνθρωποι. Τα επίσημα στοιχεία, δηλ. αυτά της απογραφής, μέχρι σήμερα λένε άλλα. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Έλλειψη γιατρών στο ΙΚΑ, μεταφορά της εφορίας στον Πειραιά, μη ίδρυση ΟΑΕΔ  και άλλων απαραίτητων υπηρεσιών στη Σαλαμίνα και άλλα πολλά. Ο πληθυσμός που φαίνεται απογεγραμμένος σ΄ έναν τόπο, αποτελεί και το κριτήριο αξιολόγησης για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων ή κατά την υποβολή προτάσεων για έργα από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Είναι πραγματικά κρίμα να μην μπορούμε να πάρουμε αυτό που αξίζουμε, επειδή εμφανίζουμε πλασματικούς πληθυσμιακούς δείκτες.
Γι΄ αυτό έπρεπε το θέμα να είχε ανεβεί. Εκτός από την ΟΕΕΣΣ που, προς τιμήν της, έθιξε το ζήτημα στην τελευταία της Γενική Συνέλευση, κατά τα άλλα καμία εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου δεν γίνεται. Ενώ έπρεπε ήδη με πρωτοβουλία του δήμου να υπάρξει σχετική ενημέρωση μέσα από τον τοπικό Τύπο και την τηλεόραση, να έχουν εκτυπωθεί αφίσες και φυλλάδια και να μοιράζονται αυτές τις μέρες σ΄ όλα τα σπίτια, όπου να εξηγείται στον πληθυσμό γιατί πρέπει να απογραφεί στη Σαλαμίνα, ακόμη κι αν η μόνιμη κατοικία του βρίσκεται αλλού. Και βέβαια να μάθουμε ποιες ακριβώς ημέρες θα γίνει απογραφή στο νησί, για να ενημερωθεί στη συνέχεια και ο οικιστής να βρίσκεται στο σπίτι του.
Την επόμενη Τετάρτη 18 Μαρτίου ο δήμαρχος Σαλαμίνας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου. Τον καλούμε να συμπεριλάβει στην ατζέντα του το θέμα. Από την απογραφή αυτή θα εξαρτηθούν πολλά τα επόμενα χρόνια για τη Σαλαμίνα. Έστω και τώρα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία. Μας αφορά όλους. Αφορά τον τόπο που αποφασίσαμε να ζήσουμε ή να επενδύσουμε τις οικονομίες μας. Είναι η ευκαιρία  μας. Ας μην τη χάσουμε! 
* Ενώ γράφονταν αυτές οι γραμμές, ενημερωθήκαμε ότι η απογραφή πιθανόν τελικά να πραγματοποιηθεί το Μάιο, λόγω ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού. Ποιος, αλήθεια, θα μας ενημερώσει υπεύθυνα;  

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι υπάρχει αντιπολίτευση; Ο Τσαβαρής όλοι θυμόμαστε τι έλεγε στην αντιπολίτευση και τι κάνει τώρα ως δήμαρχος. Τα ίδια και η αντιπολίτευση, περιμένει να έρθουν οι εκλογές για να μετρήσει τις δυνάμεις και αναλόγως τα θέματα να σηκώσει λίγο σκόνη.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
Όλοι οι κάτοικοι της Σαλαμίνος, έχουν μεγάλο πρόβλημα να κυκλοφορούν με ποδήλατα και μηχανάκια. Οι κάτοικοι, όταν περπατάνε, κρατάνε ένα ξύλο στο χέρι. Και όλα αυτά, χάρη ορισμένων ζωόφιλων ανθρώπων που δήθεν προστατεύουν τα ζώα, προτιμούν να βλέπουν τα αδέσποτα σκυλιά πεινασμένα και άρρωστα στους δρόμους, που όταν ενώνονται όλα μαζί δημιουργούν αγέλες, και έτσι γίνονται πολύ επικίνδυνα. Πολύς κόσμος έφτασε στο σημείο να αναρωτιέται ότι αν δεν λυθούν άμεσα μέτρα, θα φτάσουμε στο σημείο, να φύγουμε εμείς από το νησί και να παραμείνουν τα σκυλιά. Η περιφέρεια της Σαλαμίνας υποφέρει πραγματικά και αν κάποιος κάνει περιπολία στις περιοχές, θα δει τα βράδια, παράξενα αυτοκίνητα "ΒΑΝ" τα οποία μεταφέρουν από άλλους δήμους στη Σαλαμίνα σκυλιά τεράστια και επικίνδυνα όπως Ντόμπερμαν, Ροτ Βάιλερ κ.λ.π. Η μεταφορά τους γίνεται συνήθως τα ξημερώματα ή τις βραδινές ώρες. Δηλαδή, έχουμε καταντήσει σαν νησί να είμαστε αυτοί οι οποίοι δεχόμαστε ότι στους άλλους δήμους είναι ανεπιθύμητο. Τώρα, τι έχει περισσότερη αξία...? Οι ζωές μας, οι ζωές των παιδιών μας που δεν μπορείς να τα αφήσεις να πάνε στην παιδική χαρά ή να περπατήσουν στους δρόμους, ή τα αδέσποτα? Γιατί πραγματικά τα λυπάμαι... Και εμείς είμαστε η κοινωνία που τα δημιούργησε... Αλλά, πρέπει να σκεφτούμε και την προσωπική μας ακεραιότητα. Η πολιτεία, έχει την υποχρέωση βάση του συντάγματος, να προστατεύει τους πολίτες. Αλλά βλέπω ότι δεν ενδιαφέρονται καθόλου.
Ευχαριστώ πολύ.
Όχι ένας δήθεν φιλόζωος, αλλά ένας πραγματικά φιλόζωος!
( Σας παρακαλώ πολύ να δημοσιευτεί)

ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΣ είπε...

Συγχαριτήρια για την επισήμανση.
Αλήθεια,κανένας δεν το σκέφθηκε;
Ούτε από την πλειοψηφία,ούτε από τη
μειοψηφία;
Ελπίζω ότι,έστω και καθυστερημένα, να
τρέξουν λίγο γρήγορα.
Τι να πούμε;Μετά θα λένε ότι δεν
έχουν χρήματα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου