Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Συνέντευξη με τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη


Απαιτούμε, δεν επαιτούμε!

Το Δημήτρη Κατσικάρη οι δημοσιογράφοι τον γνωρίζουμε βέβαια πρώτα σα συνάδελφο επί πολλά χρόνια στην καθημερινή έντυπη ειδησεογραφία του μεγάλου λιμανιού. Η εκλογή του σήμερα ως αντιπεριφερειάρχης στη νέα αντιπεριφέρεια Νήσων, με το δεδομένο ότι είναι ένας άνθρωπος που και γνωρίζει και έχει – λόγω επαγγελματικής διαστροφής – αυξημένη την αντιληπτική ικανότητα καθώς και την ικανότητα να ιεραρχεί τα προβλήματα, αποτελεί οπωσδήποτε μια κάποια εγγύηση, αν όχι για την επίλυση αυτών των προβλημάτων σίγουρα πάντως για μια πιο ουσιαστική ματιά σ΄ αυτά.


• Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται κοντά στη μητρόπολη, αντιμετωπίζουν πολλά και ουσιαστικά προβλήματα. Πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα αυτά ο Καλλικράτης ενόψει του γεγονότος ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της οικονομικής κρίσης και υπό το βάρος του μνημονίου; Με λίγα λόγια, εξαγγελίες μπορεί να έγιναν, χρήματα θα δοθούν;
- Μιλάτε ουσιαστικά για τη σχέση εξαγγελίας - πράξης, για την αξιοπιστία και για την ουσία που επί πολλά έτη κακοποιείται. Καταρχήν, εμείς στις εκλογές που έγιναν δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη, δεν τάξαμε. Τόσο ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και εγώ, κοιτάξαμε στα μάτια τους πολίτες των νησιών και της Σαλαμίνας και αποφύγαμε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Ήμασταν ειλικρινείς και αληθινοί. Καταθέσαμε τις προτεραιότητες που θέλουμε να υπηρετήσουμε και αυτό θα κάνουμε. Μιλήσαμε για τους μεγάλους άξονες των προβλημάτων που χρονίζουν, όπως βιολογικοί καθαρισμοί, διαχείριση απορριμμάτων, επάρκεια νερού και ειδικά για τη Σαλαμίνα μιλήσαμε για τους οδικούς άξονες και την ανάδειξη της ιστορίας του νησιού σε συσχέτιση με την τουριστική αξιοποίηση που σήμερα είναι ανύπαρκτη, αρκεί μόνο να αναφέρω ότι τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων ο επισκέπτης θέλει χάρτη για να τον επισκεφθεί.
Άρα σας λέω ευθέως ότι εμείς θα λύσουμε πραγματικά προβλήματα, δεν θα κινηθούμε σε επίπεδο εμβαλωματικών λύσεων και θα στηρίξουμε τις υποδομές του νησιού, με ανοιχτές συνεργασίες με όλους τους φορείς και τους ενεργούς πολίτες.

• Η Σαλαμίνα κ. Κατσικάρη είναι το νησί που βρίσκεται στην κυριολεξία ένα βήμα από τον Πειραιά και ένα από τα ιστορικότερα νησιά της Ελλάδας. Ωστόσο ουδέποτε η κεντρική εξουσία αλλά και ο μέχρι τώρα β΄ βαθμός Τ.Α. προώθησαν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων. Τι προτίθεστε εσείς να κάνετε σαν αντιπεριφέρεια προκειμένου να επιλυθούν καίρια προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο; Σας αναφέρω επιγραμματικά: αποχέτευση, δίκτυο ομβρίων υδάτων -που ξεκίνησε από τη Νομαρχία και έχει σταματήσει- αξιοποίηση Τύμβου Σαλαμινομάχων και υπολοίπων μνημείων, τουριστική ανάδειξη, περιβαλλοντική υποβάθμιση, ηλεκτροφωτισμός κ.ά.
- Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, το… «ουδέποτε» που λέτε για τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και το σχέδιο, αφορά και τις δημοτικές αρχές του νησιού. Δηλαδή, δεν είναι μόνο ο δεύτερος βαθμός ή το κεντρικό κράτος, είναι ολόκληρο το αυτοδιοικητικό και πολιτικό προσωπικό που κινήθηκε κατά περίπτωση και περίσταση, και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει. Εδώ, φυσικά, απαιτείται και η συμμετοχή των πολιτών που πρέπει να δουν το «όλον» και όχι το μέρος, όχι μόνο ότι τους αφορά κατά περίπτωση, προσωπικά. Να ξεπεράσουμε δηλαδή την νοοτροπία «τα καλά και συμφέροντα», το Εγώ και να πάμε στο Εμείς.
Στο προκείμενο τώρα: Το πρώτο έργο των Ομβρίων δεν έχει σταματήσει, συνεχίζεται μετ’ εμποδίων. Και το εμπόδιο ακούει στο όνομα Αποχέτευση και έχει τεθεί από το υπάρχον έργο του Δήμου. Σύντομα ελπίζουμε να ξεμπλοκάρει, και γι’ αυτό πρόσφατα συγκάλεσα σύσκεψη στο Δήμο Σαλαμίνας για να βοηθήσουν όλοι και να μη γίνονται μετατοπίσεις ευθυνών.
Για πρώτη φορά μπορώ να πω ότι το μεγάλο έργο των Ομβρίων θα συνεχιστεί σε όλες τις φάσεις με την ένταξη σε χρηματοδότηση του συνόλου κι έτσι, ύστερα από πολλές δεκαετίες, η Σαλαμίνα θα σταματήσει να πνίγεται μετά από νεροποντές.
Μαζί με την οδοποιία θα αντιμετωπιστούν και ζητήματα ηλεκτροφωτισμού με άμεση προτεραιότητα τηΛεωφόρο Φανερωμένης. Για τον Τύμβο και συνολικά την Κυνόσουρα, έχω συζητήσει με τον δήμαρχο κ. Τσαβαρή -με τον οποίο έχουμε αναπτύξει ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία- και με τον πρόεδρο του ΟΛΠ κ. Ανωμερίτη, ο οποίος σκέπτεται ακόμη και τη συνολική παράδοση του χώρου και την χρηματοδότηση της ανάδειξής του σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά όλα αυτά απαιτούν δυναμικές συνέργειες και όχι ασκήσεις επί χάρτου, τις οποίες εγώ ούτως ή άλλως απεχθάνομαι. Υπάρχει όμως φως στο τούνελ για πρώτη φορά…

• Ταχθήκατε πρόσφατα υπέρ της δημιουργίας πολιτιστικής ακτογραμμής στα νησιά, σε συνέχεια της πολιτιστικής ακτής που ανακοινώθηκε για τον Πειραιά. Γνωρίζετε τις περσινές κινητοποιήσεις στη Σαλαμίνα ενόψει των διαφαινόμενων προθέσεων της ΟΛΠ Α.Ε. να επεκτείνει τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στην Κυνοσούρα. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε στο κομμάτι αυτό;
- Ενώπιον του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πάγκαλου απαίτησα τα έργα πολιτισμού και αναψυχής να μην μείνουν μόνο στον Πειραιά, αλλά να επεκταθούν και στα νησιά, ειδικά στη Σαλαμίνα που είναι η φυσική, αν θέλετε, θαλάσσια συνέχεια του Πειραιά, μια συνέχεια που τόσα χρόνια βλέπουμε μόνο με αρνητικό πρόσημο. Τώρα ζητάμε τα θετικά και τα απαιτούμε, δεν επαιτούμε.
Ως προς την Κυνόσουρα και την Ναυπηγοεπισκευή υπάρχει μια νέα συζήτηση, οφείλω να πω θετική επί της αρχής από τη πλευρά του ΟΛΠ. Για επέκταση δεν συζητάμε, αλλά για το αντίθετο.
Πάντως η γενικότερη θέση και φιλοσοφία μου είναι υπέρ της παράλληλης ανάπτυξης έργων υποδομών και πολιτισμού. Γιατί σκέτη ανάπτυξη υποδομών χωρίς πολιτισμό είναι Ακέφαλο Σώμα και πολιτισμός χωρίς υποδομές είναι Ασώματος κεφαλή…

• Ποια είναι η δική σας θέση για τη ζεύξη Σαλαμίνας - Περάματος που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση μέσα στα επόμενα μεγάλα έργα; Πώς θα διασφαλιστεί αφενός ο νησιωτικός χαρακτήρας της Σαλαμίνας και αφετέρου η μη περαιτέρω υποβάθμισή της, ιδιαίτερα αν κάτι τέτοιο δεν προϋποθέτει το απαραίτητο δίκτυο υποδομών; Δεν θα έπρεπε να ερωτηθεί ο πληθυσμός του νησιού για μια τέτοιων διαστάσεων παρέμβαση;
- Γνωρίζω και εγώ αυτή την πρόθεση, αλλά ακόμα δεν έχουν κατατεθεί λεπτομέρειες. Πιστεύω ότι ακόμα και αν υπήρχε αυτή η εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα άρδην, θα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα δεσμευτικό πρόγραμμα μεγάλων λυτρωτικών παρεμβάσεων που θα αλλάξουν την όψη της Σαλαμίνας και, σε κάθε περίπτωση, αυτό το σχέδιο παρεμβάσεων και δράσεων να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης αυτής, να μην επαφίεται δηλαδή στον… πατριωτισμό αυτών που θέλουν να βλέπουν μόνον τους αριθμούς, αγνοώντας τους ανθρώπους. Σίγουρα, μαζί με το δήμο και τους δημότες, η Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης, η Περιφερειακή ενότητα Νήσων και ο Αντιπεριφερειάρχης θα είναι στην πρώτη γραμμή οποιασδήποτε συζήτησης για τα μελλούμενα, ώστε να διασφαλιστούν οι πολίτες και να έχουν καλύτερο αύριο οι γενιές που έρχονται.

• Στις εκλογές του Νοεμβρίου στηριχθήκατε από το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο έχετε ενταχθεί εδώ και πολλά χρόνια, μάλιστα ήσασταν και υποψήφιος βουλευτής. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ, κ. Κατσικάρη, σε τι διαφέρει από το ΠΑΣΟΚ του 1980; Πώς προσδιορίζεται ο χαρακτήρας ενός λαϊκού κόμματος;
- Βρίσκομαι στον πολιτικό μου χώρο, έχοντας συγκεκριμένη ταυτότητα και δεν κρατάω ποτέ σημαίες ευκαιρίας. Το ΠΑΣΟΚ του ’80 και του ’81, δεν έχει σχέση με το σημερινό, όπως δεν έχουν καμιά σχέση και οι συνθήκες τότε και τώρα, αυτή είναι η αλήθεια.
Λαϊκό κόμμα είναι αυτό που υπηρετεί το λαό και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πάντα μεγάλες και ισχυρές δυνάμεις που μόνο αυτό θέλουν να υπηρετούν. Παραμένω πάντα πιστός στις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες μου και στηρίζω τις κινήσεις και τις πολιτικές εκείνες που ενισχύουν την προσπάθεια να χτυπάει Αριστερά η καρδιά του ΠΑΣΟΚ..

• Στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στη Σαλαμίνα αναλάβατε, με πολύ επιτυχία τολμώ να πω, το ρόλο του «ενωτικού», δεδομένου ότι και οι δύο υποψήφιοι που βρέθηκαν απέναντι τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών στο νησί, προέρχονταν από το χώρο σας και ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια για «γέφυρες»; Και λέγοντας «γέφυρες», υπό τη σκέπη του πολιτικού φορέα και προς χάριν της «συντροφικότητας»;
- Είμαι σταθερά υπέρ του πολλαπλασιασμού και όχι της διαίρεσης, υπέρ της πρόσθεσης και όχι της αφαίρεσης. Έτσι χτίζουμε γέφυρες, δεν γκρεμίζουμε. Οφείλουμε όλοι να προχωράμε μπροστά, να στηρίζουμε ένα νέο μέλλον σε όλα και όχι να γυρίζουμε πίσω, γιατί θα την πάθουμε όπως η γυναίκα του Λωτ.
Ειδικά στη Σαλαμίνα, θεωρώ ότι πρέπει να πάμε σε συνεργασίες και συνέργειες ουσίας, μακριά από τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και τις μιζέριες του παρελθόντος, όχι χάριν της λεγόμενης «συντροφικότητας» που συνήθως αποτελεί πρόσχημα, αλλά γιατί έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύονται. Ξεκαθαρίζω και μέσα από τη φιλόξενη εφημερίδα σας ότι αυτές τις αρχές θα υπηρετήσω και τίποτα άλλο, καθώς επίσης ότι θα χαιρετάω όλους τους Σαλαμίνιους ανεξαιρέτως και ότι η πόρτα μου και η καρδιά μου θα είναι ανοιχτή για όλους…

• Κύριε Κατσικάρη, εκτός από αντιπεριφερειάρχης, είστε πάντα -και, θα μου επιτρέψετε, πάνω απ΄ όλα- δημοσιογράφος και μάλιστα μαχόμενος. Πού η μία ιδιότητα βοηθά την άλλη και πού την αντιμάχεται; Αν έπρεπε να επιλέξετε να συμπεριφερθείτε σαν πολιτικό πρόσωπο ή σαν δημοσιογράφος, έχετε σκεφτεί τι στάση θα κρατούσατε;
- Επιλέγω τη στάση του ενεργού και σκεπτόμενου πολίτη, του ανθρώπου που αγωνίζεται γι’ αυτά που πιστεύει, που εννοεί αυτά που λέει και λέει αυτά που εννοεί, πάντα με γνώμονα την αλήθεια. Πιστεύω ότι με όποια ιδιότητα, έχεις υποχρέωση να κοιτάζεις το διπλανό σου κατάματα και ιδιαίτερα όταν έχεις εξουσία να μην ξεχνάς ποτέ ότι θα την έχεις για ένα διάστημα -όχι για πάντα- και ότι συνεργάζεσαι με συνανθρώπους, σε πλαίσιο συνεννόησης και όχι σε λογική υποταγής.
Η γραφή και η ανάγνωση είναι το άλφα και το ωμέγα στη ζωή μου, γιατί πιστεύω ότι οι ιδέες κινούν τον κόσμο και οι λέξεις τον αλλάζουν.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΣΑΘΛΕΙΟ ΟΔΙΚΟ ΔΥΚΤΙΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ;ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΜΑΣ ΣΩΤΗΡΑΣ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Είναι γεγονός πως το οδικό δίκτυο της Σαλαμίνας έχει τεράστια προβλήματα και μέχρι τώρα προτείνονταν και υλοποιούνταν εμβαλωματικές και προσωρινές λύσεις που δεν απαντούσαν στο πρόβλημα.
Τόσο ο Aντιπεριφερειάρχης, όσο και ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και προεκλογικά και μετεκλογικά είχαν πει οτι θα βοηθήσουν. Και από τη συνέντευξη αυτό προκύπτει και περιμένουμε...

Ανώνυμος είπε...

ΖΗΣΑΙ ΜΑΙ ΝΑ ΦΑΣ ΤΡΙΦΥΛΙ.......ΘΑ...................

Αρχειοθήκη ιστολογίου