Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Οι δημαιρεσίες στο Δήμο Σαλαμίνας

Ο νέος πρόεδρος του Δ/Σ Νίκος Κόγιας με τον Δήμαρχο αριστερά του και δεξιά του τον
νέο Γραμματέα
του Δ/Σ Σπύρο Κουτσούκο, στην πρώτη τους συνεδρίαση.
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι δημαιρεσίες για την εκλογή προεδρείου Δ.Σ., Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στο Δήμο Σαλαμίνας. Τη διαδικασία της εκλογής προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα Δημοτικού Συμβουλίου προήδρευσε ο πρώτος σε σταυρούς δημ. σύμβουλος της πλειοψηφίας Βαγγέλης Αστράκος, ο οποίος χαιρέτησε το σώμα, ευχήθηκε καλή χρονιά και καλή θητεία σε όλους και, με αφορμή την εφαρμογή του «Καλλικράτη», διέκρινε ανάμεσα στα πολιτικά και τα τεχνοκρατικά όργανα, τονίζοντας ότι τα πρώτα εκλέγονται και ελέγχονται από το λαό και το αντικείμενό τους είναι οι άνθρωποι, ενώ τα δεύτερα ούτε εκλέγονται ούτε ελέγχονται και ασχολούνται με αριθμούς.

Άποψη των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων

Στις ευχές από την πλευρά των επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων ο πρ. δήμαρχος Σπ. Σοφράς ευχήθηκε καλές αποφάσεις για το καλό του τόπου, η Ρ. Νάννου τόνισε ότι ευελπιστεί σε καλύτερη συνεργασία, δεδομένου ότι ο νέος δήμαρχος, όπως είπε, μετρά πολλά χρόνια στα έδρανα της μειοψηφίας, ο Ν. Ράπτης υποσχέθηκε την ίδια σκληρή, αν χρειαστεί, κριτική μ΄ εκείνη που άσκησε την προηγούμενη τετραετία και για τη νέα δημοτική αρχή, ο Όμ. Παπασάββας επεσήμανε ότι στα δύσκολα χρόνια που έρχονται ο δήμος μπορεί να λειτουργήσει μόνο με συναινετικό πνεύμα, ενώ η κ. Γκαβογιάννη ευχήθηκε το 2011 να αποτελέσει χρονιά ανατροπών για τη χώρα μας και το λαό μας, αφού το προηγούμενο ήταν ένα έτος – ορόσημο οπισθοδρόμησης, όπως το χαρακτήρισε, για τα εργασιακά μας κεκτημένα.
Παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Τσαβαρής, παραδέχτηκε με τη σειρά του ότι το 2011 θα είναι ένα δύσκολο έτος και για την Ελλάδα και για τη Σαλαμίνα που βγαίνει, όπως είπε, μέσα από μια επίσης δύσκολη προεκλογική περίοδο. Ωστόσο τόνισε και πάλι πως «για μας στις 14.11. σβήστηκαν όλα και μπροστά μας έχουμε μόνο τα προβλήματα αυτού του τόπου». Και πρόσθεσε: «Ζητώ τις προτάσεις του οποιουδήποτε να κατατίθενται εδώ, στα δημοτικά συμβούλια, αν νομίζει ότι θα βοηθήσουν τον τόπο. Λέμε όχι στη μονομέρεια και την αλαζονεία». Απευθυνόμενος στη μειοψηφία και ορμώμενος από όσα είχε πει πριν η κ. Νάννου για την πολυετή θητεία του στα έδρανα της μειοψηφίας, χαρακτήρισε τη μειοψηφία και το δημοκρατικό διάλογο ως τα κυρίαρχα όργανα στο Δ.Σ., διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μιλά για συνεργασία και επιζητεί την άλλη άποψη και όχι λευκή επιταγή! Δεσμεύτηκε επίσης ότι άπαντες οι δημοτικοί σύμβουλοι θα ενημερωθούν επί παντός του επιστητού για ό,τι ανέλαβε και ό,τι κάνει (πλήρης ενημέρωση για όλα τα κορυφαία θέματα). Αναφερόμενος στον «Καλλικράτη», είπε πως μένει σ΄ αυτούς που τον σχεδίασαν να αποδείξουν ότι θέλουν να τον στηρίξουν οικονομικά, με ανθρώπινο δυναμικό και με έγκυρο και έγκαιρο νομικό πλαίσιο. Τότε θα μπορούσε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή που ευαγγελίστηκαν οι εμπνευστές του.
Πρόεδρος ο Νίκος Κόγιας
Η διαδικασία συνεχίστηκε με την εκλογή προεδρείου (με μυστική ψηφοφορία). Πρόεδρος του νέου Δημοτικού Συμβουλίου για τα επόμενα χρόνια εκλέχτηκε ο Νίκος Κόγιας με 22 ψήφους έναντι 10 λευκών, Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε η Αθηνά Μεαγκώφ με 29 ψήφους έναντι 2 λευκών και γραμματέας ο Σπύρος Κουτσούκος με 24 ψήφους έναντι 7 λευκών. Απευθυνόμενος στο σώμα ο νέος πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε τους συναδέλφους του, ζήτησε τη συνεργασία όλων, υπενθυμίζοντας κι εκείνος την 8ετή θητεία του στα έδρανα της μειοψηφίας. «Θα είμαι πρόεδρος όλων», τόνισε. «Οι δημότες περιμένουν πολλά από μας. Στο χέρι μας είναι να μη διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους». Λίγο αργότερα, απαντώντας σε σχετικό υπαινιγμό του Ν. Ράπτη, ο νέος πρόεδρος αναφέρθηκε στο δικαίωμα της μειοψηφίας για δικό της χώρο (γραφείο) μέσα στο δήμο και γραμματειακή υποστήριξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είναι μέσα στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα.
Όχι στο 5/4 για τις επιτροπές
Μετά τις πρώτες δημαιρεσίες, το λόγο πήραν και πάλι όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για να ευχηθούν στο νέο προεδρείο. Παίρνοντας το λόγο, η Γεωργία Γκαβογιάννη ζήτησε από τη δημοτική αρχή να συναινέσει ώστε το 6/3 που προβλέπεται για τη σύσταση των επιτροπών που θα εκλεγόταν στη συνέχεια (6 μέλη από την πλειοψηφία και 3 από την μειοψηφία) να γίνει με απόφαση του Δ.Σ. 5/4, ώστε να υπάρχει καλύτερη εκπροσώπηση της μειοψηφίας. Με την πρόταση συμφώνησαν και οι πρ. δήμαρχοι Θ. Μακρής και Σπ. Σοφράς. Ο Γ. Τσαβαρής ωστόσο θεώρησε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο επικαλούμενος το νόμο 38/52 που, όπως είπε, προσδιορίζει με σαφήνεια την αναλογία. Είναι κάτι που δεν έχει να κάνει με την πολιτική μας βούληση, υποστήριξε.
Η συζήτηση πάντως για το θέμα συνεχίστηκε, αφού η κ. Γκαβογιάννη επέμεινε πως η πολιτική απόφαση μπορεί να υπερσκελίσει τις διατάξεις, μιλώντας μάλιστα για υπεκφυγές εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Το θέμα, εξήγησε ο κ. Μακρής, μπορεί να ξεπεραστεί να δεν υπάρχουν υποψήφιοι από πλευράς μειοψηφίας αλλά στην περίπτωσή μας τυγχάνει να έχουμε μεγάλο αριθμό παρατάξεων μειοψηφίας. Και ο κ. Σοφράς θύμισε πως και στην περίπτωση του Λιμενικού Ταμείου, όταν πριν από λίγα χρόνια υπήρχε κενό όσον αφορά τα μέλη που θα το απάρτιζαν, οι αποφάσεις που λήφθηκαν πριν τον τελικό ορισμό των μελών δεν ακυρώθηκαν. «Δεν υπάρχει πρόβλημα παρά μόνον αν γίνει ένσταση», κατέληξε. Ωστόσο ο Γ. Τσαβαρής επέμεινε στη θέση του, τονίζοντας πως δεν θέλει να ρισκάρει την εγκυρότητα των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων. Έτσι η διαδικασίες συνεχίστηκαν. Στην Οικονομική Επιτροπή (πρώην δημαρχιακή), όπου συμμετέχει και ο δήμαρχος, εκλέχτηκαν ως τακτικά μέλη οι: Β. Αστράκος, Γ. Σγούρδας, Α. Τσαλιαγκός, Θ. Μπερής, Ά. Διαμαντίδου (πλειοψηφία) και Σπ. Σοφράς, Ρ. Νάννου, Ν. Ράπτης (Δεν εκλέχτηκε η Γ. Γκαβογιάννη).

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ουέ τοις ηττημένοις...

Ανώνυμος είπε...

an oi alages poy epagelete o kenoyrgios einai mono sta edrana kai sti thesi poy kathotan o dimarxos, tote zito poy kaikame

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΕ ΠΩΣ ΠΟΝΑΕΙ...

Ανώνυμος είπε...

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ Ο ΑΣΤΡΑΚΟΣ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ. ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ .

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕΣ;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

O 1.20 FENETE OTI KSERI APO PONO KAI GI AYTO KANEI DIAPISTOSEIS.
ETSI DEN EINAI YPANTROPE?

Ανώνυμος είπε...

για το γραφείο τύπου του Δημάρχου
Λάμπρος Μαστροκόλιας
πληροφορίες: κ

Αρχειοθήκη ιστολογίου