Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Επίκαιρα Διατροφικά Νέα

O επαρκής καθημερινός ύπνος (8,5 ώρες) είναι αναγκαία προϋπόθεση για το επιτυχές αποτέλεσμα μιας δίαιτας απώλειας σωματικού βάρους σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μικρής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine (vol 153, 435-441, 2010). Η μικρότερη διάρκεια του ύπνου (5,5 ώρες) οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία φαίνεται να αυξάνει το αίσθημα της πείνας. Όμως, οι ερευνητές λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος της μελέτης συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή έναντι της γενίκευσης των αποτελεσμάτων και αναμένουν περαιτέρω έρευνα. Πιθανολογούν ότι «ίσως ο ύπνος θα πρέπει να συμπεριληφθεί ως μέρος του συνολικού τρόπου ζωής που παραδοσιακά έχει εστιάσει στη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα."
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Occupational and Environmental Medicine, οι παχύσαρκοι εργαζόμενοι κοστίζουν αρκετά (73 δις δολ) στους εργοδότες τους στις ΗΠΑ. Αυτό παρατηρείται κυρίως εξαιτίας της μειωμένης παραγωγικότητας που οφείλεται στην εύθραυστη υγεία τους, αλλά και λόγω των υψηλών ιατρικών εξόδων και των συχνών απουσιών από την εργασία. Η απώλεια παραγωγικότητας μετρήθηκε με συγκεκριμένα κριτήρια (χρόνος έναρξης πραγματικής, χαμένος χρόνος λόγω της έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης, κούρασης, αφηρημάδας), ενώ τα στοιχεία της έρευνας βασίστηκαν στις απαντήσεις των ίδιων των εργαζόμενων. Τέλος, σύμφωνα με παρόμοια μελέτη αναφέρθηκε ότι η παχυσαρκία στοιχίζει κάθε χρόνο στην αμερικανική οικονομία τουλάχιστον 215 δις. δολάρια.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal Of Medicine (2010, 363:2102-13), οι δίαιτες υψηλού περιεχομένου σε πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι) και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (λαχανικά, φρούτα όσπρια) οδηγούν σε βελτίωση του ποσοστού επιτυχημένης ολοκλήρωσης της διαιτητικής παρέμβασης αλλά και στην καλύτερη διατήρηση της απώλειας σωματικού βάρους, αποτελώντας έτσι την ιδανική λύση για την πρόληψη της επαναπρόσληψης βάρους.

Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 12.00π.μ., στο Δημαρχείο Σαλαμίνος, (αίθουσα: Δημ. Μπόγρης) θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Ημερίδα στα πλαίσια της ‘Εβδομάδας Διατροφής 2010’ με θέμα: ‘Εγκυμοσύνη. Τρεις μήνες πριν, τρία χρόνια μετά’. Η εκδήλωση γίνεται με τη συνδιοργάνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και της Κοινωνική Υπηρεσίας του Δήμου Σαλαμίνας. Ομιλητές είναι: η Ιωάννα Σιούντρη - Παπανικολάου, Παιδίατρος, ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης M.Med.Sc. Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γενικός Γραμματέας Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και η Ευαγγελία Νάννου, Φαρμακοποιός.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α. ΒΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ M.Med.Sc.
ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
Γενικός Γραμματέας Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου