Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Επεισόδια, τραυματίες και μαζικές προσαγωγές στα συλλαλητήρια για τον Αλέξη

Αθήνα
Επεισόδια σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαφορετικών συγκεντρώσεων-πορειών στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ έγιναν και 83 προσαγωγές.
Γύρω στις 19:30 το απόγευμα ένας νεαρός που είχε ακινητοποιηθεί από αστυνομικό προσπάθησε να ξεφύγει. Ο αστυνομικός τον έριξε κάτω και άρχισε να τον χτυπάει με το πόδι του στην κοιλιά. Διαδηλωτές και αστυνομικοί έσπευσαν να τον σταματήσουν.
Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στην Ομόνοια, επιβιβάστηκε στον συρμό του μετρό και κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα. Βγήκε από την έξοδο του μετρό στην πλατεία Συντάγματος και κινήθηκε εναντίον ομάδας εφήβων, οι οποίοι υποχώρησαν προς τα πίσω. Την εμφάνισή τους έκαναν και αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ, οι οποίοι προχώρησαν σε αρκετές προσαγωγές. Νωρίτερα, ομάδες αντιεξουσιαστών πέταξαν μολότοφ και πέτρες κατά αστυνομικών και εκείνοι απάντησαν με ρίψη χημικών. Προσαγωγές έκαναν αστυνομικοί και σε καφετέρια στην πλατεία Συντάγματος.
Μετά τις 7 το απόγευμα, δυνάμεις των ΜΑΤ εισήλθαν στην πλατεία Εξαρχείων, όταν ακολούθησαν ομάδα διαδηλωτών που προσπαθούσαν να φτάσουν στο Πολυτεχνείο. Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και υπήρξαν συμπλοκές. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα. Η ένταση διήρκεσε λίγο παραπάνω από μία ώρα.
Κόσμος έχει συγκεντρωθεί στην οδό Μεσολογγίου, στο σημείο της δολοφονίας του 15χρονου.
Μετά τις 6 το απόγευμα ένταση σημειώθηκε στους δρόμους από την Ακαδημίας προς την Εμμ.Μπενάκη και τους δρόμους των Εξαρχείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους διαδηλωτές στα επεισόδια παρατηρούνται και αρκετοί έφηβοι, ηλικίας 12-13 ετών.
Ζημιές προκλήθηκαν σε στάσεις λεωφορείων, εκδοτήρια, βιτρίνες, φωτεινούς σηματοδότες, ενώ στις φλόγες τυλίχτηκαν κάδοι απορριμμάτων.

Τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν περίπου στη 1 το μεσημέρι στην οδό Σταδίου, στο ύψος της παλαιάς Βουλής, με ομάδες νεαρών να προκαλούν φθορές σε τζαμαρίες τραπεζών και σε στάσεις λεωφορείων.

Η ένταση δημιουργήθηκε στο περιθώριο της πορείας περίπου 2.500 μαθητών από τα Προπύλαια προς τη Βουλή.

Στις 4 το μεσημέρι ξεκίνησε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από τα Προπύλαια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, στο συλλαλητήριο συμμετέχουν 5.000 άτομα.

Επεισόδια σημειώθηκαν αρχικά στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα, όπου νεαροί πέταξαν μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Οι τελευταίοι απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Αργότερα, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην οδό Σταδίου και Εμμ.Μπενάκη, στο ύψος του ξενοδοχείου «Τιτάνια», καθώς και στην αρχή της Σταδίου, στην Ομόνοια.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και οι αστυνομικοί απαντούσαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών.

Στις φλόγες τυλίχτηκε ξύλινο παράπηγμα μη κυβερνητικής οργάνωσης που βρισκόταν στον πεζόδρομο Κοραή, ενώ φθορές προκλήθηκαν στον γυάλινο θόλο του μετρό στην πλατεία Κοραή.

Ένα εκδοτήριο εισιτηρίων του ΟΑΣΑ μπροστά στην Εθνική Βιβλιοθήκη τυλίχτηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας άρχισαν να δίνονται σταδιακά στην κυκλοφορία από τις 8:30 μ.μ.

Τρεις τραυματίες - μία γυναίκα υπέστη σοκ


Ένα άτομο τραυματίστηκε στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου. Νωρίτερα, άγνωστοι τραυμάτισαν ελαφρά πολίτη στην οδό Ακαδημίας, θεωρώντας ότι πρόκειται για άνδρα της Ασφάλειας.

Μία γυναίκα υπέστη σοκ στην οδό Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους από τη ρίψη χειροβομβίδας κρότου-λάμψης.
Συγκεντρώσεις από το πρωί
Νωρίτερα το πρωί, μαθητές πραγματοποίησαν σε διάφορα σημεία της Αθήνας πορείες, ολιγόλεπτους αποκλεισμούς δρόμων και συγκεντρώσεις έξω από αστυνομικά τμήματα το πρωί.

Μικροένταση προκλήθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα Περιστερίου, όταν οι μαθητές πέταξαν νεράντζια κατά του κτιρίου της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια, όταν ομάδα νεαρών που αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο της πορείας ξήλωσε μέρος των κιγκλιδωμάτων της περίφραξης της γενικής γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης και πέταξε πέτρες προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στον αύλειο χώρο του κτιρίου.

Λίγο αργότερα, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε δύο μηχανήματα αυτόματης ανάληψης τραπεζών και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, τους οποίους αναποδογύρισαν, στήνοντας οδοφράγματα.

Ακόμη, στη διάρκεια της πορείας, συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης δέχθηκε επίθεση από ομάδα αγνώστων.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μαθητές από περισσότερα από 60 σχολεία, καθηγητές και δάσκαλοι, οι σύλλογοι των οποίων αποφάσισαν στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις τρεις πρώτες της απογευματινής, προκειμένου να διευκολύνουν τη συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Συμμετείχαν, επίσης, η ΕΔΟΘ και σύλλογοι εργαζομένων.

Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, μερίδα φοιτητών κατευθύνθηκε προς το ΑΠΘ, συμμετέχοντας σε συναυλία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, που διοργάνωσαν φοιτητές του Ιδρύματος.

Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατευθύνθηκε στη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, ενώ στη συνέχεια κατέληξε στην Καμάρα, από όπου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί δεύτερη πορεία με τη συμμετοχή φοιτητών.

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στην οποία συμμετείχαν μαθητές από διάφορα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητές, πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του Ηρακλείου.

Οι μαθητές με πανό και φωνάζοντας συνθήματα στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κινήθηκαν στους δρόμους της πόλης και έφτασαν στην πλατεία Κορνάρου όπου πέταξαν αντικείμενα και αβγά τόσο στα γραφεία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, όσο και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κάτω από τα οποία, στην οδό Αβέρωφ, πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές που βρισκόταν στην ουρά της πορείας έσπασαν με κοντάρια μια κάμερα ασφαλείας και ένα υαλοπίνακα της τράπεζας Κύπρου, ενώ στην πλατεία Κορνάρου έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών που βρισκόταν εκεί.

Η αστυνομία προχώρησε στις προσαγωγές επτά ατόμων, τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα.

Ένταση και μικρής έκτασης επεισόδια συνόδευσαν την πορεία μαθητών και φορέων της εκπαίδευσης στα Χανιά.

Την ώρα που η πορεία έφθανε έξω από τη Νομαρχία οι μαθητές είδαν συγκεντρωμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ομάδα από τους συμμετέχοντες στην πορεία άρχισε να πετά πέτρες και νεράντζια προς το σημείο που βρίσκονταν οι αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές σε σταθμευμένα Ι.Χ. ενώ από πέτρα τραυματίστηκε αστυνομικός στο λαιμό και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια οι μαθητές κατευθύνθηκαν προς τη λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου όπου και έκαψαν κάδο απορριμμάτων.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας τους ακολούθησαν ενώ μέσω συνθημάτων που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι ζητώντας να φύγει από την πορεία η αστυνομία.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην πορεία προκάλεσαν φθορές σε τζαμαρία πολυκατοικίας.

Από την αστυνομία έγιναν τουλάχιστον 8 προσαγωγές νεαρών. Οι εναπομείναντες μαθητές συγκεντρώθηκαν στην συνέχεια στην πλατεία της δημοτικής αγοράς φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας.

Πορεία πραγματοποιήθηκε και στα Τρίκαλα. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη συνέχεια οι μαθητές διέσχισαν κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων.

Η πορεία συνεχίστηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, όπου ορισμένοι πέταξαν πορτοκάλια και νεράτζια.

Γ.Πεταλωτής για την επέτειο

«Τιμούμε όλοι τη μνήμη του παιδιού αυτού, η απαράδεκτη δολοφονία του οποίου οδήγησε και στη διαμαρτυρία τότε και έως και σήμερα χιλιάδων νέων ανθρώπων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.

«Όποιος θέλει να τιμήσει τη μνήμη αυτού του παιδιού, που έγινε σύμβολο για τους νέους της χώρας μας, ακριβώς τέτοιες ενέργειες βίας αποφεύγει, γιατί η βία πρέπει να καταδικάζεται συλλήβδην, από όπου κι αν προέρχεται» τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Επισήμανε δε ότι η Πολιτεία με τους θεσμούς της Δικαιοσύνης απέδωσε πρόσφατα τη δικαιοσύνη, για την υπόθεση.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου