Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΑΙΑ


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΑΙΑ
Έλεγχος της οικονομικής
καταβαράθρωσης του Δήμου

Ο Δήμος έχει καταρρεύσει οικονομικά. Αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στους εργαζόμενους, ενώ οι προμηθευτές του δεν του δίνουν ούτε ανταλλακτικά για την επισκευή των αυτοκινήτων.
Ο Δήμος είναι αναξιόπιστος και χρωστά παντού.
Τα δάνεια αντιμετωπίζονται με καινούργια δάνεια και το χρέος έχει απογειωθεί.

Μοναδική λύση μοιάζει να είναι η ένταξη του Δήμου της Νίκαιας από του Υπουργείο Εσωτερικών, στους υπερχρεωμένους Δήμους.
Αυτό όμως σημαίνει χειρότερες συνθήκες για το Δήμο, απ’ ότι δημιούργησε για τη χώρα το Δ.Ν.Τ. Δηλαδή, υποχρεωτική μετάταξη των υπαλλήλων, κανένα έργο στην πόλη και καθημερινό έλεγχο της διοίκησης από τους ελεγκτές του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε αυτήν την εφιαλτική κατάσταση οδήγησε το Δήμο η παρούσα - Αρχή Μπενετάτου, ενώ κατά τα λοιπά καταγγέλλει το κεντρικό κράτος για τα δικά του χάλια.

Θα παλέψουμε με κάθε τρόπο να αποφύγει ο Δήμος την ένταξή του σε αυτήν την κατηγορία. Με περιορισμό των εξόδων, με ορθολογική πολιτική εσόδων, με σωστή διαχείριση των εργαζομένων του Δήμου, με αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου, θα καταφέρουμε να σώσουμε το Δήμο από την καταστροφή που του επιφύλαξαν.

Στόχος μας: Το πρώτο στοίχημα αυτής της τετραετίας είναι η οικονομική σωτηρία της Νίκαιας ώστε να πέσουν τα τοκοχρεολύσια του Δήμου κάτω από το 15% των εσόδων του και να μπορέσει τα επόμενα χρόνια να λειτουργήσει ανεμπόδιστα και αναπτυξιακά.




Καθαριότητα

Η κατάσταση σήμερα στην πόλη δεν τιμά ούτε τους Νικαιώτες, ούτε την ιστορία τους. Είναι μια από τις πιο βρώμικες πόλεις του λεκανοπεδίου. Όμως η καθαριότητα είναι αυτό από το οποίο ξεκινά πάντα μια πόλη.

Με κατεστραμμένα απορριμματοφόρα που μαζεύουν τα σκουπίδια από τις περισσότερες γειτονιές μόλις 2 με 3 φορές την εβδομάδα, με κάδους που δεν πλένονται σχεδόν ποτέ, με μόλις 45 οδοκαθαριστές σε μια τεράστια πόλη, η κατάσταση της καθαριότητας μόνο ντροπή δημιουργεί.

Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για την έλλειψη ανακύκλωσης στο Δήμο.
Όταν σε όλον τον κόσμο η ανακύκλωση των απορριμμάτων είναι από τα κορυφαία θέματα, στη Νίκαια δεν υπάρχει. Η ανακύκλωση εκτός της βοήθειας που παρέχει στο περιβάλλον του πλανήτη, είναι σημαντικός παράγοντας οικονομίας για τις τσέπες όλων.
ΣΤΟΧΟΣ:
Στόχος: Μέσα στον πρώτο χρόνο να εφαρμοστεί του πρόγραμμα ανακύκλωσης σε όλες τις γειτονιές του Δήμου και να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις παντού, προκειμένου να εξηγήσουμε με ποιο τρόπο λειτουργεί και πώς διαμορφώνει συνθήκες οικονομίας. Ταυτόχρονα να γίνεται καθημερινή αποκομιδή των σκουπιδιών και να υπάρχει παρουσία των οδοκαθαριστών παντού.


Πράσινο – Περιβάλλον

Η Νίκαια έχει μεγάλους χώρους πρασίνου, που μπορούν να αποτελούν πραγματικές ανάσες σε μια Αθήνα που οικοδομείται συνεχώς και αλόγιστα. Ο λόφος του Αγίου Φίλιππα, ο λόφος του Βώκου, το Κηποθέατρο, αλλά ακόμα και το Νεκροταφείο της Νεάπολης, ο χώρος πίσω από το Jumbo και οι μικροί χώροι που υπάρχους διάσπαρτοι στην πόλη, θα μπορούσαν να είναι μοναδικοί χώροι αναψυχής και στολίδια της πόλης.
Δυστυχώς και εδώ η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής απαξίωσε τους χώρους που είναι εγκαταλελειμμένοι, αφρόντιστοι, και δεν έλκουν κανέναν να τους επισκεφθεί.

Η πόλη μας δέχεται σήμερα ρύπους από 5 βασικούς άξονες του λεκανοπεδίου, δύο νεκροταφεία, και ένα μεγάλο νοσοκομείο, γεγονός που επιβαρύνει το περιβάλλον της.
ΣΤΟΧΟΣ:
Στόχος: Η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του πρασίνου και η διαμόρφωση χώρων αναψυχής, αθλητισμού και παιδικών χαρών, που να αποτελούν ανάσες ζωής για κατοίκους και επισκέπτες.




Κοινωνικές Υπηρεσίες

Σε εργατουπόλεις σαν τη Νίκαια, στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς, με την ανεργία να καλπάζει, οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι περισσότερο αναγκαίες από οτιδήποτε άλλο. Απαιτείται πολύ περισσότερο και εξειδικευμένο προσωπικό από το Δήμο, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις που υπάρχουν στην πόλη, όπως τα ψυχικά προβλήματα, τα ναρκωτικά και οι δυσκολίες των Α.Μ.Ε.Α.
ΣΤΟΧΟΣ:
Στόχος: Αναδιάρθρωση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου σε συνεργασία με την Εκκλησία και τους άλλους κοινωνικούς φορείς. Δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης και εθελοντισμού μεταξύ των πολιτών.


Εμπορική ανάπτυξη

Στη Νίκαια έχει επιτευχθεί το ακατόρθωτο: μια πόλη με περισσότερους από 100.000 κατοίκους να ψωνίζει, να πίνει καφέ και να διασκεδάζει στους διπλανούς της Δήμους. Και είναι αρνητικό επίτευγμα αυτών που το κατάφεραν, διότι η τάση σε πόλεις μεγέθους Νίκαιας είναι όλα να γίνονται μέσα στην πόλη και όχι στους μικρότερους γύρω δήμους.

Η Κονδύλη, η Τσαλδάρη, η Βουρνόβα, η Ελλησπόντου, η Τζαβέλλα, η Μπελογιάννη γέμισαν με άδεια μαγαζιά. Οι πλατείες της πόλης στέκουν άδειες από καθίσματα και πελάτες, όταν στον γειτονικό Κορυδαλλό ασφυκτιούν.
ΣΤΟΧΟΣ:
Στόχος: Να ζωντανέψουν όλες οι μεγάλες πλατείες της πόλης, για να μπορέσει η Νίκαια να κερδίσει ξανά τους κατοίκους της. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και έσοδα για την πόλη. Προτείνουμε να γίνουν συνελεύσεις με τους εμπόρους σε όλες τις γειτονιές της πόλης με σκοπό να καταρτιστεί από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο ένα κοινό πρόγραμμα για την δημιουργία αγοράς στην Νίκαια και την τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας.


Πολιτισμός

Η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα του πολιτισμού στον Πειραιά με το Κατράκειο για στολίδι της, έχασε και αυτό το μεγάλο της όπλο. Η Νίκαια της προσφυγικής παράδοσης, των αγώνων, ξεπεράστηκε από άλλους Δήμους που ξεκίνησαν πολύ αργότερα. Το Πνευματικό Κέντρο και η δουλειά που γίνεται εκεί, είναι βέβαια μια αξιόλογη προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί. Η Μηχανική καλλιέργεια μας παρέχει τους αναγκαίους χώρους για περαιτέρω πολιτιστική δημιουργία.
ΣΤΟΧΟΣ:
Στόχος: Ανακατασκευή του Κατράκειου με προτάσεις που ήδη υπάρχουν, αναμόρφωση του Κηποθέατρου και εκδηλώσεις σε μεγάλες πλατείες, όπως της Χαλκηδόνας της Κουμπάκη, και του Αγίου Νικολάου.
Η παράδοση της πόλης μέσο της δημιουργίας Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, η ενεργοποίηση προσφυγικών σωματείων, η επιλογή χώρου για μερική ανάπλαση «γειτονιάς» η ανέγερση μνημείου και η δημιουργία μουσείου, είναι μια απόδοση φόρου τιμής στους γεννήτορες της.





Αθλητισμός

Είναι πράγματι κρίμα που μια πόλη με την αθλητική παράδοση της Νίκαιας σε δεκάδες αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, ρυθμική, κολύμβηση κλπ) να έχει σιγήσει τα τελευταία χρόνια. Εκεί που η πόλη πρωταγωνιστούσε -χάρη στα σωματεία της- στην αθλητική ζωή της χώρας, σήμερα δεν υπάρχει σε αυτήν.
ΣΤΟΧΟΣ:
Στόχος: Επικοινωνία και διάλογος σε βάθος με τα σωματεία και τους αθλητικούς συλλόγους, διαμόρφωση νέων αθλητικών χώρων και οικονομική ενίσχυση σε όσους παλεύουν για τον αθλητισμό και δημιουργία υποδομών και μαζικής άθλησης σε όλες τις γωνιές της πόλης.


Δημοτικά Διαμερίσματα - Ενότητες

Ο νέος νόμος προβλέπει τη δημιουργία δύο διαμερισμάτων-κοινοτήτων της Νίκαιας και του Ρέντη. Όμως η Νίκαια είναι πολύ μεγάλη για να λειτουργήσει σαν ένα διαμέρισμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να δει άμεσα τη δημιουργία άλλων δύο τουλάχιστον διαμερισμάτων ώστε να μπορέσει να αποκεντρωθεί η δουλειά των υπηρεσιών και να λειτουργήσει ουσιαστικά η δημοκρατία και η επαφή με τους κατοίκους, πράγμα αδύνατο σήμερα για μια πόλη του μεγέθους της Νίκαιας.
ΣΤΟΧΟΣ:
Στόχος: Δημιουργία δύο ή τριών ακόμη διαμερισμάτων, ένα στη Νεάπολη, ένα στη Χαλκηδόνα και ένα στα Άσπρα Χώματα, με σκοπό στο μέλλον να λειτουργήσουν εκεί παραρτήματα του Δημαρχείου, ΚΕΠ, Πολιτιστικά Κέντρα και γενικά όλα αυτά που διευρύνουν την επαφή του πολίτη με το Δήμο και τη Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου