Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Κορκονέας

Σε ισόβια δεσμά καταδικάστηκε ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια, χωρίς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας να του αναγνωρίσει ελαφρυντικά.
Νωρίτερα είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, με οριακή πλειοψηφία (4-3) .
Ο συγκατηγορούμενός του, Βασίλης Σαραλιώτης, έχει κριθεί ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία, επίσης χωρίς ελαφρυντικά, ενώ ένας ένορκος πρότεινε την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών και τώρα αναμένει την ανακοίνωση της ποινής.
Οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι με την απόφασή τους ανακοίνωσαν την δικανική πεποίθηση που σχημάτισαν από την εξονυχιστική εξέταση των όσων συνέβησαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008.

Ο βασικός κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και ο συνάδελφός του, Βασίλης Σαραλιώτης, που καταδικάστηκε για απλή συνέργεια, μετά από περίπου 80 συνεδριάσεις του δικαστηρίου, άκουσαν την ετυμηγορία από την πρόεδρο κα Αντζελίτα Παπαβασιλείου.
Η πρόταση του εισαγγελέα
Ο εισαγγελέας της έδρας, Χαρ. Λακαφώσης, είχε ζητήσει να κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
Ωστόσο, το κατηγορητήριο άλλαξε και μεταβλήθηκε σε άμεσο δόλο, γεγονός που επέφερε την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη στον Κορκονέα, ενώ για τον συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη, το προβλεπόμενο όριο ποινής είναι 10 έως 20 χρόνια κάθειρξης.
Η αγόρευση του εισαγγελέα υπήρξε κόλαφος για τους κατηγορούμενους, καθώς τόνισε ότι «ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έβγαλε το πυροβόλο όπλο του, το έστρεψε στην οδό Τζαβέλα και πυροβόλησε δύο φορές προς την πλευρά του θύματος».
Την δε πρότασή του να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους, ο εισαγγελέας τη στήριξε στο γεγονός, ότι μετά τον πυροβολισμό οι δύο ειδικοί φρουροί εξαφανίστηκαν και άφησαν αβοήθητο τον μαθητή στη μέση του δρόμου.
Πολιτική αγωγή και υπεράσπιση
Ακόμη αυστηρότεροι υπήρξαν στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι της οικογένειας του θύματος, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι ζήτησαν την ενοχή των κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο -και όχι απλώς με ενδεχόμενο- δόλο.
Από την άλλη πλευρά, οι συνήγοροι υπεράσπισης και ειδικότερα ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Κορκονέα, έχουν ζητήσει την ενοχή των πελατών τους απλώς για ανθρωποκτονία από... ενσυνείδητη αμέλεια.
Η κατάθεση της μάνας
Συγκλονιστική υπήρξε η κατάθεση της μητέρας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, κας Τζίνας Τσαλικιάν: «Πυροβόλησε το παιδί μου και μετά σηκώθηκαν με τον άλλο και έφυγαν σαν να μη συνέβη τίποτα. Πήγαν στους άλλους αστυνομικούς, που ήταν πιο πάνω και δεν είπαν τίποτα. Η αξία του παιδιού μου για αυτούς ήταν όσο μία κατσαρίδα. Σαν να είχαν πατήσει ένα ποντικάκι στον δρόμο»...
Κορυφαία στιγμή της δίκης, η οποία διαρκεί εδώ και 8 μήνες, υπήρξε η αποφυλάκιση των κατηγορουμένων λόγω παρέλευσης του 18μηνου, που είναι το ανώτατο όριο προφυλάκισης.
Έκτοτε, οι κατηγορούμενοι Κορκονέας και Σαραλιώτης κυκλοφορούσαν ελεύθεροι, με την επιβολή περιοριστικών όρων, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική διαμονή εντός της Άμφισσας, όπως και υποχρεωτική εμφάνισή τους στο τοπικό αστυνομικό τμήμα δύο φορές την ημέρα, στις 8 το πρωί και στις 10 το βράδυ.
Η αποφυλάκιση έγινε αντικείμενο δριμείας κριτικής για τον τρόπο που κινήθηκε η Δικαιοσύνη, αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και η επιλογή της Άμφισσας ως τόπου διεξαγωγής της δίκης, αφού η οικογένεια του θύματος ζητούσε μετ΄ επιτάσεως η δίκη να διεξαχθεί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.
Πολλοί πολίτες έχουν σπεύσει να παρακολουθήσουν το «κλείσιμο» της υπόθεσης, που ξεκίνησε να εκδικάζεται στις 17 Φεβρουαρίου στην Άμφισσα, προκαλώντας συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις αλλά και ισχυρότατη αστυνομική παρουσία.
Και σήμερα τα μέτρα της Αστυνομίας είναι δρακόντεια, καθώς ενδέχεται να γίνουν συγκεντρώσεις κοινωνικών ομάδων εν όψει της απόφασης.
Πηγη.Ζούγκλ@

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου