Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ


ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ…

Είναι απελπιστικά όμοιοι. Υποστηρίζουν το πιο συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης των δήμων, το σχέδιο «Καλλικράτης». Ένα σύστημα «μοναρχικό», που θέλει τον δήμαρχο ανεξέλεγκτο και τους πολίτες όλο και πιο μακριά από την αυτοδιοίκηση.
Είναι απελπιστικά ίδιοι. Αποδέχονται, μέσω του «Καλλικράτη», την παράδοση των δήμων στα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ιδιωτικοποίηση των κοινωφελών υπηρεσιών, την επιπλέον φορολόγηση των δημοτών. Γιατί «Καλλικράτης» σημαίνει επιβολή του ΔΝΤ, του Μνημονίου και των αντιλαικών μέτρων της κυβέρνησης στους δήμους, στις συνοικίες, στις γειτονιές.
Μοιάζουν μεταξύ τους απελπιστικά. Συμπεριφέρονται στους πολίτες σα να είναι ιθαγενείς που τους χαρίζουν χάντρες και καθρεφτάκια. Και τους χαρίζουν ψητά αρνιά, καπελάκια, αναπτήρες, τσάμπα συνεστιάσεις κι εκδηλώσεις, ενίοτε τους πληρώνουν και κανένα λογαριασμό. Τι να κάνουν, την ψήφο μας χρειάζονται για να έχουν την απόλυτη εξουσία και προνομιακή σχέση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θα λυμαίνονται μετεκλογικά τους Καλλικράτειους δήμους.
Μας χρειάζονται, αλλά δεν τους χρειαζόμαστε.
Δεν χρειαζόμαστε επίδοξους «σωτήρες», που υπόσχονται να μας σώσουν αρκεί να πάρουν την εξουσία στον ένα και μοναδικό πλέον δήμο του νησιού.
Δεν χρειαζόμαστε τους «επαγγελματίες» υποψηφίους δημάρχους που για 1, 2 και 3 χρόνια πριν τις εκλογές το μόνο που προσφέρουν στον τόπο είναι να κυνηγάνε ψήφους, να κυνηγάνε υποψήφιους συμβούλους και ενίοτε τους αντιπάλους τους.
Δεν χρειαζόμαστε τους δήθεν «ανεξάρτητους» υποψηφίους, βαθιά εξαρτημένους όμως από ντόπια (και όχι μόνο) επιχειρηματικά συμφέροντα.
Δεν χρειαζόμαστε τις κουστωδίες των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών σε γάμους, κηδείες, βαφτίσια, εγκαίνια, τελετές.
Δεν χρειαζόμαστε τα ευχολόγια και τις αερολογίες του τύπου «πάμε τη Σαλαμίνα μπροστά, πρώτα η Σαλαμίνα , η Σαλαμίνα του αύριο, η Σαλαμίνα του μεθαύριο ,…..».
Δεν χρειαζόμαστε τις ανούσιες και αφηρημένες υποσχέσεις «κοντά στον πολίτη, δίπλα στον πολίτη, μαζί με τον πολίτη, πάνω στον πολίτη,…».
Δεν χρειαζόμαστε δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους σαν τους σημερινούς του δήμου Σαλαμίνας που αδιαφορούν για την υγεία των πολιτών, αφού αδιαφορούν για τη διάλυση του Κέντρου Υγείας κι αρνούνται να οργανώσουν κινητοποιήσεις την ώρα που χιλιάδες πολίτες υπογράφουν και απαιτούν προσλήψεις γιατρών.
Δεν χρειαζόμαστε τους πολιτικούς προσκυνητές του σχεδίου «Καλλικράτης» που κρύβουν από τους πολίτες το άγριο πετσόκομμα που θα γίνει στις κοινωνικές δαπάνες και στην όποια κοινωνική πρόνοια υπήρχε, με τη εφαρμογή του σχεδίου αυτού.
Δεν χρειαζόμαστε υποψηφίους συμβούλους και δημάρχους που αγνοούν τι λέει ο «Καλλικράτης» και δεν γνωρίζουν τι θα κληθούν να εφαρμόσουν στην πλάτη του λαού, αν τυχόν εκλεγούν.
Χρειαζόμαστε πράγματα στοιχειώδη, αλλά πολύ ζωτικά.
Χρειαζόμαστε καλύτερη και πληρέστερη δημόσια Υγεία . Όχι αύριο, σήμερα. Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου με δυνατότητα 24ωρων εφημεριών. Χρειαζόμαστε γιατρούς, εξοπλισμό και περιφερειακά αγροτικά ιατρεία σε καθημερινή λειτουργία.
Χρειαζόμαστε κι άλλα σχολεία (τα δημοτικά πλέον δεν χωράνε τα παιδιά),βρεφονηπιακούς σταθμούς, νέα Κ.Ε.Π. Όχι σε μια δεκαετία, σήμερα. Αντί για αυτά ο «Καλλικράτης» και η κυβέρνηση του Μνημονίου κλείνει δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, κλείνει Κ.Ε.Π., απολύει προσωπικό και αναθέτει στους δήμους να χτίζουν σχολεία χωρίς να δίνει τους απαραίτητους πόρους. (Φανταστείτε τι θα γίνει με το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων όταν ήδη ο δήμαρχος Σαλαμίνας, με λεφτά του ΟΣΚ δεν μπορεί να ολοκληρώσει το δημοτικό σχολείο Παλουκίων εμπαίζοντας εδώ κι ένα χρόνο γονείς και παιδιά
Χρειαζόμαστε δίκτυο αποτελεσματικής συλλογής απορριμμάτων μαζί με την ανακύκλωση ( ειδικά το καλοκαίρι το πρόβλημα των σκουπιδιών γίνεται τραγικό). Χρειαζόμαστε λοιπόν προσωπικό και απορριμματοφόρα. Όχι στο μέλλον, σήμερα.
Χρειαζόμαστε ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος και του αντιπυρικού εξοπλισμού.
Χρειαζόμαστε δημοτική συγκοινωνία και μειωμένες τιμές εισιτηρίων (π.χ. μηνιαία κάρτα), για τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν τα πλοία για να πάνε στη δουλειά τους. Όχι στο μέλλον, άμεσα. Μειωμένο εισιτήριο (κάρτα) στα φέρι-μποτ για τους κατοίκους του νησιού τώρα.
Χρειαζόμαστε πάγωμα των δημοτικών τελών και φορολόγηση τοπικά της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων, της εκκλησιαστικής περιουσίας
Χρειαζόμαστε για αρχή, τα απλά και βασικά.
Για να τα πετύχουμε χρειάζεται να συγκρουστούμε με το σχέδιο «Καλλικράτης», που μεταφέρει στους δήμους αρμοδιότητες Υγείας, Παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας χωρίς όμως να μεταφέρει τους αναγκαίους πόρους ώστε να λειτουργούν με δημόσιο χαρακτήρα.
Χρειάζεται να διεκδικήσουμε πόρους και προσλήψεις. Χρειάζεται να δώσουμε αγώνες ώστε οι φόροι που πληρώνουμε στο κράτος να επιστρέφονται ως παροχές στην Υγεία και την Κοινωνική πρόνοια στο τόπο μας.
Χρειαζόμαστε συνεχή δράση κι ένα κοινωνικό μέτωπο με συλλόγους εξωραϊστικούς, περιβαλλοντικούς, σωματεία εργαζομένων και απλούς πολίτες
Χρειάζεται να δώσουμε τη μάχη μαζί με γειτονικούς δήμους και κινήσεις για να εμποδίσουμε τη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Χρειαζόμαστε τη δράση των ίδιων των πολιτών, για να ανατραπεί στην πράξη ο «Καλλικράτης», που είναι κομμάτι του Μνημονίου, του ΔΝΤ, της τρόικας και της πιο ανθρωποφάγου λιτότητας που έχει επιβάλλει ποτέ κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου